BREAKING:Preben Damgaard er død

Artikel top billede

Nokias nye Lumia 720 kommer til at koste 2.900 kroner som den dyreste af fire nye telefoner fra selskabet.

Her er Nokias nye telefoner: Skal være vejen ud af krisen

Mobile World Congress: Kriseramte Nokia har netop lanceret fire nye telefoner i Barcelona, og topchef Stephen Elop mener, at det er opskriften på et comeback for selskabet.

Læs også:

Nokias skæbne-regnskab: Her er de barske realiteter

Det er kun en måned siden, at Nokia offentliggjorde sit årsregnskab for 2012, der - igen - vidnede om selskab i dyb krise med blandt andet 55 procent færre solgte smartphones i 2012 end i 2011, så man landede på i alt 35 millioner enheder i 2012.

Samtidig faldt salget af mobiltelefoner også med 12 procent til 300 millioner enheder.

"Det understreger de store problemer, de har, og at de ikke har haft specielt konkurrencedygtige produkter," lød analysen fra Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

Nokias omsætning faldt med 30 procent fra 2011 til 2012 til omkring 225 milliarder kroner, og selskabet ender ud med et underskud på omkring 17 milliarder kroner.

Det præsenterede Nokia på Mobile World Congress

Derfor har Nokia brug for en stribe produkter, der for alvor kan sparke salget i gang, så selskabet, der nu har brugt flere år på at trimme organisationen, igen kan begynde at tjene penge.

Mobile World Congress er som verdens største mobil-konference et oplagt sted at vise nye produkter frem, men det var ikke high-end-produkter, der var på Nokia-programmet i år.

I Barcelona kunne Nokia ikke præsentere den tablet-pc, som der har været en del rygter om på det seneste, og finnerne kom heller ikke med nogen ny top-smartphone, der skal tage over efter Lumia 920 og blandt andet konkurrere mod den nye HTC One og en kommende Galaxy S4 fra Samsung.

I stedet kunne Nokia blandt andet præsentere to billigere smartphones, Lumia 720 og Lumia 520, og to mere klassiske mobiltelefoner, Nokia 105 og Nokia 301.

Samtidig meddeler selskabet i en pressemelddelelse, at det sammen med Microsoft vil øge fokus på erhvervskunderne, hvilket blandt andet betyder samarbejder med flere nye operatører rundt omkring i verden, eksempelvis Orange, Telstra og Vodafone.

"Nokias momentum tager til. Lanceringerne i dag afspejler vores commitment i forhold til at udvide vores udvalg af enheder og services for at kunne møde kravene hos mennesker og virksomheder rundt omkring på kloden," udtaler topchef Stephen Elop i en pressemeddelelse.

"Ved at tilbyde bedre oplevelser til en billigere pris genopfinder vi kampen for mobile enheder, man har råd til, og Nokia har de byggeklodser, der skal til for at vinde."

Her er Nokias nye telefoner

Lumia 720 og 520 udvider Nokias udvalg af Windows Phones.

Selvom de to telefoner henvender sig mod de brugere, der ønsker en lidt billigere smartphone, understøtter de blandt andet trådløs opladning, som blev introduceret med topmodellen Lumia 920 sidste år, og avanceret kamerateknologi.

Lumia 720 får en pris på omkring 2.900 kroner inklusiv moms. En dansk salgsdato er endnu ikke annonceret.

Samtidig meddeler Nokia, at korttjenesten HERE nu også vil blive tilgængelig med HERE Drive og HERE Transit på telefoner, der ikke kører Windows Phone.

Analysefirmaet Ovum skriver i en kommentar til lanceringerne, at Lumia 520 og 720 lukker vigtige huller i Nokias udbud af Windows Phones - med Lumia 620 i den ene ende og Lumia 920 i den anden.

"Et komplet udbud af Lumia-enheder er essentielt for Nokias ambitioner om at få de markedsandele tilbage, som det har mistet siden Symbians fald," skriver Ovum blandt andet.

Samme vurdering har danske Sydbank i en analyse:

"Det er efter vores vurdering helt afgørende for Nokias muligheder for et comeback i smartphone-segmentet, at selskabet lancerer meget innovative produkter til førstegangskøberne på Emerging Markets."

"Vi har tidligere argumenteret for, at Nokia vigtigste opgave er at sænke indgangsprisen til selskabets Windows Phone produktportefølje - Nokia Lumia. Vi ser derfor dagens produktlanceringer som meget interessante i jagten på at forbedre Nokias konkurrenceposition i midt- og lavprissegmentet af smartphone-markedet," lyder det fra Sydbank.

Ikke mere Symbian

I forbindelse med Mobile World Congress sidste år lancerede Nokia 808 PureView - en kameratelefon, der tiltrak sig en del opmærksomhed på konferencen.

Det skulle vise sig at blive den sidste Symbian-smartphone fra Nokia, for da selskabet i sidste måned aflagde årsregnskab, kunne man blandt andet læse:

"Nokia 808 PureView, en enhed der demonstrerer vores billede-kapaciteter og kom på markedet i midten af 2012, var den sidste Symbian-enhed fra Nokia."

Der ventes omkring 65.000 besøgende på Mobile World Congress, som finder sted fra mandag til torsdag i denne uge.

Computerworld er med i Barcelona hele ugen.   

Læs også:

Computerworlds læsere: Dette skal Nokia satse på

Nokia-topchef: Derfor vil jeg stadig ikke vælge Android

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Nokias skæbne-regnskab: Her er de barske realiteter

Nokia trækker stikket: Aldrig mere Symbian-smartphones
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere