Artikel top billede

Verdens største mobilmesse åbner med sultestrejke

Reportage: Startskuddet til årets Mobile World Congress havde dårligt lydt, før gaderne i Barcelona fyldtes med sultestrejkende demonstranter. Læs hvorfor her.

Læs også:
Disse mobil-nyheder er i vente på Mobile World Congress

Omstidt Apple-fabrik ramt af voldsomme optøjer

Barcelona: Demonstranter, politi, og lyden af fløjter prægede gadebilledet og forsinkede trafikken her til morgen foran messehallen i Barcelona, hvor verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i denne uge løber af stablen.

Ifølge de vrede demonstranter står mobilmessen og mobilindustriens gigantiske milliardomsætning i stærk kontrast til den arbejdsløshed og de økonomiske udfordringer, der lige nu præger livet i Barcelona og i Spanien som helhed.

"Vi ønsker at sætte fokus på en anden side af denne lukrative industri. Mange af arbejderne i industrien arbejder ikke for moderselskaberne som Vodafone, Movistar og andre, men for leverandører eller underleverandører," står der på de pamfletter, der bliver delt rundt af demonstranterne.   

"I disse firmaer foregår arbejdet på akkord, uden grænser for arbejdsdagen og uden rettigheder for arbejderne. I moderselskaberne er massive fyringsrunder blevet hverdagskost; Vodafone planlægger at fyre 21 procent af sine medarbejdere," kan man læse videre i de uddelte papirer.

Det sande ansigt

Pamfletten har overskriften "Mobile World Congress' sande ansigt" og fortæller, at demonstranterne nu går i sultestrejke blandt andet i protest mod, at det spanske teleselskab Telefónica-Movistar fyrer medarbejdere ulovligt for derefter at ansætte nye folk.

"For nogle måneder siden gennemførte en mængde Telefónica-Movistar-medarbejdere en 23 dage lang sultestrejke. Nu sultestrejker vi igen til slutningen af Mobile World Congress," lyder opråbet.

Spanien er et af de lande, der lige nu er hårdest ramt af den europæiske gældskrise. Landet har en arbejdsløshed på 26 procent og en ungdomsarbejdsløshed på omkring 50 procent.

Alene i januar mistede omkring 132.000 spanskmænd jobbet.

Både i Kina og Spanien

Debatten om de dårlige forhold for arbejderne i mobilindustrien er dog ikke ny og heller ikke indskrænket til spanske teleselskaber. 

Den blussede blandt andet op sidste år, hvor Apples forhold til den kinesiske leverandør Foxconn stod for skud.

I kølvandet på flere selvmord blandt kinesiske Foxconn-medarbejdere spredtes kritiske røster over de dårlige arbejdsforhold sig.

Forhold, der har medført, at Foxconn har omkranset sine fabriksbygninger i Kina af sikkerhedsnet for at forhindre medarbejdere i at springe i døden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.