Artikel top billede

Verdens største mobilmesse åbner med sultestrejke

Reportage: Startskuddet til årets Mobile World Congress havde dårligt lydt, før gaderne i Barcelona fyldtes med sultestrejkende demonstranter. Læs hvorfor her.

Læs også:
Disse mobil-nyheder er i vente på Mobile World Congress

Omstidt Apple-fabrik ramt af voldsomme optøjer

Barcelona: Demonstranter, politi, og lyden af fløjter prægede gadebilledet og forsinkede trafikken her til morgen foran messehallen i Barcelona, hvor verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i denne uge løber af stablen.

Ifølge de vrede demonstranter står mobilmessen og mobilindustriens gigantiske milliardomsætning i stærk kontrast til den arbejdsløshed og de økonomiske udfordringer, der lige nu præger livet i Barcelona og i Spanien som helhed.

"Vi ønsker at sætte fokus på en anden side af denne lukrative industri. Mange af arbejderne i industrien arbejder ikke for moderselskaberne som Vodafone, Movistar og andre, men for leverandører eller underleverandører," står der på de pamfletter, der bliver delt rundt af demonstranterne.   

"I disse firmaer foregår arbejdet på akkord, uden grænser for arbejdsdagen og uden rettigheder for arbejderne. I moderselskaberne er massive fyringsrunder blevet hverdagskost; Vodafone planlægger at fyre 21 procent af sine medarbejdere," kan man læse videre i de uddelte papirer.

Det sande ansigt

Pamfletten har overskriften "Mobile World Congress' sande ansigt" og fortæller, at demonstranterne nu går i sultestrejke blandt andet i protest mod, at det spanske teleselskab Telefónica-Movistar fyrer medarbejdere ulovligt for derefter at ansætte nye folk.

"For nogle måneder siden gennemførte en mængde Telefónica-Movistar-medarbejdere en 23 dage lang sultestrejke. Nu sultestrejker vi igen til slutningen af Mobile World Congress," lyder opråbet.

Spanien er et af de lande, der lige nu er hårdest ramt af den europæiske gældskrise. Landet har en arbejdsløshed på 26 procent og en ungdomsarbejdsløshed på omkring 50 procent.

Alene i januar mistede omkring 132.000 spanskmænd jobbet.

Både i Kina og Spanien

Debatten om de dårlige forhold for arbejderne i mobilindustrien er dog ikke ny og heller ikke indskrænket til spanske teleselskaber. 

Den blussede blandt andet op sidste år, hvor Apples forhold til den kinesiske leverandør Foxconn stod for skud.

I kølvandet på flere selvmord blandt kinesiske Foxconn-medarbejdere spredtes kritiske røster over de dårlige arbejdsforhold sig.

Forhold, der har medført, at Foxconn har omkranset sine fabriksbygninger i Kina af sikkerhedsnet for at forhindre medarbejdere i at springe i døden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fellowmind Denmark II ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?