Artikel top billede

Bornholmerstøtte: Myndigheder nægter at give offentligheden indblik

Flere ministerier nægter at give Computerworld aktindsigt i deres kommunikation om bredbåndsstøtten til Bornholm. Læs begrundelsen her.

Læs også: TDC: Derfor er særlig støtte til Bornholm en rigtig dårlig ide

Både Erhvervs- og Vækstministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet ligger inde med dokumenter, der måske kan belyse baggrunden for, at Bornholm, og ikke andre yderområder, er blevet tildelt 60 millioner kroner i bredbånds-støtte. Men dem vil de gerne holde for sig selv.

Helt konkret har Computerworld spurgt ind til kommunikationen mellem en række ministerier om sagen.

I første omgang lyder svaret i brevet, at dokumenterne er til brug for regeringens økonomiudvalg og derfor er undtaget for aktindsigt. Men på grund af reglen om meroffentlighed er det muligt at udlevere dem.

Det sker dog ikke.

"Det er ministeriets vurdering, at din interesse i offentlighed i dokumenterne over for hensynet til den politiske beslutningsproces, ikke kan begrunde en udlevering af dokumenterne," skriver Erhvervs- og Vækstministeriet i sit afslag.

Tre timer forinden dumpede et lignende afslag fra Økonomi- og Indenrigsministeriet ind i mailboxen hos Computerworld.

"Økonomi- og Indenrigsministeriet har på baggrund af din anmodning identificeret to sager med enkelte akter, der umiddelbart falder inden for din anmodning," skriver ministeriet og fortsætter brevet med en lang række juridiske overvejelser.

Brevet slutter med overvejelser omkring at give aktindsigt i forhold til princippet om meroffentlighed. Men nej.

"Ministeriet finder ikke, at dette giver grundlag for at meddele aktindsigt. Ministeriet har i forbindelse med overvejelser om meroffentlighed lagt væk på de samme hensyn, der ligger til grund for undtagelsesbestemmelserne i offentlighedslovens § 7 og § 11, herunder navnlig hensynet til den politiske beslutningsproces i forhold til offentlighedens interesse i de omfattede akter."

Flere ministerier har været inde over sagen

Hvad der helt konkret gik forud for beslutningen om at forære Bornholm 60 millioner til bredbåndsudrulning er altså stadig et mysterium.

Men i hvert fald fire ministerier har været inde over sagen.

Disse ministerier har været i dialog

Det viser en aktliste, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har vedhæftet afslaget.

Den viser en række navne på folk i ministerier, der har været med i en mailkorrespondance.

Navnene tilhører primært embedsfolk fra Erhvervs- og Vækstministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Men også embedsfolk fra Ministeriet for By-, Bolig-, og Landdistrikter og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet har været med i korrespondancen.

De øremærkede millioner til Bornholm har været undren, da de bryder med regeringens officielle holdning om en markedsdrevet bredbåndsudrulning.

Ifølge Erhvervs- og Vækstminister Anette Vilhelmsen skal Bornholm have støtte, fordi det er den ø i Danmark med flest, der ikke har adgang til højere bredbåndshastigheder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.