Artikel top billede

Nedtur bremset: Mange nye it-firmaer på vej i Danmark

Efter flere års fald i andelen af innovative it- og televirksomheder ser det nu endelig ud til, at den negative kurve er knækket. Det får it-brancheforening til at kræve større satsninger på området.

I en tid med en lang, hård og skånselsløs finanskrise har den danske it- og telebranche lidt under, at andelen af innovative virksomheder er skrumpet ind år for år.

Men den tendens ser nu ud til at være knækket, efter Danmarks Statistik har publiceret nye tal for antallet af innovationsvirksomheder hertillands.

Vokser langsomt

Set i det helt store billede faldt andelen af innovative virksomheder i Danmark fra 47 procent til 44 procent i perioden fra 2010 til 2011.

Kigger man derimod på it-erhvervet, så kan der noteres en lillebitte fremgang efter flere år med fald i antallet af innovative it- og televirksomheder.

Fremgangen går fra en andel på 52,3 procent i 2010 til 52,6 procent i 2011.

På teleområdet er fremgangen mest markant, da springet går fra en andel på 60 procent i 2010 til 68 procent i 2011. Og den udvikling vækker glæde hos it-brancheforeningen IT-Branchen.

"Hvis danske virksomheder skal overleve i den internationale konkurrence, er vi simpelthen nødt til at være dygtigere og mere innovative end i andre lande. Her er it-og teleerhvervet nu så småt igen på rette vej, udtaler Morten Bangsgaard, administrerende direktør i IT-Branchen (ITB) i en pressemeddelelse i kølvandet på de nye innovationstal.

Langt igen til storhedstid

Inden armene bliver hævet alt for højt over hovedet i begejstring over udviklingen, er det nok værd at notere sig, at den nuværende andel af innovative ikt-virksomheder er langt fra fordums storhedstider.

For tilbage i førkrise-året 2007 lå tallene over innovative ikt-brancher et pænt stykke over det nuværende niveau, som det kan ses til højre i faktaboksen.

Faktisk er det kun telekommunikationsområdet, som kan fremvise en pæn vækstrate, hvorimod it-serviceområdet hopper ganske lidt frem målt på andelen af innovative virksomheder.

Resten af ikt-branchens andel af innovative virksomheder falder fortsat. 

Alligevel tøver Morten Bangsgaard fra IT-Branchen ikke med at udnævne netop ikt-erhvervene som den helt store vækstmotor i Danmark sammenlignet med resten af erhvervslivet.

"Danske it- og televirksomheder er blandt de allermest innovative i Danmark. Det slår de nye tal helt fast. Vi bør i Danmark satse på at udnytte den styrkeposition og gøre mere for at fremme eksporten af danske innovative it- og teleløsninger," lyder det fra Morten Bangsgaard i ITB's pressemeddelelse.

Håb for fremtiden

Han hæfter sig specielt ved, at regeringen i sin nye konkurrenceevnepakke vil indføre en større skattekredit.  

Loftet for skattekreditten hæves således fra fem millioner til 25 millioner kroner for virksomheder, der investerer i forskning og udvikling.

Netop den udvikling, mener Morten Bangsgaard, vil gavne den danske ikt-branche.

"Pilen har peget i den forkerte retning de seneste år. Så det er meget fornuftigt, at regeringen nu vil styrke virksomhedernes muligheder for at investere i mere innovation. Det giver håb om endnu flere innovative danske it- og televirksomheder," forklarer Morten Bangsgaard i ITB's pressemeddelelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere