Artikel top billede

Licensrod: Dårlig licensstyring giver dårlig sikkerhed

Itek under Dansk Industri kritiserer danske myndigheder, der har fået ekstra regninger på softwarelicenser, fordi de ikke har styr på området.

Læs også:

Finansminister ind i sag om store licens-bøder til myndigheder

Masser af licensrod hos danske myndigheder - får ekstra licensregninger for millioner

"Det er da for dårligt," udtaler direktør Tom Togsverd fra it-brancheforeningen Itek under Dansk Industri.

Reaktionen kommer ovenpå afsløringer af, at danske myndigheder har måtte betale ekstra licensregninger for tilsammen omkring 70 milllioner kroner de sidste par år.

Læs mere om det her.

Tom Togsverd har "ofte hørt begrundelsen, at organisationsomlægninger - navnligt i staten - medfører et vist slør."

"Men 70 millioner kroner er ikke undskyldeligt. Det offentlige må simpelthen få mere styr på sine licenser - det vi i ITEK drøftet med DI's medlemmer," udtaler han.

Hænger også sammen med sikkerhed

Samtidig påpeger han, at området også hænger sammen med andre områder.

"Licensstyring hænger løvrigt tæt sammen med it-sikkerhed og kan med fordel samtænkes og styres," forklarer han.

En vigtig del af it-sikkerheden er, at du har styr på, hvilke applikationer, der ligger på hvilke computere og terminaler, forklarer han.

"Hvis medarbejderne har egne eller ikke-autoriserede udgaver på deres computere, er de et potentielt sikkerhedshul."

"Derfor har vi i vores sikkerhedsarbejde lagt vægt på licensstyring netop som led i denne styring af aktiverne," udtaler Tom Togsverd.

"Også af den grund burde de offentlige it-afdelinger have meget bedre styr på, hvem der bruger hvad. Har du ikke styr på applikationerne, har du heller ikke styr på sikkerheden," slutter Tom Togsverd.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere