Artikel top billede

AMD: Derfor nærmer Moores Lov sig afslutningen

Den berømte Moores Lov nærmer sig sin afslutning, mener chip-kæmpen AMD, der kæmper for at følge med.

Det er snart endegyldigt slut med den berømte Moores Lov, der siger, at antallet af it-komponenter i et integreret kredsløb vil blive fordoblet hvert andet år.

Den amerikanske fysiker Michio Kaku, har tidligere spået, at virkeligheden vil løbe fra Moores Lov inden for de kommende 10 år. Det kan du læse mere om her.

Grunden er, at vi efter hans mening nærmer os et punkt, hvor de stedse mindre transistorer vil nå en række fysiske begrænsninger, der bliver sat af basale fysiske love inden for termodynamik og kvantefysik.

Problemer for AMD

Hans vurdering understøttes af chipselskabet AMD, der har haft store udfordringer med overgangen fra 28-nanometer chip til 20-nanometer chip.

En chips nanometer-måling beskriver størrelsen på de mindste transistorer på en chip.

Ifølge selskabets chef-udvikler, John Gustafson, er det et tegn på, at vi er ved at nærme os afslutningen på de ekstreme udviklings-hastigheder.

"Vi kan se, at udviklingen begynder at gå langsommere. Vi har ventet på overgangen fra 28 nm til 20 nm, men det tager meget længere tid, end det ville have skullet ifølge Moores Lov," har han tidligere sagt til avisen Inquirer.

John Gustafson siger, at Moores Lov oprindeligt handlede om mere end blot de teknologiske muligheder for at bygge flere og flere transistorer på en chip.

Den oprindelige formulering inddrog ifølge ham også økonomien, idet den handlede om, at antaller af transistorer, som det var rentabelt at producere, ville blive fordoblet hvert andet år.

"Moores lov har altid handlet lige så meget om omkostninger som om øgning af performance," siger Gary Silcot, pr-mand for AMD.

Intels chip skrumper fortsat

AMD's udmeldinger underbygges af, at selskabet i den seneste tid har fået baghjul af Intel, som fortsætter med at udvikle mindre og mindre designs.

Intel har i dag 22 nm chip til seneste generation af sine Core-processorer, mens AMD fortsat arbejder med 28 nm.

Intel forventer at kunne levere 14 nm Haswell-chip til næste og sigter efter 10 nm i 2016.

Ifølge amerikanske PC World tyder alt på, at chip fortsat bliver mindre og mindre. Men vi vil ikke længere se de kraftige stigninger i performance, som Moores Lov ellers har forudsagt.

I stedet vil fokus ligge på forbedrede grafiske muligheder og nedbringelse af strømforbruget.

Fysikeren Michio Kaku mener, at næste skridt i processor-evolutionen vil være molekylære transistorer eller kvante-computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere