Artikel top billede

Kommer der farlige stråler fra din Wi-Fi?

Vi bør undersøge det nærmere, mener dansk tele-ekspert.

Det er ikke umuligt, at den udbredte karse-død i et nordjysk forsøg med mobilstråling, udført af fem skolepiger fra 9. klasse på Hjallerup Skole i Nordjylland, kan have betydning for, at man kigger på virkningerne ved mobil- eller wi-fi-stråling igen.  

Det fortæller Knud Erik Skouby, der er professor ved Aalborg Universitet og forsker på institut for elektroniske systemer.    

"Vi ved jo, er at man kan mærke, at der sker noget, når man har telefonen oppe ved øret. Man bliver varm i hovedet. Det er også derfor, man har undersøgt mobiltelefoner tidligere," siger Knud Erik Skouby.

"Seriøst set kunne forsøget være en indikation af, at der er noget, der bør undersøges," siger Knud Erik Skouby.

Han peger dog på, at karse-forsøgene skal gentages under videnskabelige former for at sikre ensartede forhold for karsen.   

Og det mener professoren er interessant, hvis det ellers er muligt at eftervise forsøget. 

"Jeg vil jo mene, at hvis det her påvirker noget, så er det via en energiudladning. Det er jo ikke noget med jordstråler og frie radialer i luften. Hvis man seriøst skal sige, at det her forsøg betyder et eller andet, hvad jeg ikke vil afvise, så er det fordi, at strålingen i form af energi påvirker frøene heldigt eller uheldigt," siger han.

Linse-frø voksede heller ikke

Det stærkt omtalte karse-forsøg fra Nordjylland viste, at karsefrø udsat for trådløse internetroutere aldrig spirede eller i visse tilfælde døde eller muterede. 

Resultatet er overraskende, især fordi karse normalt bliver opfattet som en meget robust plante, der kan klare at blive håndteret af vuggestuebørns hænder i landets institutioner og kan gro i et hygiejnebind.

Den danske mediestorm efter det nordjyske forsøg afdækkede iøvrigt, at en canadier tidligere har udført et lignende ikke- videnskabeligt forsøg.

Her blev linsefrø udsat for enten mobil- eller wi-fi-stråling.

Resultatet var, at wi-fi-strålingen ligesom i Nordjylland stoppede væksten, mens mobilstrålingen overraskende boostede væksten i forhold til kontrolgruppen.

Bølgelængder eller energimængder

Knud Erik Skouby fortæller, at han ikke har forstand på planter, men at man ikke kan afvise, at strålingen i form af energi fra eksemplvis wi-fi-routere påvirker planter forskelligt.

"Der kan være noget med energimængderne eller med bølgelængderne, det er ikke fundstændigt umuligt," siger professoren.

Talrige videnskabelige undersøgelser har gennem årene undersøgt mobiltelefoners eventuelle skadelige virkning på mennesker og frikendt telefonerne.

Ifølge Knud Erik Skouby er problemstillingen omkring stråling fra wi-fi i princippet den samme som ved mobiltelefoni.

Mange mulige fejlkilder i forsøget

Grunden til at man har fokuseret på mobiltelefonerne, på trods af at strålingen er mindre, er ifølge professoren, at mobiltelefonen bliver holdt op ved hovedet og hjernen under brugen.

Han peger på, at der dog er mange mulige fejlkilder i forsøget, ligesom det kan vise sig, at karsefrø blot er mere sårbare overfor energiudladninger end den menneskelige hjerne, som dog er kapslet godt inde.

"Men der bliver jo sendt energi ud fra mobiltelefonens antenne, og vi bliver varme i hovedet. Så der sker et eller andet," siger Knud Erik Skouby.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.