Artikel top billede

På bar bund: Danske sygehuse ramt af it-kaos på anden uge

Problemer med EPJ-system tvinger ventetiderne op på jyske sygehuse, efter systemet også var hårdt presset i sidste uge.

I sidste uge i Region Midtjylland fik omkring 20.000 kliniske medarbejdere at mærke, hvordan it kan påvirke hverdagen meget negativt.

Lange logon-tider på regionens EPJ-system (Elektroniske Patient Journaler), der er implementeret på fire ud af regionens fem hospitaler, fik personalet til at sende ambulante patienter hjem, mens it-bøvlet fortsatte ugen ud med varierende styrke.

Det kan du læse mere om her.

Lukker systemet helt ned

Til Computerworld fortalte områdeleder for EPJ, Niels Henrik Petersen, at it-afdelingen endnu ikke havde identificeret fejlen.

Og selvom det er over en uge siden, at kaos blevet sluppet løs i de midtjyske servere, er regionens it-folk ikke kommet nærmere en løsning i dag, tirsdag, hvor EPJ-systemet oven i købet har været lukket helt ned i en lille halv time omkring frokosttid.

Det sker ovenpå en mandag, hvor der flere gange i løbet af dagen var store forsinkelser på systemet, så det kliniske personale i enkelte tilfælde måtte vente op mod fem minutter, før de var inde i EPJ-systemet.

Hvis de altså overhovedet kunne komme ind.

"Vi lukkede systemet helt ned i dag, fordi det var sandet til. Mens det var lukket, kunne vi samtidig justere nogle parametre for kommunikationen mellem vores klienter og serverne," forklarer regionens områdeleder for EPJ, Niels Henrik Petersen.

Han erkender dog, at regionens it-folk endnu ikke er helt skarpe på, hvor den store fejl ligger.

"Mistanken går i retning af klienternes kommunikation med Websphere-applikationsserveren, og vi har tidligere også spekuleret i, om problemerne skyldtes manglende opdatering af Java på alle klienter," siger Niels Henrik Petersen.

Sådan vil regionen løse problemet


På grund af det langvarige it-flimmeri med store konsekvenser på de midtjyske sygehuse, har Region Midtjylland nu besluttet at sende al sit logningsmateriale til Websphere-leverandøren IBM og EPJ-systemleverandøren Systematic for, at de kan gennemgå logningen minutiøst.

Region Midtjylland har tidligere sendt logningsmateriale til begge leverandører, men det har åbenbart ikke været tilstrækkeligt.

"Vi har en generel serviceaftale med IBM, og vi har hidkaldt eksperter hos Systematic, fordi de kender systemet så godt," forklarer Niels Henrik Petersen til Computerworld.

Folkene fra Systematic har været til stede hos regionens it-afdeling og afdelingens servere siden sidste uge.

Niels Henrik Petersen understreger, at regionen ikke forventer, at der bliver fundet fejl i selve EPJ-systemet.

Istedet forventer han, at fejlen skal findes i kommunikationen mellem regionens servere og de tusindvis af klienter på hospitalerne.

Hvornår regner I med, at problemet bliver løst?

"Hvis jeg vidste, hvor problemet findes, så havde vi givetvis løst det allerede. I denne fejlsøgningsproces vil jeg ikke komme med et bud," svarer Niels Henrik Petersen.

Læs også:

Ramt igen og igen: Så slemt var det store EPJ-nedbrud

Ukendt it-fejl sender stort dansk EPJ-system til tælling.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.