Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Det er slut for DSB's CIO, René Munk-Nissen, med at banke på jernet i kælderen, når NNIT overtager infrastrukturen.

It-direktør i DSB: Så meget sparer vi på outsourcing

DSB skal spare en milliard om året, og den netop indgåede outsourcingaftale med NNIT falder derfor på et tørt sted. CIO'en fortæller om målet med outsourcing.

Læs også:

DSB outsourcer al it-drift til NNIT

"Tendensen er, at virksomheder hele tiden skal levere mere it, mere forretningslogik, men for færre midler."

Det siger CIO i DSB, René Munk-Nissen, som netop har outsourcet hele driften af DSB's it-infrastruktur til it-leverandøren NNIT.

Han forventer, at den store aftale til 600 millioner kroner over fem år vil spare statsbanerne for cirka 10 procent på it-driften, og de penge skal der nok blive brug for, da hele DSB skal spare en milliard kroner på årsbasis frem til 2015.

"Der er forskellige scenarier. Vi kan gøre det nemmere eller sværere for NNIT at levere til os. Det afhænger af, hvordan vi prioriterer vores ønsker. Men vi forventer et sted mellem fem og 15 procents besparelse."

Skal de sparede penge bruges til investering i nye it-projekter eller ryger de ned på bundlinjen?

"Vi har en række projekter foran os. Men DSB står jo i en situation, hvor vi skal skabe balance i vores økonomi, og hvor enhver gevinst indgår i en samlet vurdering. Men udmeldingen er, at vi skal blive bedre og have færre omkostninger, og det indgår it i sammen med det øvrige DSB."

Outsourcing længe undervejs

Outsourcingen af DSB's drift har ikke noget med den aktuelle situation at gøre, understreger René Munk-Nissen. Den har været under vejs i to et halvt år.

"Vi har analyseret os frem til, at outsourcinger er en god ide og noget, der kan gavne DSB og it-leverancerne. Så outsourcingen er besluttet længe inden, DSB er blevet nødt til at reducere sine omkostninger."

Der er efter reglerne lavet et EU-udbud på opgaven, som 11 it-leverandører bad om at blive prækvalificeret til at byde på. Seks leverandører blev udvalgt af DSB til at kunne byde, og tre udbudsrunder senere sad man tilbage med to tilbudsgivere.

"Og så valgte vi det bedste tilbud, som vi er forpligtet til i henhold til EU-udbudsreglerne. Ud fra en betragtning om, hvad der var godt nok til os, kunne det være blevet flere af udbudsgiverne, der havde vundet, men NNIT gav det bedste ud fra alle vores kriterier," siger René Munk-Nissen.

DSB beholder cirka 15 medarbejdere, som skal sikre og vedligeholde aftalen med NNIT, så DSB får det, der er aftalt.
 
"Vi skal være gode bestillere og modtagere af ydelserne fra NNIT og løbende fortælle om planer og projekter, vi skal have gennemført, så de kan planlægge ud fra det," siger Munk-Nissen.

Det betyder det for CIO'en

DSB-CIO'ens arbejde er det samme efter outsourcingen.

"Min rolle er uændret. Jeg har stadig det overordnede ansvar for it i DSB, herunder drift af infrastrukturen. Nu skal NNIT bare hjælpe os med det. Driften og stabiliteten er stadig mit ansvar."

Driften af infrastrukturen er reelt kun en mindre del af DSB's it-aktiviteter. Mandskabs- og omkostningsmæssigt udgør infrastrukturen cirka 40 procent af den samlede it-operation.

De kommende år skal infrastrukturen optimeres og pc-miljøet med 10.000 arbejdsstationer, der skal opgraderes til Windows 7 fra XP, som DSB bruger i øjeblikket. Serverplatformen skal konsolideres og virtualiseres. Det skal NNIT være med til.

Der kører desuden en række projekter til DSB's hjemmeside og til de mobile løsninger, hvor brugerne ønsker mere og mere selvbetjening via smartphones. Og så er der Green Speed-projektet, der skal hjælpe lokoførerne til at køre togene mere rettidigt og med mindre forbrug af brændstof.

"Vi er ikke sat i verden for at sætte nye servere op, men for at levere forretningssystemer, der understøtter kerneforretningen i form af kundesystemer og togsystemer."

"Det er programmer, vi anskaffer eller bygger selv. De skal afvikles på nogle servere, og det er den del, vi nu har aftalt med NNIT, at de tager sig af. Alt det andet står vi stadig selv for," siger René Munk-Nissen.

Læs også:

DSB outsourcer al it-drift til NNIT
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.