10 år efter kontroversiel artikel: Er it stadig ligegyldigt?

Artiklen IT Doesn't Matter fik for 10 år siden it-topchefer som Steve Ballmer helt op i det røde felt. Men havde forfatteren Nicholas Carr ret i sine pointer - og er situationen anderledes i dag?

ComputerViews: For nøjagtig 10 år siden blev en af de mest kontroversielle og debatskabende artikler om brugen af it publiceret i det respekterede amerikanske magasin Harvard Business Review.

Titlen, IT Doesn't Matter, fik it-topchefer som Steve Ballmer til at reagere ganske skarpt, og da forfatteren Nicholas Carr året efter udgav en bog som opfølger på artiklen, Does IT Matter?, fortsatte debatten om dette ganske relevante spørgsmål.

Vores kolleger på amerikanske Networkworld har et et aktuelt interview med Nicholas Carr, hvor han blandt andet reflekterer over, hvorfor IT Doesn't Matter skabte så stærke reaktioner i it-branchen.

"Den største modreaktion kom fra it-virksomheder. Steve Balmmer kaldte det noget pladder, Carly Fiorina (tidligere CEO i HP, red.) forkastede den. Alle leverandørerne var i virkeligheden oppe i det røde felt," husker Nicholas Carr.

"Det skyldes - og det var en af mine hensigter - at artiklen gik direkte det marketing-budskab, leverandører brugte dengang: Du er nødt til at være med på cutting edge, ellers bliver du overhalet. Du er nødt til at bruge mange penge på den nyeste hardware og software. Og jeg sagde nej, det behøver du ikke. Det var det, der irriterede dem."

It er dampmaskinen i en moderne tid
Men stikpillen til it-leverandørerne var måske i virkeligheden den mindst interessante del af IT Doesn't Matter.

Set fra brugersiden, fra CIO'ens skrivebord, var det interessante, at Nicholas Carr argumenterede for - og til en vis grad førte bevis for - at it i sig selv ikke længere kunne give virksomheden en konkurrencefordel. It var i 2003 blevet en standardvare, som alle kunne få adgang til.

I artiklen fra Harvard Business Review, som kan læses i fuld længde via Nicholas Carrs hjemmeside, skrev han blandt andet:

"Mange har udpeget it-chefer til deres ledelseshold, og mange har hyret strategi-konsulentfirmaer for at få nye idéer til, hvordan it-investeringerne kan udnyttes til differentiering og til at skabe fordele."

"Bag denne ændring i tankesættet ligger en simpel antagelse: at efterhånden som it's styrke og allestedsnærværelse er øget, så er det samme sket med den strategiske værdi. Det er en forståelig antagelse, endda en intuitiv én. Men det er forkert."

Nicholas Carrs pointe i artiklen var, at man kun opnår en konkurrencefordel ved at have noget, som andre ikke har - men at de grundlæggende it-funktioner allerede i 2003 var blevet tilgængelige for alle - om det så drejer sig om storage eller regnekraft.

"Det er blevet udgifter, som alle skal betale for for at drive en virksomhed, men som ingen kan skille sig ud med."

"It kan bedst ses som den seneste af en række meget anvendte teknologier, der har omformet industrien over de seneste to århundreder - fra dampmaskinen og jernbanen til telegrafen og telefonen til den elektriske generator og forbrændingsmotoren," skrev Nicholas Carr i 2003.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.