Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Nokia blokerer for Googles video-codec - kan ikke blive til noget

Nokia blokerer totalt for udviklingen af Googles VP8-videocodec, som Google ellers gerne vil gøre til en global standard. Se her, hvorfor Nokia har taget det usædvanlige skridt.

Loek Essers

Google kan ikke komme til at anvende sit eget video-codec, VP8, som selskabet købte i 2010 fra On2 Technologies, og som anvendes til komprimering af video.

Det skyldes, at Nokia blankt afviser at licensiere en eneste af de patenterede teknologier, som kan vise sig at være helt afgørende for VP8.

Det er en streg i regningen for Google, der arbejder på at gøre VP8 til en global standard for video-codec.

Google anvender selv VP8 samt open source-codec'en Vorbis i WebM, der er et open source-projekt, som selskabets sponsorerer.

Selskabet meddelte i januar 2011, at det ville stoppe med at understøtte den ellers udbredte H.264-codec i Chrome-browseren.

I stedet ville selskabet begynde at understøtte open source-codecs som WebM og Theora.

Derfor siger Nokia nej

Men i vejen står altså Nokia, der for få dage siden indleverede en klage til det såkaldte "Internet Engineering Task Force' med en liste over en række patenter, som det finske selskab mener bliver krænket af VP8.

I klagen skriver Nokia, at selskabet ikke under nogen omstændigheder er villig til at afgive de intellektuelle rettigheder til brug i VP8.

I en mail til Computerworld News Service skriver Nokia, at selskabet arbejder for åbenhed, samarbejde og standardisering.

"Men vi er vidne til et selskab, der forsøger at gennemtvinge udbredelsen af sin egen propreitære teknologi, der ikke indeholder nogen som helst fordele i forhold til eksisterende teknologier som H.264, ligesom det krænker Nokias intellektuelle rettigheder," lyder det fra Nokia.

Derfor har selskabet taget "det usædvanlige skridt" at erklære, at det ikke vil tillade andre selskaber at købe en licens til et hvilket som helst Nokia-patent, der "kan anvendes til at implementere dets RFC6386-specifikation til VP8 eller andre afledte codecs," hedder det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere