10 år efter kontroversiel artikel: Er it stadig ligegyldigt?

Artiklen IT Doesn't Matter fik for 10 år siden it-topchefer som Steve Ballmer helt op i det røde felt. Men havde forfatteren Nicholas Carr ret i sine pointer - og er situationen anderledes i dag?

ComputerViews: For nøjagtig 10 år siden blev en af de mest kontroversielle og debatskabende artikler om brugen af it publiceret i det respekterede amerikanske magasin Harvard Business Review.

Titlen, IT Doesn't Matter, fik it-topchefer som Steve Ballmer til at reagere ganske skarpt, og da forfatteren Nicholas Carr året efter udgav en bog som opfølger på artiklen, Does IT Matter?, fortsatte debatten om dette ganske relevante spørgsmål.

Vores kolleger på amerikanske Networkworld har et et aktuelt interview med Nicholas Carr, hvor han blandt andet reflekterer over, hvorfor IT Doesn't Matter skabte så stærke reaktioner i it-branchen.

"Den største modreaktion kom fra it-virksomheder. Steve Balmmer kaldte det noget pladder, Carly Fiorina (tidligere CEO i HP, red.) forkastede den. Alle leverandørerne var i virkeligheden oppe i det røde felt," husker Nicholas Carr.

"Det skyldes - og det var en af mine hensigter - at artiklen gik direkte det marketing-budskab, leverandører brugte dengang: Du er nødt til at være med på cutting edge, ellers bliver du overhalet. Du er nødt til at bruge mange penge på den nyeste hardware og software. Og jeg sagde nej, det behøver du ikke. Det var det, der irriterede dem."

It er dampmaskinen i en moderne tid
Men stikpillen til it-leverandørerne var måske i virkeligheden den mindst interessante del af IT Doesn't Matter.

Set fra brugersiden, fra CIO'ens skrivebord, var det interessante, at Nicholas Carr argumenterede for - og til en vis grad førte bevis for - at it i sig selv ikke længere kunne give virksomheden en konkurrencefordel. It var i 2003 blevet en standardvare, som alle kunne få adgang til.

I artiklen fra Harvard Business Review, som kan læses i fuld længde via Nicholas Carrs hjemmeside, skrev han blandt andet:

"Mange har udpeget it-chefer til deres ledelseshold, og mange har hyret strategi-konsulentfirmaer for at få nye idéer til, hvordan it-investeringerne kan udnyttes til differentiering og til at skabe fordele."

"Bag denne ændring i tankesættet ligger en simpel antagelse: at efterhånden som it's styrke og allestedsnærværelse er øget, så er det samme sket med den strategiske værdi. Det er en forståelig antagelse, endda en intuitiv én. Men det er forkert."

Nicholas Carrs pointe i artiklen var, at man kun opnår en konkurrencefordel ved at have noget, som andre ikke har - men at de grundlæggende it-funktioner allerede i 2003 var blevet tilgængelige for alle - om det så drejer sig om storage eller regnekraft.

"Det er blevet udgifter, som alle skal betale for for at drive en virksomhed, men som ingen kan skille sig ud med."

"It kan bedst ses som den seneste af en række meget anvendte teknologier, der har omformet industrien over de seneste to århundreder - fra dampmaskinen og jernbanen til telegrafen og telefonen til den elektriske generator og forbrændingsmotoren," skrev Nicholas Carr i 2003.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.