Artikel top billede

CIO i Grundfos vælger Office 365 til 13.000 ansatte

Interview: Grundfos skifter fra et lokalt Lotus Notes-miljø til Microsofts Office 365 i skyen. CIO Jens Hartmann fortæller her om de overvejelser, der ligger til grund for beslutningen.

Læs også:

Sådan sparer Svendborg kassen med cloud-mails

Test: Sådan fungerer IBM's sociale cloud-kontorpakke

Et helhedsorienteret valg. 

Sådan betegner CIO Jens Hartmann fra Grundfos beslutningen om at satse på Microsofts Office 365 og dermed cloud computing til 13.000 professionelle it-brugere og på sigt til hele koncernen, omkring 20.000 medarbejdere.

"Vi skifter, fordi det er det bedste valg for os i forhold til den arkitektur, vi har som helhed."

"Man skal se det i forhold til den arkitektur, vi i øvrigt står på - med de applikationer og den infrastruktur, vi har, og med de arkitekturer og strategier, der ligger på de relaterede områder," forklarer Jens Hartmann til Computerworld.

Collaboration er afgørende

Grundfos har i globaliseringens tidsalder et markant fokus på collaboration og dermed integration i it-miljøet. Det gælder internt, men i høj grad også i forhold til omverdenen.

Medarbejderne skal kunne dele viden og samarbejde om projekter og skal helst ikke begrænses ved, at den ene applikation ikke taler med den anden, eller af at databaserne lever en isoleret tilværelse.

"Det handler meget om evnen til at have en 'seamless' integration. Med den arkitektur, vi dels har og dels nu styrker, så vil det styrke os i forhold til eksekveringen af collaboration og transaktionelle forretningsprocesser," siger Jens Hartmann.

Han ser samtidig betydelige perspektiver i, at it-brugen blandt de mange tusinde Grundfos-medarbejdere kan udvides med Office 365

"Vi kommer med 13.000 brugere i traditionel forstand, men det her løfter Grundfos til nu at få mail, kalender og My Site (Sharepoint, red.) til alle medarbejdere, så det er op imod 20.000."

"Så det giver nogle andre perspektiver i forhold til, at alle nu bliver digitaliserede og dermed får de fordele, der er i det. Dermed får vi mulighed for processer, der kan routes til alle medarbejdere, når vi i forskellige sammenhænge er klar til det."

Rejsen ud i skyen

Læs også:

Sådan sparer Svendborg kassen med cloud-mails

Test: Sådan fungerer IBM's sociale cloud-kontorpakke

Skiftet fra Lotus Notes-miljøet til at Office 365 skal ske allerede i år. Jens Hartmann ser denne cloud-løsning som et naturligt skridt i cloud-retningen. 

"Vi har jo ikke implementeret det endnu, men med de certificeringer og med test og så videre, som vi kan se, Microsoft leverer, så kan vi ikke selv opretholde det samme sikkerhedsniveau."

Jens Hartmann tilføjer, at det uanset hvad stadig er Grundfos' ansvar at sikkerhedsniveauet er fuldt på plads. 

Han forklarer samtidig, at selv en stor koncern som Grundfos ikke kan følge med cloud-leverandørerne, hvad angår omkostningsniveauet - primært på grund af stordriftsfordelene, som eksempelvis Microsoft kan opnå. 

Selvom CIO'en ser cloud som den naturlige udvikling på it-markedet, mener han ikke, at tiden endnu er til at lægge alle forretnings-data ud i skyen. 

"Vi sikrer os ved, at der er nogle fortrolige ting, som vi trods alt har in-house på Sharepoint. Vi har også Sharepoint i skyen til generel brug, men laver en skelnen i forhold til, hvad der er specielt kritisk - for eksempel direktionsmøde- og bestyrelsesmøde-referater og kritiske produkt-data."

Holder øje med mulighederne

For Jens Hartmann er det dog ikke nødvendigvis ment som en permanent foranstaltning.

"Det er indtil den naturlige skepsis har lagt sig, for teknisk er vi overbevist om, at det her er solidt - og mere solidt end det, vi selv kan tilvejebringe."

"Selvom vi da har et solidt setup, kan vi ikke levere på det niveau, " siger Jens Hartmann, der dog tilføjer, at SAP-miljøet i Grundfos stadig vil være i form af den traditionelle løsning. 

Kan du forestille dig, at den del også vil blive rykket ud i skyen om nogle år?

"Ja, det er bestemt en mulighed. Det her er en rejse, der er begyndt, og jeg tror ikke, det er os, der kommer til at bestemme, hvor den overordnede rejse går hen." 

"Vi følger udviklingen nøje, og vurderer, hvornår/hvis det er fordelagtigt for os at gå med på den frem for at prøve på at definere rejsen - det er der nogle spillere, der er meget større end os, der gør, uanset om vi mener det ene eller det andet." 

"Det er mere et spørgsmål om, hvornår vi hopper på. Det er balancen i at hoppe på, mens man stadig har noget at forhandle med, og så at sikkerhedsniveau og oppetids-garanti og de andre parametre er dokumenterede nok."

Derfor blev det Office 365

Læs også:

Sådan sparer Svendborg kassen med cloud-mails

Test: Sådan fungerer IBM's sociale cloud-kontorpakke

Jens Hartmann forklarer, at Grundfos har haft stor gavn af Lotus Notes, men at Office 365 er kommet ud som det bedste bud på en integreret løsning fremadrettet.

Grundfos har vurderet, at Microsoft-løsningen passer bedst sammen med Grundfos' øvrige it-miljø.

Samtidig har han dog den holdning, at platformen bare er et teknologisk udgangspunkt - det er Grundfos selv, der skal realisere potentialet.

"Det er vores brug og udnyttelse af platformen, som gør forskellen for os, mere end det er det egentlige produkt. I sidste ende er det vores evne til at udnytte platformen, der gør forskellen."

Med mere end 5.000 Notes-databaser og et stort antal Notes-applikationer i koncernen har Lotus Notes spillet en betydelig rolle i Grundfos' it-udvikling

"Vi har været rigtig glade for Notes, som virkelig har været med til at gøre en forskel. Nu begynder tingene bare at skulle hænge sammen på tværs af alle de her applikationer, og der har vi simpelthen for stort et spænd i teknologier og dermed de kompetencer, vi skal bruge." 

"Det betyder, at du skal skifte fra applikation til applikation og porte data frem og tilbage. Selvom man selvfølgelig forsøger at få et bedre samspil mellem de forskellige platforme, så er det svært undgå. "

Windows 8 spiller også en rolle

Jens Hartmann beskriver det som en øvelse i konsolidering inden for alle Office- og collaboration-processerne i Grundfos. 

"Vi ser, at de processer smelter sammen i den globalisering, Grundfos er i gang med. Hvis ikke vi gør det her, tror vi simpelthen ikke på, at vi kan levere den Office-produktivitet og collaboration, som vil være tilstrækkeligt til at understøtte udviklingen og Grundfos' vækstambitioner." 

Sidst men ikke mindst har Grundfos-CIO'en også kig på Windows 8 og de mange nye devices, der er på vej ud på markedet. Set i det lys giver det også god mening at vælge Microsofts cloud-løsning. 

"Det første skridt her er ikke, fordi vi hellere vil have Outlook end Notes. Det er bare kalender og mail. Det er vejen til at integrere via Windows 8 og ud til hele den device-verden, der er med tablets og smartphones. Dermed får vi den fulde arkitektur-understøttelse."

Læs også:

Sådan sparer Svendborg kassen med cloud-mails

Test: Sådan fungerer IBM's sociale cloud-kontorpakke
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere