Artikel top billede

Kæmpe it-projekt erstatter Windows med Linux

Med et budget i omegnen af 300 milliarder kroner burde der være nok af penge til Windows-licenser. Men grunden til, at gigantprojekt nu skifter til Linux, skal findes et helt andet sted.

386 kilometer over jorden med en fart på godt 28.000 kilometer i timen finder vi Den Internationale Rumstation (ISS).

Projektet har, ifølge Wikipedia.org, et driftsbudget på 30 milliarder om året de næste 10 år, mens en rumopsending koster godt otte milliarder kroner.

Det har derfor ikke været licens-budgettet, der har været tungen på vægtskålen, da United Space Alliance og NASA valgte at skifte alle dets Windows XP-styresystemer ud med Linux. Open source-valget har bundet i et helt andet ønske.

"Vi har migreret nøglefunktioner fra Windows til Linux, fordi vi havde brug for et operativsystem, der er stabilt og pålideligt," lyder det fra United Space Alliance.

Helt konkret er de mange computere nu blevet udstyret med GNU/Linux-distributionen Debian 6.

Det skriver Extremetech.com 

Fuldstændig slut med Windows

Ifølge mediet, vil der givetvis ikke være et eneste Windows-styresystem tilbage på Den Internationale Rumstation, som primært kørte med XP før.

Udover stabilitet og pålidelighed har Open Source-valget bundet i et ønske om fuld kontrol.

"Vi ville have et styresystem, der kunne give os intern kontrol. Så hvis vi havde brug for at lappe, justere eller tilpasse, kunne vi gøre det," siger Keith Chuvala fra United Space Alliance.

Extremetech skriver endvidere, at rumstationen én gang tidligere har været udsat for et virusangreb. I 2008 tog en Russisk kosmonaut således en bærbar om bord med ormen 32.Gammima.AG, som hurtigt spredte sig.

"Overgangen til Linux vil hovedsageligt immunisere ISS mod fremtidige infektioner," skriver mediet.

De applikationer, som før var skrevet til Windows XP, er nu blevet omskrevet til Linux, mens de mange astronauter og kosmonauter er blevet trænet af Linux Foundation, så de kan blive fortrolige med det nye styresystem.

Linux - videnskabsverdenens førstevalg

Ifølge mediet er det ikke nogen overraskelse, at et af verdens største videnskabelige samarbejdsprojekter skifter til Linux.

Således er det førstevalg inden for mange videnskabelige projekter. Linux er eksempelvis at finde hos CERN's enorme partikelaccelerator, NASA og SpaceX's faciliteter på jorden og DNA-sekventeringsprojekter.

"Det faktum, at hele operativsystemet er open source, og let kan blive tilpasset det enkelte eksperiment, er åbenlyst grunden til dets popularitet i en videnskabelig sammenhæng," skriver Extremetech.

Nyeste skud på stammen hos Den Internationale Rumstation er Robonaut 2 - den første menneskelignende robot. Robotten kører ligeledes på Linux.  

En stor region har netop rullet 40.000 nye Linux-maskiner ud, hvilket gør den til den næststørste Linux-satsning i Europa. Læs mere om det her. 

Læs også: 

Dansk top-chef: Derfor er open source godt til big data

It-guru: Sådan gør du dig fri fra ond software
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.