Artikel top billede

Foto: Rafael Prust.

Landsformand revser fiberbranche i antenne-sag

Flere parter vil afskaffe tilslutningspligten i antenneforeninger. Det er fiberbranchen, der har lokket dem til det, protesterer antenneforeningernes landsformand.

Det skal være slut med den tilslutningspligt, der er i flere danske antenneforeninger.

Højhastighedskomiteen mener, at det strider imod en markedsbaseret udvikling, mens Venstre teleordfører, Torsten Schack Pedersen, vurderer, at tiden er løbet fra tilslutningspligten.

Landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), Poul Juul, mener dog, at det er at skyde gråspurve med kanoner, når Højhastighedskomiteen samt Torsten Schack Pedersen problematiserer den tilslutningspligt, der er i nogle antenneforeninger.

"Det der er noget ubetydningsfuldt gas, som fiberselskaberne og Dansk Energi har lokket komiteen og andre med på," siger Poul Juul.

Den udmelding afviser formand Erik Bonnerup fra Højhastighedskomiteen.

"Jeg vil med stor sindsro sige, at medlemmerne af komiteen ikke lader sig påvirke af sådan noget," siger han og tilføjer, at en eventuel uenighed i komiteen om emnet ville have udløst en mindretalsudtalelse.

Poul Juul fastholder dog, at problemet er minimalt, men at fiberbranchen blæser det op.

"Det er fuldstændig uden betydning kvantitativt. Det er ganske få steder, at det findes, men fiberselskaberne har sagt 'uha, her er en forhindring, og den må vi have fjernet'," siger landsformand Poul Juul fra FDA, der repræsenterer 326 antenneforeninger, som har omkring 320.000 tilslutninger.

Dansk Energi: Reelt problem
Ifølge Dansk Energi, der repræsenterer el- og fiberselskaberne, udgør tilslutningspligten et reelt problem for de virksomheder, som ønsker at levere bredbånd og tv i de områder, hvor der er tilslutningspligt.

"Vi hører fra vores medlemmer, at de oplever betragtelig lavere tilslutninger til fibernettet i de områder, hvor folk er medlem af en antenneforening, end andre steder. Det er særligt i områder, hvor antenneforeningerne er, at det er svært at få løsrevet eller flyttet kunder," siger chefkonsulent Morten Baadsgaard Trolle fra Dansk Energi.

Der er dog en ganske enkel årsag til, at fiberselskaberne ikke får tilslutninger i de områder, mener Poul Juul:

"Sagen er den, at fiberselskaberne ikke er konkurrencedygtige på forsyning, men de går og bilder folk en masse sludder ind," siger FDA's landsformand.

Konkurrenceforholdene kan spille ind, erkender Morten Baadsgaard Trolle fra Dansk Energi.

"Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at der er nogle antenneforeninger, der har ganske attraktive priser for kunderne. I nogle tilfælde har fiberselskaberne ikke priser, der kan matche antenneforeningernes," siger han.

Frit telemarked

Diskussionen bør dog dreje sig om det helt principielle i, at folk nogle steder er forpligtet til at binde sig til en antenneforening, fremhæver Morten Baadsgaard Trolle.

"Generelt er det altid uheldigt, hvis der skulle være et meget stort antal kunder, som er tvunget til at vælge én bestemt løsning fra én bestemt leverandør, nu når vi har et frit og liberaliseret telemarked." siger Morten Baadsgaard Trolle.

Poul Juul fra FDA vurderer, at problemet er minimalt i omfang, men det er Morten Baadsgaard Trolle uenig i.

"Der er tale om adskillige 100.000 husstande, som er medlemmer af en antenneforening, og som har et tvunget tilhørsforhold til antenneforeningen," siger Morten Baadsgaard Trolle.

Chefkonsulenten fra Dansk Energi pointerer videre, at incitamentet til at vælge en anden udbyder formindskes, hvis forbrugeren er tvunget til at betale et fast grundbeløb til en antenneforening.

Kan underminere antenneforeninger

Landsformand Poul Juul fortæller, at han som udgangspunkt også er imod bindinger, med mindre kommunerne har pålagt antenneforeningen en forsyningspligt.

"FDA's principielle holdning er, at vi ikke har brug for, at der er nogen bindinger bortset fra områder, hvor der er forsyningspligt," siger han.

Fundamentet for at disse antenneforeninger kan leve op til denne forpligtigelse er, at de er garanteret et minimumsbeløb fra husstandene i områder, påpeger han.

"Hvis en antenneforening i forhold til en kommune har påtaget sig en forsyningspligt, så må det også være sådan, at de, der bor i området, er forpligtigede til at aftage forsyningerne eller i det mindste betale grundkontingentet til antenneforeningen," argumenterer Poul Juul.

Landsformanden for FDA fremhæver videre, at antenneforeningerne i områder med forsyningspligt har investeret ud fra en forudsætning om, at de ville få en fremtidig indtægt via tilslutningspligt.

Lovgiverne kan derfor hive tæppet væk under disse antenneforeninger, hvis bindingen ophæves fra den ene dag til den anden, frygter Poul Juul.

"Hvis kommunerne skulle frafalde de der reguleringer, så vil jeg mene, at de bliver erstatningspligtige. For man kan ikke gå ud og lave sådan en regulering, der vælter nogle udgifter på andre. Det er et indgreb, som man ikke kan lave. Men det her drejer sig om ganske få steder," siger Poul Juul.

Antenneformand langer ud efter elselskaber

Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, fortæller til Computerworld, at overgangsordninger måske kan komme på tale, men han er imod at holde liv i tilslutningspligten.

Men politikerne bør slet ikke rette skytset imod antenneforeningernes tilslutningspligt, mener Poul Juul fra FDA. Ifølge ham bør skytset i stedet pege mod fiberbranchen.

"Sagen er den, at fiberselskaber foreløbig har brugt omkring otte milliarder kroner af overskud, de har hentet fra forbrugerne ved at tage for høje priser for el, og så har de investeret i overflødig infrastruktur. Og de har planer om at bruge yderligere syv milliarder kroner, og det er intet mindre end en politisk skandale, at det bliver tilladt," siger Poul Juul

Han henviser til de investeringer, som flere elselskaber har brugt på at udbygge en alternativ kablet infrastruktur i Danmark.

"Hvis vi andre kunne stikke hænderne ned i et bundløst kar og hive penge op, så kunne vi lave en hel masse, men vi har faktisk klaret os uden de der tilskud. Det undrer mig, at ingen politikere har fået øje på det der totale vanvid, som de her fiberselskaber laver," siger Poul Juul.

Morten Baadsgaard Trolle fra Dansk Energi synes, at Poul Juul overser, hvad diskussionen reelt set drejer sig om.

"Det lyder for mig som klassisk mudderkastning. Jeg synes det vigtigste her er at fokusere på sagens kerne, som er at sikre en velfungerende konkurrence på telemarkedet," siger Morten Baadsgaard Trolle.

Højhastighedskomiteens anbefalinger er i høring frem til 5. marts, hvor der er sidste frist for at indsende bemærkninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Dansk e-sportsplatform får plads i det eftertragtede Y Combinator: "Vores første mål er at nå en årlig omsætning på 100 millioner dollar"
Den nystartede danske virksomhed Gamerpay vil gøre det sikkert og nemt at handle med digitale udsmykninger i computerspillet Counter-Strike. Det er der så mange penge og tro på, at startup-virksomheden med fem danskere har fået en plads hos iværksætterskolen Y Combinator. Nu venter global ekspansion.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.