Artikel top billede

Nedtur bremset: Mange nye it-firmaer på vej i Danmark

Efter flere års fald i andelen af innovative it- og televirksomheder ser det nu endelig ud til, at den negative kurve er knækket. Det får it-brancheforening til at kræve større satsninger på området.

I en tid med en lang, hård og skånselsløs finanskrise har den danske it- og telebranche lidt under, at andelen af innovative virksomheder er skrumpet ind år for år.

Men den tendens ser nu ud til at være knækket, efter Danmarks Statistik har publiceret nye tal for antallet af innovationsvirksomheder hertillands.

Vokser langsomt

Set i det helt store billede faldt andelen af innovative virksomheder i Danmark fra 47 procent til 44 procent i perioden fra 2010 til 2011.

Kigger man derimod på it-erhvervet, så kan der noteres en lillebitte fremgang efter flere år med fald i antallet af innovative it- og televirksomheder.

Fremgangen går fra en andel på 52,3 procent i 2010 til 52,6 procent i 2011.

På teleområdet er fremgangen mest markant, da springet går fra en andel på 60 procent i 2010 til 68 procent i 2011. Og den udvikling vækker glæde hos it-brancheforeningen IT-Branchen.

"Hvis danske virksomheder skal overleve i den internationale konkurrence, er vi simpelthen nødt til at være dygtigere og mere innovative end i andre lande. Her er it-og teleerhvervet nu så småt igen på rette vej, udtaler Morten Bangsgaard, administrerende direktør i IT-Branchen (ITB) i en pressemeddelelse i kølvandet på de nye innovationstal.

Langt igen til storhedstid

Inden armene bliver hævet alt for højt over hovedet i begejstring over udviklingen, er det nok værd at notere sig, at den nuværende andel af innovative ikt-virksomheder er langt fra fordums storhedstider.

For tilbage i førkrise-året 2007 lå tallene over innovative ikt-brancher et pænt stykke over det nuværende niveau, som det kan ses til højre i faktaboksen.

Faktisk er det kun telekommunikationsområdet, som kan fremvise en pæn vækstrate, hvorimod it-serviceområdet hopper ganske lidt frem målt på andelen af innovative virksomheder.

Resten af ikt-branchens andel af innovative virksomheder falder fortsat. 

Alligevel tøver Morten Bangsgaard fra IT-Branchen ikke med at udnævne netop ikt-erhvervene som den helt store vækstmotor i Danmark sammenlignet med resten af erhvervslivet.

"Danske it- og televirksomheder er blandt de allermest innovative i Danmark. Det slår de nye tal helt fast. Vi bør i Danmark satse på at udnytte den styrkeposition og gøre mere for at fremme eksporten af danske innovative it- og teleløsninger," lyder det fra Morten Bangsgaard i ITB's pressemeddelelse.

Håb for fremtiden

Han hæfter sig specielt ved, at regeringen i sin nye konkurrenceevnepakke vil indføre en større skattekredit.  

Loftet for skattekreditten hæves således fra fem millioner til 25 millioner kroner for virksomheder, der investerer i forskning og udvikling.

Netop den udvikling, mener Morten Bangsgaard, vil gavne den danske ikt-branche.

"Pilen har peget i den forkerte retning de seneste år. Så det er meget fornuftigt, at regeringen nu vil styrke virksomhedernes muligheder for at investere i mere innovation. Det giver håb om endnu flere innovative danske it- og televirksomheder," forklarer Morten Bangsgaard i ITB's pressemeddelelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere