Artikel top billede

Nedtur bremset: Mange nye it-firmaer på vej i Danmark

Efter flere års fald i andelen af innovative it- og televirksomheder ser det nu endelig ud til, at den negative kurve er knækket. Det får it-brancheforening til at kræve større satsninger på området.

I en tid med en lang, hård og skånselsløs finanskrise har den danske it- og telebranche lidt under, at andelen af innovative virksomheder er skrumpet ind år for år.

Men den tendens ser nu ud til at være knækket, efter Danmarks Statistik har publiceret nye tal for antallet af innovationsvirksomheder hertillands.

Vokser langsomt

Set i det helt store billede faldt andelen af innovative virksomheder i Danmark fra 47 procent til 44 procent i perioden fra 2010 til 2011.

Kigger man derimod på it-erhvervet, så kan der noteres en lillebitte fremgang efter flere år med fald i antallet af innovative it- og televirksomheder.

Fremgangen går fra en andel på 52,3 procent i 2010 til 52,6 procent i 2011.

På teleområdet er fremgangen mest markant, da springet går fra en andel på 60 procent i 2010 til 68 procent i 2011. Og den udvikling vækker glæde hos it-brancheforeningen IT-Branchen.

"Hvis danske virksomheder skal overleve i den internationale konkurrence, er vi simpelthen nødt til at være dygtigere og mere innovative end i andre lande. Her er it-og teleerhvervet nu så småt igen på rette vej, udtaler Morten Bangsgaard, administrerende direktør i IT-Branchen (ITB) i en pressemeddelelse i kølvandet på de nye innovationstal.

Langt igen til storhedstid

Inden armene bliver hævet alt for højt over hovedet i begejstring over udviklingen, er det nok værd at notere sig, at den nuværende andel af innovative ikt-virksomheder er langt fra fordums storhedstider.

For tilbage i førkrise-året 2007 lå tallene over innovative ikt-brancher et pænt stykke over det nuværende niveau, som det kan ses til højre i faktaboksen.

Faktisk er det kun telekommunikationsområdet, som kan fremvise en pæn vækstrate, hvorimod it-serviceområdet hopper ganske lidt frem målt på andelen af innovative virksomheder.

Resten af ikt-branchens andel af innovative virksomheder falder fortsat. 

Alligevel tøver Morten Bangsgaard fra IT-Branchen ikke med at udnævne netop ikt-erhvervene som den helt store vækstmotor i Danmark sammenlignet med resten af erhvervslivet.

"Danske it- og televirksomheder er blandt de allermest innovative i Danmark. Det slår de nye tal helt fast. Vi bør i Danmark satse på at udnytte den styrkeposition og gøre mere for at fremme eksporten af danske innovative it- og teleløsninger," lyder det fra Morten Bangsgaard i ITB's pressemeddelelse.

Håb for fremtiden

Han hæfter sig specielt ved, at regeringen i sin nye konkurrenceevnepakke vil indføre en større skattekredit.  

Loftet for skattekreditten hæves således fra fem millioner til 25 millioner kroner for virksomheder, der investerer i forskning og udvikling.

Netop den udvikling, mener Morten Bangsgaard, vil gavne den danske ikt-branche.

"Pilen har peget i den forkerte retning de seneste år. Så det er meget fornuftigt, at regeringen nu vil styrke virksomhedernes muligheder for at investere i mere innovation. Det giver håb om endnu flere innovative danske it- og televirksomheder," forklarer Morten Bangsgaard i ITB's pressemeddelelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.