Artikel top billede

Foto: Andrea Gomolak.

Det mener teleindustrien om forsøg med karse og stråling

Et dansk skoleforsøg med karse påvirket af mobilstråling har vakt opsigt. Teleindustrien kalder forsøget vigtigt, men ikke på grund af forsøgets videnskabelige validitet.

Fem piger fra 9. klasse på Hjallerup Skole i Nordjylland har udført et ganske overraskende forsøg med karse og mobil-strålepåvirkning, der er gået rundt i den danske verdenspresse i det seneste døgn.

DR bragte oprindeligt nyheden om karse-projektet, der i al sin enkelthed går ud på, at de fem piger i 9. klassen på Hjallerup Skole har plantet 400 karsefrø i 12 bakker.

Herefter blev seks af bakkerne stillet i ét rum uden mobilstråling, mens seks andre bakker med karse blev stillet i et andet rum, hvor de stod ved siden af to routere, der ifølge DR udsendte cirka samme type stråle som en helt almindelig mobiltelefon.

Bakkerne i hvert sit rum fik tilsyneladende samme dosis sol og vand, og resultatet lå klar efter 12 dage:

"Karsefrøene ved siden af routeren var slet ikke vokset, og nogle af dem var endda muterede eller døde," skriver DR. 

Mobilskeptiker begejstret

Professor Olle Johanson ved Karolinska Instituttet i Stockholm er kendt som en mobilskeptisk forsker, og han er begejstret for forsøget.

Ifølge DR vil han nu selv efterprøve det i samarbejde med en belgisk forskningskollega, professor Marie-Claire Cammaert ved Université libre de Bruxelles.

"Pigerne har indenfor rammerne af deres viden og kunnen gennemført og udarbejdet et meget elegant stykke arbejde. Det væld af detaljer og nøjagtighed er eksemplarisk, valget af den rigtige karse er meget intelligent, og jeg kunne blive ved," siger Olle Johanson til DR.

Nuværende og tidligere danske strålingsforskere, som Computerworld har talt med, trækker på skuldrene omkring 9. klasse-forsøget.

Flere kilder, som ikke ønsker at blive citeret, kalder forsøget "interessant" og "flot", men siger samtidigt, at det kan have et hav af fejlkilder som eksempelvis manglende kontrol over testmiljøet og manglende robusthed ved at gentage forsøget flere gange.

Michael Stübert Berger, forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, siger slet og ret til Ekstra Bladet, at man i forsøget ikke kan sammenligne routernes stråling og mobilstråling. 

Teleindustrien lytter til videnskaben

Hos teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien, er direktør Jakob Willer også skeptisk omkring forsøgets validitet.

Teleindustrien: Derfor er 9. klasse-forsøget vigtigt

"Der har været udført masser af videnskabelige forsøg, der beviser, at mobiltelefoni hverken er skadeligt på kort eller lang sigt, og vi mener, at man skal lytte til videnskaben," siger Jakob Willer.

Konkrete forsøg og kommentarer til mobilstrålingens potentielle skadesvirkninger kan du læse mere om her og her

Tidligere har den internationale sundhedsorganisation, WHO, beskrevet, at stråling fra mobiltelefoner muligvis indebærer en kræftrisiko, selvom organisationen erkender, at bevismaterialet endnu ikke er fuldstændigt. 

Myndighederne fejler med et brag

Direktøren for Teleindustrien Jakob Willer siger dog, at skoleelevernes forsøg med karse sætter en vigtig dagsorden, nemlig at det kan være svært at blive klogere på de mange forsøg, som allerede er udført.

"Almindelige mennesker ved ikke meget om mobilstråling, og det er klart, at de ønsker information om, hvorvidt det muligvis kan være skadeligt," siger han.

"Når et skoleprojekt kan få så meget omtale, så kan jeg bare konstatere, at det officielle Danmark har svigtet sin informationsopgave til borgerne om, at mobilstråling ikke er farligt," lyder det fra Jakob Willer.

Teleindustriens direktør siger, at han er klar til at lytte til forskningsverdenen, og at teleindustrien gerne stiller sig til rådighed med data og andet, som forskerne efterspørger.

Han fortæller også, at han flere gange har fået henvendelser fra folk, der hævder, at teleindustrien bevidst skjuler information om skadelige konsekvenser af mobiltelefoni, og at forskerne skulle være i lommen på telebranchen.

"Jeg kan blankt afvise begge dele, da vi i sagens natur også er interesserede i, at sandheden om mobilstråling kommer frem. Men der er dog intet i den etablerede forskning, der tyder på, at det skulle være skadeligt," gentager Jakob Willer til Computerworld.

Læs også:

Frygt for mobilstråler får dansk bestyrelse til at gå af

Mobilsnakker du dig til cancer og Alzheimers?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Humac-direktør Michael Bech: "Vi kommer til at se prisstigninger på elektronik i fremtiden"
Interview: Den globale chip-tørke vil få elektronikpriserne til at stige, lyder det fra Michael Bech, CEO i Apple-forhandleren Humac. De hyppige knaldtilbud giver nemlig ikke mening, når der ikke er varer nok på hylderne, og kunderne samtidig er villige til at betale fuld pris.
Computerworld
Hackergruppe bag Colonial Pipeline-nedbrud angriber nu Toshiba: Har stjålet 740 gigabyte data med følsomme oplysninger
Hackergruppen DarkSide har nu angrebet it-giganten Toshiba. Det sker blot en uge efter, at de it-kriminelle tvang USA's største brændstofledning i knæ.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.