Artikel top billede

Første danske ministerium sender Microsoft-mail i skyen

Stabilitet og sikkerhed var kodeordene, da Social- og Integrationsministeriet valgte at sende medarbejdernes postkasser ud i skyen.

Læs også:
Stortest: Derfor er Office 2013 den hidtil bedste version[

CIO i Grundfos vælger Office 365 til 13.000 ansatte

Det kan du forvente af ny Office 365 til erhvervslivet

"Før man kan gøre sine it-drømme til virkelighed, så skal der være en stabil drift som fundament," siger Anni Stahel, der er koncern it-chef i Social- og Integrationsministeriet.

Og hun har mærket problemerne på egen krop, for det ministerium hun er ansat i, er flere gange blevet ramt af strømnedbrud, overgravede kabler og efterdønninger af skybrud.

"Vi er skiftet til Microsofts Office 365-mail i skyen, og en af hovedbegrundelserne er, at firmaet kan levere en langt mere stabil mail-platform, end vi selv har mulighed for at levere," fortæller hun.

Tre slags strøm

Skyen lå dog ikke lige for, men krævede som udgangspunkt en tilladelse fra Datatilsynet. 

Tilladelsen blev indhentet, og Anni Stahel fremviser papiret, så Computerworld ved selvsyn kan konstatere, at der er givet grønt lys til, at arbejdet sparkes i gang.

"Der er krav om, at vores data ikke forlader Europa, og derfor var det naturligvis også et krav til leverandøren, da vi gik i gang."

Desuden var stabilitet, som nævnt, en afgørende faktor for at gå i skyen, og et besøg på Microsofts datacenter i Irland viste sig, at gøre indtryk.

"Strømmen i Datacentret kommer eksempelvis fra tre forskellige leverandører. En opløftende information, fordi vi ved flere lejligheder har haft problemer med netop strømnedbrud." 

Samtidig er sikkerhed en væsentlig faktor i et ministerium, og endnu et argument for at gå i skyen.

"Vi slipper for service, patches og anden vedligeholdelse og de nedlukninger, det medfører," fortæller Anni Stahel.

Social- og Integrationsministeriet valgte således skyen til deres mail, hvilket gjorde minister Karen Hækkerup (S) til "den første danske minister med en cloud-baseret mail hos Microsoft". 

Mere eller mindre cloud 
Strategien i ministeriet, i de næste tre til fem år, går da også i retning af mere cloud.

"Med den hastighed som it-branchen lever i, så er det svært at se alt for langt ud i fremtiden, men vi arbejder mod it as a service med cloud hosting as a service som mellemstation," fortæller hun.

Det er dog ikke alt, der kan puttes i skyen, når man arbejder med følsomme data.

"Systemer, hvor vi eksempelvis anvender cpr-numre, vil vi ikke hoste på denne vis, hvilket også betyder, at vi langt fra kan sende alt ud i skyen. Vi har cirka 25 terabyte data, og halvdelen af dem, kommer næppe til at forlade matriklen, som det ser ud i øjeblikket."

Social-og Integrationsministeriets koncern består af departementet, samt en række styrelser som eksempelvis Ankestyrelsen.

Læs også:
[b]Stortest: Derfor er Office 2013 den hidtil bedste version
[/b]

CIO i Grundfos vælger Office 365 til 13.000 ansatte

Det kan du forvente af ny Office 365 til erhvervslivet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere