Artikel top billede

Dansk teenager fanget efter DDoS-angreb mod KL

Politiet har fanget og anholdt en dansk teenager, der er mistænkt for at stå bag DDoS-angrebet på KL's hjemmeside. Teenageren var næppe alene om angrebet.

Sydsjælland og Lolland Falsters Politi har fanget og anholdt en 15årig dreng fra Nykøbing Falster, DDoS-angrebet på Kommunernes Landsforenings (KL) hjemmeside.

"Han blev pågrebet, efter hans IP-adresse blev identificeret, og så er det helt normal praksis, at hans it-udstyr vil blive kigget igennem," oplyser vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Han fortæller, at den 15-årige nu vil blive sigtet efter straffelovens paragraf 293, stk 2, der omhandler brugstyveri.

"Den, der uberettiget hindrer en anden i helt eller delvis at råde over ting, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år. Straffen kan stige til fængsel i to år, hvor der er tale om overtrædelser af mere systematisk eller organiseret karakter, eller der i øvrigt foreligger særligt skærpende omstændigheder," står der i loven.

Angreb ikke alene

Søren Ravn-Nielsen fortæller, at den 15-årige har erkendt DDoS-angrebet mod KL, ligesom han har erkendt, at han også stod bag den video på Youtube, hvor angrebet blev adviseret.

Derudover har teenageren fortalt politiet, at han ikke var alene om at lægge sitet ned.

Derimod har han afvist, at han har stået bag andre DDoS-angreb mod eksempelvis NemID, som var nede i godt syv timer torsdag morgen og formiddag i sidste uge.

"Vi vil gennemgå hans computerudstyr for blandt andet korrespondancer og andre spor, der kan vise, om han har været indblandet i andre angreb, og hvem han eventuelt har arbejdet sammen med," fortæller Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Afgørende computer-ransagning

Vicepolitiinspektør forventer, at computer-ransagningen vil tage "et par uger".

Hvis der skulle dukke noget kriminelt op, kan den anholdte teenager blive sigtet for andre forbrydelser, inden han skal i retten og modtage sin straf, der altså kan blive til en bøde eller helt op mod to års fængsel.

"Det bliver ret afgørende, hvad vi finder på computeren, og naturligvis også hvad der bliver sagt under afhøringen," lyder det fra lovens lange arm.

Formentlig en jagt på spænding

Computerworld har spurgt, om den 15-årige var en lockoutet skoleelev, der nedlagede KL's hjemmeside i frustration over den igangværende konflikt mellem skolelærerne og KL.

"Nej, det er der ikke tale om, og lige nu er der intet, der tyder på, at handlingen har været politisk motiveret. Indtil videre har vi ikke rigtig fået nogen forklaring på motivet, men det skal vi selvfølgelig også have undersøgt," siger Søren Ravn-Nielsen.

Han tilføjer, at årsagen til DDoS-angrebet formentlig har været jagten på spænding, men det indtil videre er for tidligt at lægge sig fast på en forklaring.

Du kan læse mere om DDoS-angrebet mod KL her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere