Artikel top billede

Kommer der farlige stråler fra din Wi-Fi?

Vi bør undersøge det nærmere, mener dansk tele-ekspert.

Det er ikke umuligt, at den udbredte karse-død i et nordjysk forsøg med mobilstråling, udført af fem skolepiger fra 9. klasse på Hjallerup Skole i Nordjylland, kan have betydning for, at man kigger på virkningerne ved mobil- eller wi-fi-stråling igen.  

Det fortæller Knud Erik Skouby, der er professor ved Aalborg Universitet og forsker på institut for elektroniske systemer.    

"Vi ved jo, er at man kan mærke, at der sker noget, når man har telefonen oppe ved øret. Man bliver varm i hovedet. Det er også derfor, man har undersøgt mobiltelefoner tidligere," siger Knud Erik Skouby.

"Seriøst set kunne forsøget være en indikation af, at der er noget, der bør undersøges," siger Knud Erik Skouby.

Han peger dog på, at karse-forsøgene skal gentages under videnskabelige former for at sikre ensartede forhold for karsen.   

Og det mener professoren er interessant, hvis det ellers er muligt at eftervise forsøget. 

"Jeg vil jo mene, at hvis det her påvirker noget, så er det via en energiudladning. Det er jo ikke noget med jordstråler og frie radialer i luften. Hvis man seriøst skal sige, at det her forsøg betyder et eller andet, hvad jeg ikke vil afvise, så er det fordi, at strålingen i form af energi påvirker frøene heldigt eller uheldigt," siger han.

Linse-frø voksede heller ikke

Det stærkt omtalte karse-forsøg fra Nordjylland viste, at karsefrø udsat for trådløse internetroutere aldrig spirede eller i visse tilfælde døde eller muterede. 

Resultatet er overraskende, især fordi karse normalt bliver opfattet som en meget robust plante, der kan klare at blive håndteret af vuggestuebørns hænder i landets institutioner og kan gro i et hygiejnebind.

Den danske mediestorm efter det nordjyske forsøg afdækkede iøvrigt, at en canadier tidligere har udført et lignende ikke- videnskabeligt forsøg.

Her blev linsefrø udsat for enten mobil- eller wi-fi-stråling.

Resultatet var, at wi-fi-strålingen ligesom i Nordjylland stoppede væksten, mens mobilstrålingen overraskende boostede væksten i forhold til kontrolgruppen.

Bølgelængder eller energimængder

Knud Erik Skouby fortæller, at han ikke har forstand på planter, men at man ikke kan afvise, at strålingen i form af energi fra eksemplvis wi-fi-routere påvirker planter forskelligt.

"Der kan være noget med energimængderne eller med bølgelængderne, det er ikke fundstændigt umuligt," siger professoren.

Talrige videnskabelige undersøgelser har gennem årene undersøgt mobiltelefoners eventuelle skadelige virkning på mennesker og frikendt telefonerne.

Ifølge Knud Erik Skouby er problemstillingen omkring stråling fra wi-fi i princippet den samme som ved mobiltelefoni.

Mange mulige fejlkilder i forsøget

Grunden til at man har fokuseret på mobiltelefonerne, på trods af at strålingen er mindre, er ifølge professoren, at mobiltelefonen bliver holdt op ved hovedet og hjernen under brugen.

Han peger på, at der dog er mange mulige fejlkilder i forsøget, ligesom det kan vise sig, at karsefrø blot er mere sårbare overfor energiudladninger end den menneskelige hjerne, som dog er kapslet godt inde.

"Men der bliver jo sendt energi ud fra mobiltelefonens antenne, og vi bliver varme i hovedet. Så der sker et eller andet," siger Knud Erik Skouby.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere