Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her er Danmarks kommende telefrekvenser

Disse telefrekvenser er i spil til fremtidens mobilekommunikation i Danmark.

Læs også:
Dansker til tops i magtfuld telegruppe

Fire danskere skal stemme om internettets fremtid

Magtfuld tele-direktør stopper i staten - har nye planer

Rettet klokken 11:28.

Det bliver efter alt at dømme 700Mhz, 1400Mhz eller 2300Mhz frekvensbåndene, der skal bære Danmarks telekommunikation i fremtiden.

Det fortæller Finn Petersen, der netop har sat sig i sædet som næstformand i EU's Frekvenspolitikgruppe, RSPG (Radio Spectrum Policy Group). 

Du kan læse mere om hans planer med udnævnelsen her.

Gruppen skal i år identificere de frekvensbånd, som teleselskaberne og producenterne i Danmark og resten af Europa skal rette sig indefter.

"Brugen af mobil-data eksplorer i Danmark og resten af EU-landene, og derfor har vi behov for flere frekvenser, men frekvensbåndene er en virkelig knap ressource," siger Finn Petersen, der udover næstformandsposten i RSPG, også er vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.

Hele processen omkring identifikation, godkendelse af standarder, frekvensplaner og endelig eksekvering tager omkring fem år.

Formålet med RSPG er at rådgive EU-Kommissionen omkring frekvenspolitiske og frekvensmæssige forhold.

Sådan foregår beslutningsprocessen
Finn Petersen fremhæver, at brugen af mobil-data er eksploreret, og at trafikken kun vil fortsætte opad i de næste år.

Men teleindustrien skal ikke regne med at få frigjort frekvenser lige med det samme.

Hvad er tidshorisonten på godkendelse af frekvenserne?

"Det vil formodentlig blive indenfor de næste tre til fem år, enkelte frekvensbånd kræver længere tid. Frekvensbåndene skal først identificeres, og så skal der være en nødvendig standardisering. Det er ikke os, der udarbejder den, men andre organisationer, som skal beslutte, hvilke frekvensplaner med videre, der skal anvendes," siger Finn Petersen.

Udover interne beslutningsprocesser i RSPG, er der flere interesser, der skal plejes, inden en endelig godkendte af frekvensbånd kan ske.

"Der er jo også nogle fabrikanter, der skal producere det nødvendige udstyr, herunder terminaler." siger Finn Petersen.

Her er frekvenserne

Her er frekvenserne
Ifølge Finn Petersen, er det særligt frekvensbånd, der ligger i den lavere ende af frekvensende af skalaen, der er interessante.

"Hvis frekvensbåndet skal benyttes til mobil-bredbånd, så skal det ikke være meget over 4 GHz, blandt andet fordi rækkevidden bliver meget kort," siger han og fortsætter:

"Hvorimod frekvenserne 700, 800 og 900 Mhz er meget velegnede til mobilt-bredbånd, særligt i tyndt befolkede egne, fordi båndene simpelthen rækker længere. Overalt i verdenen fokuseres der nu på mulighederne for at frigøre 700 MHz-båndet til mobil bredbånd,"

Udover arbejdet med teleområdet, har RSPG også ansvaret for andre teknologier.

"Med det stærkt stigende behov for frekvenser, undersøges det også, hvordan frekvenserne kan deles på den mest hensigtsmæssige måde, som eksempelvis sker i dag på wifi-området." afslutter Finn Petersen.

Læs også:
Dansker til tops i magtfuld telegruppe

Fire danskere skal stemme om internettets fremtid

Magtfuld tele-direktør stopper i staten - har nye planer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere