Artikel top billede

Windows XP-support stopper: Det kan du vente dig

Support til Windows XP er historie i 2014, når Microsoft trækker stikket til både sikkerheds- og teknikunderstøttelsen. Her er hvad du kan forvente dig, når den officielle support udløber.

Om præcis et år - 8. april 2014 - stopper Microsoft sin support til sit godt 12 år gamle styresystem Windows XP.

Microsoft har ellers forlænget supportperioden flere gange, men snart er det altså endegyldigt slut.

Ifølge de seneste tal fra Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM) bruger godt 10 procent af danskerne Windows XP, som altså ikke vil blive sikkerhedsopdateret eller blive supporteret på anden måde fra næste år.

Afblæser kaos

Udover den manglende sikkerhedsmæssige og tekniske support, så vurderer it-analysehuset Gartner, at 60 procent af softwareselskaberne fremadrettet vil lancere programmer, der ikke er kompatible med Microsofts bedagede styresystem.

Dermed vil der fremover være applikationer, der simpelthen ikke kan afvikles på Windows XP.

It-analysehuset IDC Nordic vurderer dog, at danske selskaber i langt de fleste tilfælde allerede på nuværende tidspunkt kan føle sig nogenlunde sikre på support-afslutningen på Windows XP.

"Der vil selvfølgelig være en del firmaer og privatpersoner, der skal ændre/omskrive eller ud og købe nye applikationer, men langt de fleste har allerede skiftet eller er i gang med processen," forklarer IDC-analytiker Anders Elbak.

Der vil være særtilfælde

Han indskyder, at der måske vil være enkelte firmaer, som er nødt til at fortsætte med Windows XP i form af "en enkelt maskine ovre i hjørnet" eller indpakket i virtualisering for at kunne afvikle gamle, men kritiske applikationer.

Det vil dog være særtilfælde.

"Enkelte vil være tvunget til at kaste ressourcer på enten opgraderinger eller videreførelse af eksisterende applikationer under XP, men jeg kender personligt ikke til nogen selskaber, der endnu ikke har opdateret til Windows 7 eller lignende," lyder det fra Anders Elbak.

Lægger livline ud

Også fra sikkerhedsbranchen, der ellers normalt ikke har noget problem med at male fanden på firewallen, mener man, at det store XP-drama udelukket.

"Vi anser det ikke som sandsynligt, at mange virksomheder, hvis nogen, vil ende i havsnød, fordi Microsoft har end-of-support på XP. Det har da også tidligere vist sig, at der vil være nødpatches til Windows 98 og 2000, selvom supportperioden var udløbet," lyder det fra sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedselskabet CSIS Security Group.

Microsoft: Sådan sikrer du dig til næste år

Sikkerhedsmanden tilføjer, at tilmeldingen til disse nødpatches dog godt kan blive en lidt pebret affære for tegnedrengen.

Han forklarer også, at hackerne næppe vil sidde og slikke sig om munden, når supportperioden på XP udløber om et år.

"I takt med, at der er dalende antal brugere på Windows XP, så vil der også være et faldende antal it-kriminelle, der har interesse i systemet. De vil hellere finde sårbarheder i nyere software, som har mange brugere," siger sikkerhedseksperten til Computerworld.

Få hjælp af partnere

Hos Microsoft Danmark fortæller produktchef for Windows, Martin Thorning Hansen, at Microsoft kun vil understøtte det specifikke image af Windows XP, som kunden har.

Det betyder, at hvis du i virksomheden ønsker at køre videre med en supporteret Windows XP, så kan du godt betale dig fra det, og der er altså ikke tale om en generel Microsoft-support.

Han bekræfter samtidig tendensen med, at der kun er ganske få XP-brugere tilbage i Danmark og siger, at Microsoft opererer med en XP-brugerskare på omkring otte procent.

"Vi hjælper naturligvis eksisterende kunder med at opgradere til nyere Windows-versioner igennem vores partnernetværk," understreger han overfor Computerworld.

Et sejt styresystem

På globalt plan er Windows XP først blevet overhalet af Windows 7 i popularitet i efteråret 2012.

I dag kører knap 25 procent af alle computerbrugere i verden ifølge internetstatistik-selskabet Statscounter stadig på Windows XP, som er særligt udbredt i i Asien, hvor det i eksempelvis Kina har en markedsandel på over 60 procent.

Ifølge de danske FDIM-tal er Windows XP's markedsandele i Danmark faldet markant i de seneste par år.

I maj 2007 lå andelen på 87 procent, mens Windows XP i februar 2011 stadig lige akkurat var det mest udbredte styresystem med en markedsandel på 32 procent.

I februar 2012 var andelen dog røget ned på 20 procent, mens den i dag ligger på 11 procent.

Det nyeste skud fra Windows-fabrikken, Windows 8, har i dag en markedsandel i Danmark på knap tre procent ifølge FDIM-tallene, hvorimod Windows 7 bliver brugt på cirka halvdelen af danske computere.

Læs også: Windows-brugere holder fast i oldgammelt system: Vil ikke sige farvel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere