Artikel top billede

Derfor er stor-angreb på NemID mere bøvlet end farligt

Et enkelt DDoS-angreb mod NemID er irriterende, men ikke kritisk. Men det kan det blive, hvis tendensen fortsætter, vurderer flere sikkerhedseksperter.

Et DDoS-angreb mod NemID er naturligvis irriterende, men der er ikke tale om en alvorlig trussel mod sikkerheden, siger Thomas Wong, der er sikkerhedsekspert i FortConsult. 

Reaktionen kommer efter, at NemID blev sendt i sort i flere timer i går som følge af et DDoS-angreb (Distributed Denial of Service).

Angrebet blev iværksat ved hjælp af et program, der kan købes for 10 dollar. Det kan du læse mere om her.

"Det er generende, men  det er ikke super alvorligt, om man ikke kan tilgå NemID i nogle timer. Det vælter ikke verden," siger Thomas Wong. 

"NemID bruges, som bekendt, af næsten alle danskere, og derfor har det selvfølgelig en betydning, når en sådan tjeneste ikke kan tilgås, men det er ikke sådan, at der forsvinder data eller følsomme oplysninger ud af systemet."

Denne vurdering bakkes op af både Ivan Bjerre Damgård, professor i it-sikkerhed ved Aarhus universitet, og Shehzad Ahmad, der er leder af den nationale sikkerhedstjeneste, DK Cert.

Et nyt internet

Thomas Wong peger dog på, at tendensen med DDoS-angreb kan være en trussel.

"NemID, KL og flere andre sider er blevet udsat for DDoS i løbet af bare en uge, og hvis den tendens fortsætter, så kan det blive mere end irriterende," lyder hans analyse.

Og virksomheder er meget sårbare over for netop denne type chikane.

"Hvis sådanne angreb bliver "dagligdag", så betyder det, at tjenesteudbyderne bliver nødt til at tage forholdsregler. Det kan medføre, at man må ændre den måde, som internettet er struktureret på."

Sådanne sanktioner vil gøre det langt mere besværligt for den almindelige bruger, at anvende tjenesterne, mener Thomas Wong.

"Et tænkt eksempel kan være, at NemID lukker for trafik, der ikke kommer fra den dansk ip-adresse. På den måde kan man løse en del af problemet, men det vil gøre det langt mere besværligt, at bruge tjenesten fra udlandet. Det vil gøre internettet langt mere fragmenteret, end det vi kender i dag."




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere