Artikel top billede

Antenne-boss: Fiberbranche puster problem med antennetvang op

Problemet med antennetvang er slet ikke så stort, som fiberbranchen gør det til, lyder det fra antenne-boss. Han ærgrer sig dog over en snarlig ophævelse. Læs hvorfor her.

Læs også: Efter retssags-trussel - snart kan du selv vælge tv-udbyder

"Vi havde jo en forventning om, at den aftale, der blev indgået, blev respekteret. Det betyder, at nogle af vores medlemmer nu bliver nødt til at arbejde meget hurtigt."

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Carsten Karlsen, formand for Forenede Danske Antenneanlæg (FDA) oven på nyheden om, at miljøminister Ida Auken (SF) nu vil fremskynde afskaffelsen af tilslutningspligt til antenneforeninger.

Hastværket skyldes, at EU truer med en retssag.

Fiberbranchen tromler

Carsten Karlsen lægger ikke skjul på, at FDA havde foretrukket at beholde overgangsperioden indtil d. 1. april 2015.

Den dato var blevet fastsat efter råd fra blandt andet FDA for at sikre, at ingen medlemmer kom økonomisk i klemme.

"Vi bakker op om det frie valg, men går også ind for, at man tager hensyn til dem, der har særlige udfordringer," siger Claus Karlsen og tilføjer:

"Vi så gerne, at de mindre antenneforeninger, der har gjort et stort stykke nyttigt samfundsarbejde over en lang årrække, ikke bare bliver tromlet over, fordi Dansk Energi mener, det skal være sådan."

Han hentyder til, at kommunerne, da antenneforeningerne skød frem, pålagde foreningerne forsyningspligt via lokalplaner.

Til gengæld kunne de ved hjælp af tilslutningspligten regne med indtægter til at finansiere investeringerne.

Når tilslutningspligten ryger, ryger altså også sikkerheden for at dække investeringsudgifterne.

Ifølge formanden kan det derfor bringe antenneforeninger, der har foretaget langsigtede investeringer, i knibe. De har derfor brug for tid til for eksempel at konsolidere sig, mener han.

Nogle vil nok hævde, at de har haft rig mulighed for at konsolidere sig - allerede i 2008 anbefalede EU nemlig en ophævelse.

Derfor er fiberbranchen så ihærdig med lobby-arbejdet

Ren signalpolitik

Når det så er sagt, tager han tingene forholdsvis roligt, for han mener overordnet, at problemet er blæst helt ud af proportioner.

Mens fiberbranchen, der især har været fortaler for en ophævelse, hævder, at tilslutningspligten har betydning for mere end 300.000 danske husstande, forholder FDA sig nemlig til helt andre tal.

FDA har i foråret 2012 foretaget en undersøgelse blandt sine medlemmer, og den omfatter 330.000 husstande.

"Vores undersøgelse viser, at 80 procent af vores medlemmer allerede selv har afskaffet tilslutningspligten, mens kun 20 procent stadig opretholder den. Ud af de 20 procent er det kun maksimalt en fjerdedel, hvor tilslutningspligten er indskrevet i en lokalplan," forklarer han.

Med lidt hovedregning bringer det tallet ned på omkring 16.000 berørte husstande, altså et tal der er knap 20 gange mindre, end hvad fiberbranchen har fremturet med.

"Det er signalpolitik - mere end det er udtryk for et reelt problem," bedyrer han.

Kan skyldes forretningsproblemer

Han mener, at fiberbranchens ihærdige lobbyindsats må skyldes fiberbranchens egne problemer med at skabe en rentabel forretning.

"Om det skyldes, at fiberselskaberne ikke har fået en penetration, der er stor nok til at betale deres investeringer, det ved jeg ikke. Men det kunne jo være. Så forsøger man at skubbe ansvaret over på tilslutningspligten, men det er ikke sådan vi oplever det."

I øvrigt er det også meget muligt, at afskaffelsen af tilslutningspligten kommer til at berøre fiberbranchen selv.

For mens TDC-ejede Yousee sidder på 60 procent af kontrakterne med antenneforeningerne, er kabel tv-leverandøren Stofa den næststørste spiller med 18 procent.

Og netop Stofa blev for nylig købt af det fremadstormende fiberselskab SE.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

It-driftstekniker til nyt drift-team
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere