Artikel top billede

TDC: Derfor er særlig støtte til Bornholm en rigtig dårlig ide

Ifølge TDC kan bornholmernes succes med at få særlig bredbåndsstøtte ende i et stort selvmål for solskinsøen. Læs hvorfor her.

Læs også: Har 60 bredbåndsmillioner - men ingen plan

Svar på tiltale: Derfor får Bornholm - ikke Langeland - støtte

Også TDC melder sig i koret af kritikere, der undrer sig kraftigt over regeringens bredbåndsgave på 60 millioner kroner til Bornholm.

Ikke nok med at støtten bryder med regeringens opbakning til en markedsbaseret udrulning, der er fastsat i teleforliget. TDC mener også, at regeringens argument om, at Bornholm skulle have helt særlige bredbåndsudfordringer slet ikke holder stik.

"Vi har lidt svært ved at forstå, at der skulle være et særligt problem på Bornholm. Der er andre kommuner, der med bredbåndskortlægningen i hånden med rette kan hævde, at de faktisk er ringere stillet end Bornholm," lyder det fra Jesper Gronenberg, TDC's chef for public affairs.

"Når vi ser på, hvad vi kan levere i vores net, så er bornholmerne bedre stillet på alle hastigheder mellem 10 og 40 mbit end landsgennemsnittet. Men ja, der mangler de helt høje hastigheder," erkender TDC-chefen.

Dermed lægger TDC sig helt på linje med de røster fra andre danske yderområder, der undrer sig over særbehandlingen til Bornholm.

Kan gå ud over TDC's investeringer

Han frygter, at de 60 millioner er tiltænkt Bornholms kommunale elselskab Østkraft, som i årevis har forsøgt at få lov til at rulle fiber ud på øen.

Det er dog ikke så ligetil, da elselskabet, i modsætning til andre elselskaber, der har rullet fiber ud, stadig er kommunalt ejet. Med andre ord sætter kommunalfuldmagtsreglerne en stopper for Østkrafts fiberplaner.   

Elselskabet har tidligere forsøgt at få dispensation fra reglerne, blandt andet ved at søge støtte til et smart grid-projekt på øen.

I den forbindelse konkluderede Energistyrelsen dog, at fiber ikke var en forudsætning for smart grid.

Fra TDC's synspunkt kunne de 60 millioner derfor tyde på, at Bornholms kommune og det kommunalt ejede elselskab er på vej til at få held med at omgås fuldmagtsreglerne.  

"Man kan jo godt frygte, at man, når man nu har lyttet efter ønskerne fra Bornholm, også har til sinds at se bort fra de almindelige kommunalfuldmagtsregler og give Østkraft lov til at rulle fiber ud. Det mener vi vil være problematisk."

"Vi mener, at det vil være en meget besynderlig fremgangsmåde at belønne dem for at have fastholdt et oldnordisk kommunalt ejerskab til et forsyningsselskab," lyder det fra Jesper Gronenberg.

Derfor kan støtten give bagslag

"Sat lidt på spidsen er Bornholm bagefter på fiber-disussionen, fordi de har insisteret på at beholde et lokalt ejerskab til det lokale elselskab Østkraft. Hvis de havde solgt ejerandelen fra, så kunne de have lagt al den fiber ud, de ville, på Bornholm."

"Derfor er det i vores optik lidt besynderligt, at fordi de bornholmske politikere har siddet på hænderne i årevis og insistere på at styre Østkraft, så vil man belønne dem for den sendrægtighed. Det er dybt paradoksalt."

TDC håber derfor på et udbud efter alle lovens regler.

"Vi vil meget gerne opfordre politikerne til at sikre, at udbuddet, der nu kommer, er på dydens smalle sti og opfylder alle EU's regler til offentlig støtte til bredbånd, og at det reelt bliver et åbent udbud, hvor alle kan deltage, samt at det bliver på et strengt teknologineutralt grundlag," lyder det fra Jesper Gronenberg.

60 millioner kan forsinke bredbåndsudrulningen

At Bornhom særskilt har fået støtte mener Jesper Gronenberg hænger sammen med et fejlagtigt billede af, at der ikke bliver foretaget investeringer på øen.

"Der er blevet tegnet et billede af, at vi ikke gør noget på Bornholm, men det er ikke sandt. Alene i 2013 har vi planer om at udbygge med 14 mikrocentraler som supplement til de 12, der er i forvejen," lyder det fra Jesper Gronenberg.

Han tilføjer at mobiludbygningen på øen, som følge af 800 megahertz-auktionen, også er i fuld gang.

Han advarer dog om, at investeringerne på øen nu vil blive taget op til overvejelse.

"Vi ved jo endnu ikke, hvad der er lagt i pipelinen. Men det er klart, at hvis signalet, man sender, er, at der ligger en 60 millioner kroner i en stor statslig pulje og venter, kan det give anledning til, at vi genovervejer vores investeringer. Måske kan pengene bruges bedre andre steder."

Samtidig er der lange udsigter til, at bornholmerne får glæde af de 60 millioner.

For før pengene skal fordeles, skal en større udbudsproces i gang, og det kan derfor tage lang tid, måske år, inden det første spadestik kommer i jorden.

De 60 millioner støttekroner til Bornholm er ikke første gang, øen får offentlig tilskud til bredbåndsudrulning.

Under navnet Projekt Digitalt Bornholm modtog øen 25 millioner kroner i 2000-03 af Folketingets Finansudvalg til at styrke øens it-fremtid. Læs mere om det her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere