Artikel top billede

Sådan sparer du op til 40 procent af dine it-udgifter

Seks trin kan udløse en besparelse på op til 40 procent af dine it-omkostninger.

Danske CIO'er kan rent faktisk spare rigtigt mange penge på it-budgettet, hvis de ændrer deres tankegang.

Sådan lyder budskabet fra Anders Lindberg, der er it-strategi-manager i den globale konsulentvirksomhed Accenture.

"Vi oplever, at mange CIO'er kan spare rigtigt mange penge, hvis de tænker lidt anderledes," fortæller han Computerworld.

Konkret vurderer Accenture, at der i op til 90 procent af danske virksomheder ligger et stort, uudnyttet besparelsespotentiale gemt hos CIO'en.

For utilstrækkelig kortlægning af virksomhedens samlede it-udgifter gør det nemlig stort set umuligt for CIO'en at danne sig et overblik over omkostningerne - og det går ud over mulighederne for optimering, forklarer Anders Lindberg.

"Resultatet er et uudnyttet besparelsespotentiale svarende til 20-40 procent," anslår han

CIO under CFO

Han anerkender, at det er et paradoks, set i lyset af at CIO'en ofte refererer til CFO'en, der netop om nogen i organisationen tænker i kroner og ører.

Men CFO-tankegangen er altså ikke smittet af på den typiske CIO's tankegang.

"Jeg er enig i, at det er et paradoks. Men vores erfaringer viser os, at der er mange penge at spare," fortæller han.

Anders Lindberg forklarer videre, at man, såfremt man laver en såkaldt baseline, også i andre sammenhænge vil få nye styringsredskaber - altså udover kun at finde besparelser.

Han peger på, at de tidligere har gennemført øvelsen hos en dansk kunde, der blev voldsomt overrasket over produktiviteten per udvikler, som i stedet brugte tiden på andre opgaver.

Ergo får man som lederen et helt andet overblik over it-området, prioriteringerne og i det hele taget forståelsen af it, såfremt man får indsamlet og analyseret relevant data.

Konsulentfirma: Her er de seks trin

Her er de seks steps til reducering af it-omkostninger

1. Etablering af baseline struktur

Begynd med at udarbejde en struktur for, hvordan du vil indsamle og kategorisere virksomhedens it-omkostninger og omkostningsdrivere i it-miljøet, herunder it-personale, applikationslandskabet, it-infrastrukturen, indkøbskontrakter og it-projekter.

Sæt et ambitionsniveau for den ønskede besparelse - og overvej, om øvelsen også kan have andre formål.

2. Indsamling af data

Indsaml data om it-omkostningerne og it-miljøet, for eksempel datacentre, servere, applikationer og netværk.

Disse data kan indsamles gennem eksempelvis eksisterende dataregistreringer eller interne workshops og spørgeskemaundersøgelser.

3. Dataanalyse og identifikation af optimeringspotentialer

Analysér, og sammenlign dine data - for eksempel ved hjælp af Gartner benchmark data - og identificér optimeringspotentialer.

Involvér relevante eksperter inden for specifikke teknologiområder, for eksempel datacenteroptimering, sourcing eller driftsmodeller, der på dette tidlige stadie kan vurdere, om det overhovedet kan lade sig gøre at sætte initiativerne i søen.

4. Prioritering af optimeringspotentialer

Gennemgå de identificerede optimeringspotentialer, og prioritér, hvilke initiativer der giver mest værdi for virksomheden.

Er der eksempelvis nogle 'low hanging fruits', der med fordel kan eksekveres på kort sigt?

5. Udarbejdelse af handlingsplan

Engagér relevante personer i virksomheden, og udarbejd en konkret handlings- og tidsplan med navne på de personer i virksomheden, der har ansvar for eksekveringen af de prioriterede initiativer.

Følg løbende op på de forskellige initiativer.

6. Løbende vedligeholdelse af din baseline

Udarbejd en fast struktur, så kortlægningen af it-omkostningerne og it-miljøet fremover vedligeholdes løbende, for eksempel med en årlig frekvens.

Husk: Når din baseline først er lavet én gang, er den let at vedligeholde.

Kilde: Accenture.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.