Artikel top billede

Vi tester OS X, Windows og Chrome: Her er det bedste styresystem

Test: Styresystemet er softwarens hjerte. Vi gennemgår Windows, OS X og Chrome OS for at finde ud af hvilket styresystem, der er det bedste.

Moderne styresystemer er, specielt for os der har brugt computere siden dengang en diskette var temmelig smart, utrolige konstruktioner.

De kender bogstaveligt talt titusindvis af webcams, harddiskcontrollere, mus, grafikkort og hvad du og producenterne finder på at stoppe ind i kabinettet.

Traditionelt har styresystemer været en mere anonym slagmark for Microsoft og Apple.

Windows' styrke var, at du på trods af opgraderinger kunne køre selv gamle Windows-programmer.

Apple styrke var, at selskabet tilbød en lidt anderledes tilgang til styresystemverdenen og samtidig kunne skræddersy sin software meget nøje til sin hardware, da Apple havde og stadig har fuld kontrol over, hvor du kan køre Mac OS X.

Bundling

Tillægsprodukter, tjenester og bundlede funktioner er først nu ved at komme med Windows 8, der knytter Skydrive og en række andre Microsoft-tjenester sammen med systemet - og hos Apple er blandt andet integrationen med det halvbagte iCloud også centralt i Mac OS X.

Ikke fordi drømmen om integrerede egne tjenester i egne styresystemer er ny, men specielt for Microsoft påvirkede retssagerne med det amerikanske justitsministerium (over Internet Explorers dominans) og kæmpebøden fra EU over bundlingen af adgangen til en musikbutik efter sigende i flere år vovemodet hos softwaregiganten.

Sjovt hvad der var kontroversielt i 2004, og hvad der i dag ikke ville betyde særligt mange løftede øjenbryn (læs mere om EU-sagen her)

Windows 7/8

Windows 7 er nok testens mest effektive styresystem for desktop-traditionalister.

Fra det knap så succesfulde Vista tog Microsofts de bedste visuelle ideer, som taskbaren der hurtigt giver et grafisk overblik over kørende programmer og browsersessioner, og gjorde dem flydende.

Det er i vores øjne det ideelle styresystem (set ud fra et brugervenlighedsperspektiv) for folk, der arbejder med mange samtidige programmer

Windows 8 er ikke længere Windows.

Det er genveje etc.

Har man ikke touch, giver systemet ikke samme mening, og det tog os her på redaktionen to-tre dage i selskab med en touch-computer som HP Envy X2 eller Acer W510, før vi så lyset ved Windows 8.

Regner du med at bruge desktoppen mest, eller flytter du tit rundt på filer og data, bør du straks installere det gratis program Classic Shell, som giver Windows 8 et mere traditionelt Windows 7-udseende, mens du stadig får forbedringerne fra Windows 8.

Noget man kan undre sig lidt over, at Microsoft ikke leverer som option, men om ikke andet viser det, hvor meget Microsoft tror på deres Windows 8-system som fremtidens styresystem.

Flere mobil-inspirerede funktioner

Interessant nok introducerer Windows 8 flere funktioner, som vi mest kender fra mobile enheder:

Du kan trække ekstra muligheder ind fra siden af skærmen, skifte mellem programmer ved at trække mus eller finger over skærmen - og så kan du resette Windows til enten fabriksindstillingerne eller helt tilbage til stenalderen, hvor også dine data forsvinder.

Oplagt, hvis din maskine skal gå i arv eller sælges.

Windows 8 har dog en hård kamp foran sig, for de fleste brugere vil sandsynligvis være glade for Windows 7, og uden touch-skærm er argumenterne for at opgradere ikke voldsomme.

Som det eneste af de tre it-giganters styresystem kan Windows installeres på næsten alle bærbare og stationære inklusive Apples maskiner.

Mac OS X

Mac OS X, hvor seneste version er Mountain Lion, er på mange måder fanget på et udviklingstrin tættere på Windows 7 end Windows 8.

Apple har godt nok nævnt, at Mac OS på sigt vil dele elementer med mobilsystemet iOS men lige nu fremstår det som en lidt halvfærdig omgang.

Reelt kan du ved hjælp af genveje eller forskellige gestures fremkalde en ikon-/iPad-lignende startflade, men da Apple pt. ikke leverer maskiner med touch-skærme, virker det lidt påklistret.

Til gengæld er systemet som en veltunet maskine: Det booter hurtigt, vågner hurtigt fra dvale og kan køre i ugevis uden at kræve genstart.

Noget som ikke er Windows 7's stærke side, men hvor Mac OS X og Windows 8 begge er stærke.

Hele maskinen sikkerhedskopieres

Apple har desuden været gode til at inkludere tjenester som TimeMachine, hvor hele maskinen sikkerhedskopieres til et eksternt drev for nem gendannelse, og muligheden for at spore, nulstille eller låse sin maskine via fjernadgang, hvis den en dag pludselig er på vej til Rumænien uden dig.

Mac-folket vil ofte fremhæve, at Mac OS X er mere sikkert end Windows, måske delvist på grund af at de it-kriminelle primært har satset på det større Windows-marked.

Men det seneste års sårbarheder i blandt andet Java har vist, at heller ikke Mac-ejere længere kan tage let på sikkerheden.

Chrome OS

Chrome OS: Outsideren inden for styresystemer er her Google og deres Chrome OS.

Er du ikke stødt på det, skal du ikke føle dig udenfor - det har de færreste.

Styresystemet leveres primært på netbook-lignende små bærbare og i enkelte små bokse til skrivebordet.

Systemet er, ikke overraskende, tæt knyttet til Googles mange tjenester og fungerer kun optimalt, når der er internetadgang.

Vurderingerne fra diverse eksperter er, at systemet ikke rigtigt føles færdigt - og det er svært at se helt præcist, hvad Google vil med systemet.

Læs en barsk dansk vurdering af Chrome OS her.

Konklusion: Bedste styresystem

Medmindre du er entusiast, skal du glemme Chrome OS, bare så det er af vejen.

Men når det kommer til valget mellem Windows 7 / Windows 8 og Mac OS X, er det knap så åbenlyst. Windows 7 og den seneste version af OS X, Mountain Lion, er begge modne stabile systemer.

Windows 7's fordel er, i vores øjne, især brugervenligheden, der følger med systemet - blandt andet miniaturerne af kørende programmer i startmenuen og lignende funktioner, der nemt lader dig afkode og genfinde din information blandt mange data og kørende programmer.

Mountain Lion er på den anden side skræddersyet til Apples hardware, og det gør, at når din Apple-bærbare skal vågne op fra dvale eller genstarte, slår den oftest en Windows 7-pc.

Største fleksibilitet

Med Windows 8 har Microsoft introduceret hurtig-starts funktioner og en del mere. Samtidig har Microsoft dog gjort op med den traditionelle skrivebords-oplevelse.

Og mens Metro-looket med store fliser med information i vores øjne er både smart og flot, så kræver det en touch-baseret pc for at blive udnyttet optimalt.

Og kan du ikke leve uden skrivebordet, kan du heldigvis med enkle programmer tvinge den oplevelse frem - eller blive hængende i Windows 7 uden problemer.

I sidste ende går sejren derfor pt. til Microsoft Windows-oplevelsen for at levere den største fleksibilitet og den mest moderne brugeroplevelse. Så første point til Microsoft.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


Computerworld
Ny rekord: Her er elbilen med den længste rækkevidde / Få timer til at Apple er klar med ny iOS 15 / Teslas vilde model S Plaid sætter fantomtid på hæderkronet bane