Artikel top billede

Sådan sparer du op til 40 procent af dine it-udgifter

Seks trin kan udløse en besparelse på op til 40 procent af dine it-omkostninger.

Danske CIO'er kan rent faktisk spare rigtigt mange penge på it-budgettet, hvis de ændrer deres tankegang.

Sådan lyder budskabet fra Anders Lindberg, der er it-strategi-manager i den globale konsulentvirksomhed Accenture.

"Vi oplever, at mange CIO'er kan spare rigtigt mange penge, hvis de tænker lidt anderledes," fortæller han Computerworld.

Konkret vurderer Accenture, at der i op til 90 procent af danske virksomheder ligger et stort, uudnyttet besparelsespotentiale gemt hos CIO'en.

For utilstrækkelig kortlægning af virksomhedens samlede it-udgifter gør det nemlig stort set umuligt for CIO'en at danne sig et overblik over omkostningerne - og det går ud over mulighederne for optimering, forklarer Anders Lindberg.

"Resultatet er et uudnyttet besparelsespotentiale svarende til 20-40 procent," anslår han

CIO under CFO

Han anerkender, at det er et paradoks, set i lyset af at CIO'en ofte refererer til CFO'en, der netop om nogen i organisationen tænker i kroner og ører.

Men CFO-tankegangen er altså ikke smittet af på den typiske CIO's tankegang.

"Jeg er enig i, at det er et paradoks. Men vores erfaringer viser os, at der er mange penge at spare," fortæller han.

Anders Lindberg forklarer videre, at man, såfremt man laver en såkaldt baseline, også i andre sammenhænge vil få nye styringsredskaber - altså udover kun at finde besparelser.

Han peger på, at de tidligere har gennemført øvelsen hos en dansk kunde, der blev voldsomt overrasket over produktiviteten per udvikler, som i stedet brugte tiden på andre opgaver.

Ergo får man som lederen et helt andet overblik over it-området, prioriteringerne og i det hele taget forståelsen af it, såfremt man får indsamlet og analyseret relevant data.

Konsulentfirma: Her er de seks trin

Her er de seks steps til reducering af it-omkostninger

1. Etablering af baseline struktur

Begynd med at udarbejde en struktur for, hvordan du vil indsamle og kategorisere virksomhedens it-omkostninger og omkostningsdrivere i it-miljøet, herunder it-personale, applikationslandskabet, it-infrastrukturen, indkøbskontrakter og it-projekter.

Sæt et ambitionsniveau for den ønskede besparelse - og overvej, om øvelsen også kan have andre formål.

2. Indsamling af data

Indsaml data om it-omkostningerne og it-miljøet, for eksempel datacentre, servere, applikationer og netværk.

Disse data kan indsamles gennem eksempelvis eksisterende dataregistreringer eller interne workshops og spørgeskemaundersøgelser.

3. Dataanalyse og identifikation af optimeringspotentialer

Analysér, og sammenlign dine data - for eksempel ved hjælp af Gartner benchmark data - og identificér optimeringspotentialer.

Involvér relevante eksperter inden for specifikke teknologiområder, for eksempel datacenteroptimering, sourcing eller driftsmodeller, der på dette tidlige stadie kan vurdere, om det overhovedet kan lade sig gøre at sætte initiativerne i søen.

4. Prioritering af optimeringspotentialer

Gennemgå de identificerede optimeringspotentialer, og prioritér, hvilke initiativer der giver mest værdi for virksomheden.

Er der eksempelvis nogle 'low hanging fruits', der med fordel kan eksekveres på kort sigt?

5. Udarbejdelse af handlingsplan

Engagér relevante personer i virksomheden, og udarbejd en konkret handlings- og tidsplan med navne på de personer i virksomheden, der har ansvar for eksekveringen af de prioriterede initiativer.

Følg løbende op på de forskellige initiativer.

6. Løbende vedligeholdelse af din baseline

Udarbejd en fast struktur, så kortlægningen af it-omkostningerne og it-miljøet fremover vedligeholdes løbende, for eksempel med en årlig frekvens.

Husk: Når din baseline først er lavet én gang, er den let at vedligeholde.

Kilde: Accenture.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere