Artikel top billede

Kæmpe it-projekt erstatter Windows med Linux

Med et budget i omegnen af 300 milliarder kroner burde der være nok af penge til Windows-licenser. Men grunden til, at gigantprojekt nu skifter til Linux, skal findes et helt andet sted.

386 kilometer over jorden med en fart på godt 28.000 kilometer i timen finder vi Den Internationale Rumstation (ISS).

Projektet har, ifølge Wikipedia.org, et driftsbudget på 30 milliarder om året de næste 10 år, mens en rumopsending koster godt otte milliarder kroner.

Det har derfor ikke været licens-budgettet, der har været tungen på vægtskålen, da United Space Alliance og NASA valgte at skifte alle dets Windows XP-styresystemer ud med Linux. Open source-valget har bundet i et helt andet ønske.

"Vi har migreret nøglefunktioner fra Windows til Linux, fordi vi havde brug for et operativsystem, der er stabilt og pålideligt," lyder det fra United Space Alliance.

Helt konkret er de mange computere nu blevet udstyret med GNU/Linux-distributionen Debian 6.

Det skriver Extremetech.com 

Fuldstændig slut med Windows

Ifølge mediet, vil der givetvis ikke være et eneste Windows-styresystem tilbage på Den Internationale Rumstation, som primært kørte med XP før.

Udover stabilitet og pålidelighed har Open Source-valget bundet i et ønske om fuld kontrol.

"Vi ville have et styresystem, der kunne give os intern kontrol. Så hvis vi havde brug for at lappe, justere eller tilpasse, kunne vi gøre det," siger Keith Chuvala fra United Space Alliance.

Extremetech skriver endvidere, at rumstationen én gang tidligere har været udsat for et virusangreb. I 2008 tog en Russisk kosmonaut således en bærbar om bord med ormen 32.Gammima.AG, som hurtigt spredte sig.

"Overgangen til Linux vil hovedsageligt immunisere ISS mod fremtidige infektioner," skriver mediet.

De applikationer, som før var skrevet til Windows XP, er nu blevet omskrevet til Linux, mens de mange astronauter og kosmonauter er blevet trænet af Linux Foundation, så de kan blive fortrolige med det nye styresystem.

Linux - videnskabsverdenens førstevalg

Ifølge mediet er det ikke nogen overraskelse, at et af verdens største videnskabelige samarbejdsprojekter skifter til Linux.

Således er det førstevalg inden for mange videnskabelige projekter. Linux er eksempelvis at finde hos CERN's enorme partikelaccelerator, NASA og SpaceX's faciliteter på jorden og DNA-sekventeringsprojekter.

"Det faktum, at hele operativsystemet er open source, og let kan blive tilpasset det enkelte eksperiment, er åbenlyst grunden til dets popularitet i en videnskabelig sammenhæng," skriver Extremetech.

Nyeste skud på stammen hos Den Internationale Rumstation er Robonaut 2 - den første menneskelignende robot. Robotten kører ligeledes på Linux.  

En stor region har netop rullet 40.000 nye Linux-maskiner ud, hvilket gør den til den næststørste Linux-satsning i Europa. Læs mere om det her. 

Læs også: 

Dansk top-chef: Derfor er open source godt til big data

It-guru: Sådan gør du dig fri fra ond software
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?