Artikel top billede

Sådan har DSB sparet kassen på it-outsourcing

DSB sparer kassen på stor outsourcing-ordre. Se her, hvor selskabet henter besparelserne.

DSB's beslutning om at outsource størstedelen af den omdiskuterede statsejede virksomheds it og spare 10 procent af omkostningerne er medvirkende til at skabe et lille overskud på fire millioner kroner  i første kvartal af det nye regnskabsår.

Det fremgår af koncernens kvartalsregnskab.

"Den positive udvikling er et resultat af de gennemførte effektiviseringsindsatser kombineret med en stigning i passagerindtægterne," skriver DSB's ledelse i sin beretning.

Milliard-aftale  
Og en af måderne at effektivisere selskabet på er netop at droppe egne serverrum, fremgår det.

"DSB har i 2012 outsourcet hovedparten af sin it-drift med henblik på at sikre et kvalitetsløft og en omkostningsreduktion."

Computerworld fortalte i fjor om outsourcing aftalen mellem DSB og NNIT, der havde en værdi af 600 millioner kroner over fem år.

NNIT vandt over blandt andet CSC, KMD og IBM i konkurrencen om ordren.

Fyrede koster kassen

Imidlertid slår effekten af besparelserne hos DSB først fuldt igennem i 2013, blandt andet på grund af udgifter til fratrædelser. 

"Samlet set er vi blevet 1.260 færre fuldtidsansatte. [...] I Danmark har vi reduceret med 582, så vi i dag er 7.653 fuldtidsansatte, og tallet vil falde yderligere, når aftalerne om fratrædelser og reduktioner får effekt i år og næste år," hedder det. 

Ifølge DSB har firmaet som følge af Sundt DSB-programmet "i 1. kvartal gennemført en række opsigelser og aftaler om fratrædelser."

Omkostningerne til fratrædelser i DSB, der blandet andet sagde farvel til en række it-folk i forbindelse med outsourcingen til NNIT, var i første kvartal 107 millioner kroner. 

It-skandaler afskrives 

Men it har også givet andre omkostninger for DSB, fremgår det det i regnskabet.

Det omdiskuterede Rejsekortet, som DSB har investeret milliarder i, koster nemlig firmaet millioner af kroner i afskrivninger sammen IC4, der blandt andet lider af softwareproblemer.

"Af- og nedskrivninger [...] udgjorde 455 mio. kr. [...]Stigningen skyldes øgede afskrivninger primært vedrørende rejsekortet og flere ibrugtagne IC4-togsæt," oplyser ledelsen i regnskabet.

Skyder skylden på påske og skuddag

Endelig peger DSB på, at firmaets omkostninger per togkilometer på trods af modgang i form af påskens placering, skuddag og en smadret limfjordsbro blev fastholdt på 142 kr. 
 
Waterfront-sagen, hvor DSB modtog personfølsomme data fra et PR-firma, har kun kostet DSB på omdømmet, fremgår det. 

"Kundetilfredsheden fastholdt, men omdømme viser en markant nedgang efter Waterfront-sagen."

Læs også: It-direktør i DSB: Så meget sparer vi på outsourcing
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du tilgangen til netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere