Artikel top billede

Telebranchen: Derfor graver vi ikke sammen med fiberbranchen

Selv om både fiber- og telebranchen erklærer sig for tilhængere af samgravning, graver de to parter ikke sammen. Læs hvorfor her.

Det har længe været kendt, at gravearbejde er hundedyrt og udgør op til 80 procent af omkostningerne ved udrulningen af højhastigheds-bredbånd.

Alligevel er det sådan, at fiberselskaberne og teleselskaberne i dag ikke snakker sammen, når de hver især stikker spaden i den danske muld.

Som eksemplet fra Lyngby-Taarbæk kommune viser, er kommunerne heller ikke gode til at snakke sammen med alle parter, inden de sætter gang i gravemaskinen.

Resultatet er, at danskerne gang på gang må leve med unødvendigt vejarbejde, grimme jordbunker, mens vi alle indirekte, gennem den kommunale skat eller over telefon- og elregningen, er med til at finansiere det omkostningstunge, ukoordinerede dobbelt-gravearbejde.

Regeringen har fået øje på problemet

At det er et kæmpe problem, er gået op for regeringen, der har en målsætning om at sikre alle danskere lynhurtige 100-mbit bredbåndshastigheder i 2020.

Derfor lovede regeringen i sin nylige bredbåndsplan at gøre noget ved problemet inden udgangen af 2013 ved blandt andet at se på:

"en tydeliggørelse af de lovgivningsmæssige rammer og kommunernes muligheder i forbindelse med godkendelse af gravearbejder."

Vi vil have samgravning, men...

Men undrer man sig over, at der ikke er ikke er lavet en aftale om samgravning for længst, så undrer man sig i første omgang endnu mere, når man beder om holdningen til samgravning i henholdsvis telebranchen og fiberbranchen.

For begge brancher melder sig som store tilhængere om samgravning. Så hvorfor arbejder de to brancher ikke sammen?

"Vi er store tilhænger af samgravning, så længe det ikke bliver en hæmsko for hurtigere graveprocesser, da målet om øget højhastighedsdækning og konkurrence på bredbånd, i så fald tabes," skriver Dansk Energis konsulent, Christian Berg, i et svar til Computerworld.

Det svar overrasker Jakob Willer, direktør for Teleindustrien.

Kun viljen skiller os ad

For Jakob Willer fortæller, at teleselskaberne i dag internt har en samgravningsaftale, som han meget gerne vil have udvidet til også at gælde fiberselskaberne.

Spørger man ham, hvorfor en aftale ikke er kommet i stand, fortæller han, at han flere gange har opfordret fiberselskaberne til at samarbejde, men hver gang er svaret pænt nej tak.

"Vi har spurgt dem, om de er villige til nu at forhandle om en konkret samgravningsaftale, og det har de sagt nej til."

Sidste gang var for omkring et halvt år siden, hvor afvisningen lød i retning af, at fiber-interesseorganisationen Dansk Energi ville afvente og se styrelsens arbejde, herunder muligheden for et samgravningsmodul på ledningsejerregistret, www.ler.dk

"Det ville være fint, hvis man gjorde det, men vores opfattelse er, at det har meget lange udsigter," siger Jakob Willer

Men hvad er det så helt præcist, der skiller jer ad lige nu?

"Efter min opfattelse er det ene og alene et spørgsmål om vilje," lyder det fra Jakob Willer, som tilføjer, at han er klar til at sætte sig til forhandlingsbordet med fiberbranchen allerede i dag, hvis signalet fra Dansk Energi er anderledes nu.

"Vi har jo allerede en samgravningsaftale, som vi foreslår at tage udgangspunkt i, men den er vi villig til helt at opgive, hvis de vil være med," lyder frieriet fra Jakob Willer.

Han opfordrer desuden kommunerne til at gøre gravetilladelser betingede af, at modtageren inviterer andre med.

Læs Dansk Energis respons på Jakob Willers frieri senere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.