Artikel top billede

Derfor kræver statslig it-udlicitering vigtige overvejelser

Hvis Statens It fyres, og politikerne ønsker udlicitering, skal man huske på en stribe ting, forklarer analytiker.

Læs også:

Venstre: Måske skal vi udlicitere Statens It

Kritik: Derfor bør Statens It få nye ejere

Flere aktører har været fremme med forslag om, at opgaver, der i dag løses hos Statens It, i højere grad skal løses af private leverandører, fordi det kunne blive både bedre og billigere.

Det sker blandt andet efter, at det er kommet frem, at en stribe kunder hos Statens It rent faktisk ikke har været tilfredse med de ydelser, der er blevet leveret.

IDC-anaytiker Jan Horsager vil ikke gøre sig til dommer over hvorvidt og i givet fald hvilke opgaver, der måtte sendes i udbud og blive udliticiteret - udover de opgaver som it-enheden i forvejen får hjælp til.

"Det er en politisk afgørelse," siger Jan Horsager.

Imidlertid er han ikke i tvivl om, at markedet er klar til at løse statslige opgaver inden for it-services. Ja, faktisk er tiden måske netop til det, da konkurrencen er benhård.

En lang række overvejelser

Men inden det sker, så skal man gøre sig en stribe overvejelser.

For det første skal der være fuldstændigt overblik over, hvad man konkret ønsker at outsource, forklarer Jan Horsager.

I den forbindelse kan det i øvrigt nævnes, at Statens It rent faktisk fra årsskiftet er begyndt at afregne forbrug med hver enkelt kunde og ministerium.

Jan Horsager peger på, at en tendens i markedet omkring outsourcing desuden er en partnerstrategi-tilgang, hvor man nøje overvejer hvilke områder, der kan deles op og så eventuelt vælge flere leverandører.

Én leverandør til hvert område.

Her skal kunden igen have fuldstændig styr på sine processer for at kunne afklare opgaverne.

Et komplekst område

Med en eventuel flerleverandør-strategi er det desuden ikke selvskrevet, at det absolut skal være de typisk store leverandører som KMD, IBM, NNIT, CSC og TATA, der måtte vinde ordrer.

"Det afhænger helt af, hvordan man måtte vælge at skære opgaverne," forklarer Jan Horsager.

Samtidig påpeger han, at det er et komplekst område, og at der omkring statslige opgaver også kan ligge problemstillinger vedrørende fortrolighed, der skal tages højde for.

Imidlertid vil de også kunne blive grebet fornuftigt an, såfremt man politisk vælger at gå videre af en udliciticeringsvej.

Jan Horsager peger slutteligt på, at også innovationsdelen på it-outsourcingområdet i dag er fuldt integreret flere steder.

Ergo er man langt ude over, at det kun er it-drift, der i dag lægges ud til private leverandører.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft lukker efter få dage for gratis Windows 365 efter enorm interesse
Efterspørgslen på at prøve Windows 365 har været så stor, at Microsoft har været nødsaget til at sætte pause på prøvemodel på grund af kapacitet, lyder det fra Microsoft.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.