Artikel top billede

Udkantsdanmark undrer sig: Hvorfor særbehandling til Bornholm?

Flere yderområder i Danmark undrer sig højlydt over, at det netop er Bornholm, der ifølge regeringens nye vækstplan skal have støtte til bredbånd. "Hvad med alle de andre områder med dårlig dækning?"

Læs også:

Har 60 bredbånds-millioner - men ingen plan

Bornholm får kæmpe fibernet til 200 millioner kroner

Tillykke til Bornholm, men hvad med os?

Sådan kan de tanker, der lige nu rumsterer i Danmarks yderområder kort sammenfattes.

Tanker, der er opstået, efter regeringen i sin nye vækstplan har valgt at øremærke 60 millioner kroner specifikt til bredbåndsudrulning på Bornholm.

Noget, der i regeringens nye bredbåndsudspil bliver begrundet med, at "adgangen til bredbånd med høje hastigheder på hele øen er langt under gennemsnittet."

Men den formulering lyder noget "svævende" i ørerne på Torben Vestergaard, stifter af virksomheden Ønet, der leverer bredbåndsløsninger til borgere på danske småøer.

"Det er da vældig interessant, men det er da også interessant at finde ud af, hvorfor det lige er Bornholm, der er udset til det," lyder det fra Torben Vestergaard.

Er det værre her end andre steder?

"Jeg går ud fra, at der er et reelt problem på Bornholm, siden regeringen har besluttet sig for at hjælpe til med at løse det. Men samtidig har jeg svært ved at se, at det skulle være værre på Bornholm end så mange andre steder i Danmark," lyder det fra Torben Vestergaard.

Langeland har også store problemer

Som eksempel på et andet sted med store bredbåndsmangler nævner han Langeland.

"Uden for Rudkøbing er der rigtig mange steder, hvor man dårlig nok kan få den halve mbit, som Skyline var blevet tvunget til at levere, og der er ingen båndbredde på mobildækningen, så snart man er uden for Rudkøbing," bedyrer Torben Vestergaard.

Han fortæller, at der ikke er gravet fiber ud til private husstande på Langeland.

For i modsætning til de fleste andre af landets elselskaber valgte Langelands lokale elselskab nemlig ikke at kaste sig ud i fiberinvesteringer i sin tid.

Også hos Landdistrikternes Fællesråd, en interesseorganisation der taler landdistrikternes sag, undrer man sig over den ensidige opbakning til Bornholm.

"Vi undrer os, og vi kan ikke forstå det. Vi har i hvert fald ikke hørt argumentet endnu for, hvorfor det kun er Bornholm, der skal have støtte, men det er noget af det, vi nu vil kræve et svar på," lyder det fra Simon Drejer, informationsansvarlig hos Landdistrikternes Fællesråd.

"Vi er glade på Bornholms vegne, men hvad med andre områder med dårlig bredbåndsdækning som Langeland, Læsø og Norddjurs?," spørger han.

Computerworld arbejder på et svar fra Erhvervsstyrelsen på, hvad der helt præcist ligger til grund for vurderingen af, at bredbåndsdækningen på Bornholm er dårligere end så mange andre steder, såsom Langeland.

Læs også:

Har 60 bredbånds-millioner - men ingen plan

Bornholm får kæmpe fibernet til 200 millioner kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.