Artikel top billede

It-forsker: Sådan kan it ødelægge dit firma

Interview: Det vrimler med smarte samarbejdssystemer og ny it, der kan øge produktiviteten. Desværre kan det også gøre dig mere ineffektiv og bremse innovationen, advarer it-forsker.

Læs også:

Derfor bombarderer dine kolleger dig med cc-mails

Det kan godt være, at emailen i mange sammenhænge er et forældet kommunikations-værktøj, og at der ligger et betydeligt potentiale i at tage sociale medier og samarbejdssystemer i brug.

Man skal bare ikke begå den fejl at tro, at ny it alene forbedrer det store.

"Jeg vil advare imod, at man tror, teknologi gør ret meget i sig selv," siger Dr. Carsten Sørensen, der forsker og underviser i it og innovation ved London School of Economics and Political Science.

Computerworld interviewer Carsten Sørensen i forbindelse med en artikel-serie om emailens ineffektivitet - og om de potentielle afløsere til emailen.

Når han hiver sig op i helikopter-perspektiv, beskriver han vores brug af moderne it således:

"Problemet lige nu er, at vi er så forelskede i teknologierne, at vi ikke ved, hvordan vi skal håndtere dem. Vi bliver nødt til at få et mere afslappet forhold til det, så man ikke er nødt til at læse sin email hvert minut."

Du skal fokusere det rette sted

Det er naturligvis sat på spidsen, men problemstillingen er reel nok. It er til for at gøre os mere effektive, og det kræver, at vi forstår at bruge teknologierne på den rigtige måde.

"Hvis en organisation skal være konkurrencedygtig, kan den ikke bare have en masse mennesker, der sidder og kigger på emails og sender hinanden emails bare for at vise, at de har gjort noget, selvom det i virkeligheden ikke er vigtigt."

Carsten Sørensen har et bud på, hvorfor vi bliver ved med at sende så mange cc-mails til hinanden, når det forstyrrer og dermed går ud over produktiviteten.

"Problemet er, at det tager vores opmærksomhed fra bolden. Vi kigger for meget væk fra bolden og bruger for meget tid på de emails," siger han.

Har du tid til at komme på gode idéer?

At emailen ofte bliver for tidskrævende, er der mange, der er enige i. Det er en af grundene til, at moderne samarbejdsværktøjer og sociale netværk vinder frem i disse år.

Det er positivt, at it hele tiden udvikles og forbedres, men det ændrer ikke ved den grundlæggende problemstilling, hvis man spørger Carsten Sørensen.

"Når det kommer til stykket, er problemet, at individuelle medlemmer af organisationen er nødt til selv at balancere, om de skal kigge langt frem og være reflekterende, eller om de skal kigge lige ned og være aktive her og nu."

"Problemet med alle de her teknologier er, hvis vi ender med kun at kigge nedad; vi ender med kun at være reaktive."

"Det er svært. Både organisationer, teams og individer skal lære dybt, dybt inde i deres DNA, hvordan man håndterer de her ting. Det er et balance-spørgsmål."

"Problemet er, at hvad som helst, der gør dig rask, også gør dig syg. Hvad som helst, der sætter dig fri, gør dig også til en slave. Lommeregneren er fantastisk, men til sidst kan du ikke regne i hovedet."

Spilder du din tid på disse ting?

En rapport fra McKinsey vurderer, at mere end 900 milliarder dollars, omkring 5.000 milliarder kroner, på globalt plan kan hentes hjem på tværs af en række sektorer ved at tage sociale teknologier i brug.

"Vi estimerer, at virksomheder kan øge vidensarbejderes produktivitet med 20 til 25 procent ved at tage disse organisatoriske teknologier i brug," lyder det blandt andet i rapporten.

Carsten Sørensen deler opfattelsen af, at der ligger et kæmpe potentiale i at tage samarbejdssystemer i brug i virksomhederne.

"Teknologierne giver dig evnen til lynhurtigt og på en meget fundamental måde at lave algoritmer for alt muligt, så du kan komme i kontakt med folk, der kan hjælpe dig med det problem, du har lige nu og her. De kan virkelig skabe synergi."

"Problemet er, at de også kan gøre, at du sidder hele dagen lang og kigger på billeder af en kat."

Han nævner et konkret eksempel:

"Vi opfinder de her fantastiske internet-teknologier som Facebook, der kan løse alle menneskehedens problemer, og hvad gør vi så? Vi sidder og kigger på åndssvage billeder af folk, der falder på halen."

"Vi bliver så afhængige af teknologierne, at de distraherer os konstant, så vi glemmer at tænke," lyder det fra Carsten Sørensen.

"Teknik kan ikke hjælpe dig med at tænke, men den kan hjælpe med synergi, og det er enormt vigtigt."

Læs også:

Derfor bombarderer dine kolleger dig med cc-mails

Her er emailens svagheder: Kan gå ud over dit firma

Emailens afløser: Sådan kommer du til at kommunikere

Du spilder kostbar tid på emails: Så galt står det til
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.