Artikel top billede

Antenne-boss: Fiberbranche puster problem med antennetvang op

Problemet med antennetvang er slet ikke så stort, som fiberbranchen gør det til, lyder det fra antenne-boss. Han ærgrer sig dog over en snarlig ophævelse. Læs hvorfor her.

Læs også: Efter retssags-trussel - snart kan du selv vælge tv-udbyder

"Vi havde jo en forventning om, at den aftale, der blev indgået, blev respekteret. Det betyder, at nogle af vores medlemmer nu bliver nødt til at arbejde meget hurtigt."

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Carsten Karlsen, formand for Forenede Danske Antenneanlæg (FDA) oven på nyheden om, at miljøminister Ida Auken (SF) nu vil fremskynde afskaffelsen af tilslutningspligt til antenneforeninger.

Hastværket skyldes, at EU truer med en retssag.

Fiberbranchen tromler

Carsten Karlsen lægger ikke skjul på, at FDA havde foretrukket at beholde overgangsperioden indtil d. 1. april 2015.

Den dato var blevet fastsat efter råd fra blandt andet FDA for at sikre, at ingen medlemmer kom økonomisk i klemme.

"Vi bakker op om det frie valg, men går også ind for, at man tager hensyn til dem, der har særlige udfordringer," siger Claus Karlsen og tilføjer:

"Vi så gerne, at de mindre antenneforeninger, der har gjort et stort stykke nyttigt samfundsarbejde over en lang årrække, ikke bare bliver tromlet over, fordi Dansk Energi mener, det skal være sådan."

Han hentyder til, at kommunerne, da antenneforeningerne skød frem, pålagde foreningerne forsyningspligt via lokalplaner.

Til gengæld kunne de ved hjælp af tilslutningspligten regne med indtægter til at finansiere investeringerne.

Når tilslutningspligten ryger, ryger altså også sikkerheden for at dække investeringsudgifterne.

Ifølge formanden kan det derfor bringe antenneforeninger, der har foretaget langsigtede investeringer, i knibe. De har derfor brug for tid til for eksempel at konsolidere sig, mener han.

Nogle vil nok hævde, at de har haft rig mulighed for at konsolidere sig - allerede i 2008 anbefalede EU nemlig en ophævelse.

Derfor er fiberbranchen så ihærdig med lobby-arbejdet

Ren signalpolitik

Når det så er sagt, tager han tingene forholdsvis roligt, for han mener overordnet, at problemet er blæst helt ud af proportioner.

Mens fiberbranchen, der især har været fortaler for en ophævelse, hævder, at tilslutningspligten har betydning for mere end 300.000 danske husstande, forholder FDA sig nemlig til helt andre tal.

FDA har i foråret 2012 foretaget en undersøgelse blandt sine medlemmer, og den omfatter 330.000 husstande.

"Vores undersøgelse viser, at 80 procent af vores medlemmer allerede selv har afskaffet tilslutningspligten, mens kun 20 procent stadig opretholder den. Ud af de 20 procent er det kun maksimalt en fjerdedel, hvor tilslutningspligten er indskrevet i en lokalplan," forklarer han.

Med lidt hovedregning bringer det tallet ned på omkring 16.000 berørte husstande, altså et tal der er knap 20 gange mindre, end hvad fiberbranchen har fremturet med.

"Det er signalpolitik - mere end det er udtryk for et reelt problem," bedyrer han.

Kan skyldes forretningsproblemer

Han mener, at fiberbranchens ihærdige lobbyindsats må skyldes fiberbranchens egne problemer med at skabe en rentabel forretning.

"Om det skyldes, at fiberselskaberne ikke har fået en penetration, der er stor nok til at betale deres investeringer, det ved jeg ikke. Men det kunne jo være. Så forsøger man at skubbe ansvaret over på tilslutningspligten, men det er ikke sådan vi oplever det."

I øvrigt er det også meget muligt, at afskaffelsen af tilslutningspligten kommer til at berøre fiberbranchen selv.

For mens TDC-ejede Yousee sidder på 60 procent af kontrakterne med antenneforeningerne, er kabel tv-leverandøren Stofa den næststørste spiller med 18 procent.

Og netop Stofa blev for nylig købt af det fremadstormende fiberselskab SE.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
NNIT åbner igen kontorerne for sine medarbejdere - snart vil alle være tilbage: Her er hele genåbningsplanen
De tomme mødelokaler og stille kontorer er ved at blive udskiftet med en summen af stemmer hos NNIT. Konsulenthuset er i gang med at eksekvere på en genåbningsplan, der skal munde ud i en fuld genåbning af kontorerne.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.