Artikel top billede

Efter retssags-trussel: Snart kan du selv vælge tv-udbyder

Miljøminister Ida Auken (SF) har pludselig fået rigtig travlt med at afskaffe det tvungne antennebidrag, og det glæder fiberbranchen. Læs hvorfor her.

Læs også:

Dit tvungne antennebidrag kan snart være fortid

Landsformand revser fiberbranche i antenne-sag

Efter fem års trækken i langdrag er det nu for alvor snart slut med tilslutningspligten til antenneforeninger, der ifølge kritikere har låst kunderne og skadet konkurrencen på tv-bredbåndsmarkedet.

Det lover miljøminister Ida Auken (SF), der netop har åbnet for en hurtigere afskaffelsesdato end den, hun fremsatte i et lovforslag for nylig, og som satte datoen til 1. april 2015.

Alvorlig EU-retssag får minister i sving

Det pludselige hastværk skal dog ses i lyset af et ubehageligt brev, der for en lille måned siden landede på ministerens bord.

Afsenderen var EU-Kommissionen, der har gjort opmærksom på problemet med antennetvang siden 2008.

Brevet var en såkaldt åbningsskrivelse, der med andre ord er første skridt, når EU-Kommissionen forbereder et sagsanlæg mod et medlemsland i en traktatbrudssag.

Åbningsskrivelsen handlede om:

"hvorvidt visse bestemmelser om fællesantenneanlæg i den danske planlov er i strid med artikel 2 i direktiv 2002/77 om konkurrence på markederne for elektroniske kommunikationsnet og tjenester," fremgår af en skrivelse til medlemmer af Folketingets EU-udvalg.

For at undgå en traktatbrudssag fra Kommissionen mod Danmark er der altså nu kommet hel anderledes fart over feltet.

Miljøministeren skriver til Folketingets Miljøudvalg, at regeringen vil indgå i en dialog med EU-Kommissionen om at forkorte overgangsperioden, således at bestemmelsen kan træde i kraft tidligere end den 1. april 2015.

Så mange danske husstande bliver berørt

Det vækker glæde hos fiberbranchen, der i årevis har plæderet for en ophævelse af tilslutningspligten.

En pligt, som ifølge fiberbranchens talerør Dansk Energi har givet ærkerivalen Yousee en konkurrencefordel i kampen om tv-bredbåndskunderne.

Ifølge Dansk Energi omfatter tilslutningspligten mere end 300.000 danske husstande, der primært i dag via antenneforeninger er kunder hos Yousee.

"Vi er selvfølgelig glade for, at EU har lagt et pres på regeringen, så tilslutningspligten til antenneforeninger kan ophæves hurtigere. Sagen har jo kørt siden 2008," udtaler Christian Berg, konsulent hos Dansk Energi.

"Kommissionen har for flere år siden påpeget, at den lokale antennetvang hindrer udbygning af fiberbredbånd til skade for konkurrencen og forbrugernes valgfrihed. Antenneforeningerne har 30-40 år på bagen og har i dag lille eller slet ingen anlægsgæld, faktisk har mange stor formue," fortsætter han.

Her hentyder han især til det argument, der er blevet brugt hos antenneforeningernes talsmænd, om at afskaffelsen vil hive tæppet væk under det fremtidige indtjeningsgrundlag, som var en forudsætning for deres investeringer.

Flere steder har antenneforeningerne nemlig været pålagt en forsyningspligt af kommunerne, som har tvunget dem til at investere i infrastrukturen. Læs mere om det her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Anja Monrad lander ny international toppost: Bliver direktør for Dells største europæiske region
Interview. Efter otte år som ansvarlig for Øst- og Centraleuropa overtager Anja Monrad nu rollen som chef for Dells største europæiske region. "Jeg får ansvaret for syv lande nu, hvor det tidligere var 32. Landemæssigt er det færre, men markederne er meget større," fortæller hun til Computerworld.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.