Artikel top billede

Her er Danmarks kommende telefrekvenser

Disse telefrekvenser er i spil til fremtidens mobilekommunikation i Danmark.

Læs også:
Dansker til tops i magtfuld telegruppe

Fire danskere skal stemme om internettets fremtid

Magtfuld tele-direktør stopper i staten - har nye planer

Rettet klokken 11:28.

Det bliver efter alt at dømme 700Mhz, 1400Mhz eller 2300Mhz frekvensbåndene, der skal bære Danmarks telekommunikation i fremtiden.

Det fortæller Finn Petersen, der netop har sat sig i sædet som næstformand i EU's Frekvenspolitikgruppe, RSPG (Radio Spectrum Policy Group). 

Du kan læse mere om hans planer med udnævnelsen her.

Gruppen skal i år identificere de frekvensbånd, som teleselskaberne og producenterne i Danmark og resten af Europa skal rette sig indefter.

"Brugen af mobil-data eksplorer i Danmark og resten af EU-landene, og derfor har vi behov for flere frekvenser, men frekvensbåndene er en virkelig knap ressource," siger Finn Petersen, der udover næstformandsposten i RSPG, også er vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.

Hele processen omkring identifikation, godkendelse af standarder, frekvensplaner og endelig eksekvering tager omkring fem år.

Formålet med RSPG er at rådgive EU-Kommissionen omkring frekvenspolitiske og frekvensmæssige forhold.

Sådan foregår beslutningsprocessen
Finn Petersen fremhæver, at brugen af mobil-data er eksploreret, og at trafikken kun vil fortsætte opad i de næste år.

Men teleindustrien skal ikke regne med at få frigjort frekvenser lige med det samme.

Hvad er tidshorisonten på godkendelse af frekvenserne?

"Det vil formodentlig blive indenfor de næste tre til fem år, enkelte frekvensbånd kræver længere tid. Frekvensbåndene skal først identificeres, og så skal der være en nødvendig standardisering. Det er ikke os, der udarbejder den, men andre organisationer, som skal beslutte, hvilke frekvensplaner med videre, der skal anvendes," siger Finn Petersen.

Udover interne beslutningsprocesser i RSPG, er der flere interesser, der skal plejes, inden en endelig godkendte af frekvensbånd kan ske.

"Der er jo også nogle fabrikanter, der skal producere det nødvendige udstyr, herunder terminaler." siger Finn Petersen.

Her er frekvenserne

Her er frekvenserne
Ifølge Finn Petersen, er det særligt frekvensbånd, der ligger i den lavere ende af frekvensende af skalaen, der er interessante.

"Hvis frekvensbåndet skal benyttes til mobil-bredbånd, så skal det ikke være meget over 4 GHz, blandt andet fordi rækkevidden bliver meget kort," siger han og fortsætter:

"Hvorimod frekvenserne 700, 800 og 900 Mhz er meget velegnede til mobilt-bredbånd, særligt i tyndt befolkede egne, fordi båndene simpelthen rækker længere. Overalt i verdenen fokuseres der nu på mulighederne for at frigøre 700 MHz-båndet til mobil bredbånd,"

Udover arbejdet med teleområdet, har RSPG også ansvaret for andre teknologier.

"Med det stærkt stigende behov for frekvenser, undersøges det også, hvordan frekvenserne kan deles på den mest hensigtsmæssige måde, som eksempelvis sker i dag på wifi-området." afslutter Finn Petersen.

Læs også:
Dansker til tops i magtfuld telegruppe

Fire danskere skal stemme om internettets fremtid

Magtfuld tele-direktør stopper i staten - har nye planer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.