Konsulent: SKI's krav er et dokumentationshelvede

Voldsom kritik af SKI's omfattende krav til dokumentation. Det koster skattekroner og spildt arbejde, mener en konsulent.

Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) er gået over stregen.

Der er simpelthen blevet for meget papirarbejde. Så meget at selv ekspert-konsulenterne, der tjener penge på at hjælpe leverandørerne, er begyndt at stå helt af.

"Man kunne sagtens skære den kage meget mere tæt. Det bliver beskrevet som et dokumentationshelvede, og det vil jeg gerne gå med til at kalde det," siger John Stumpe, der er direktør for Propartner Consulting.

Han har mere end ti års erfaring med EU-udbud. De seneste to år har han som selvstændig hjulpet virksomheder med blandt andet at udfylde de papirer, der skal sendes ind til SKI, som efterfølgende vælger de bedst kvalificerede virksomheder.

Der hersker en del forvirring
Der har i løbet af den seneste tid været kritik af SKI's aftale 2.18, der har 17 delaftaler omkring it-løsninger og -vedligehold indenfor eksempelvis ERP, ESDH og CMS-løsninger.  

Senest har Kenny Munck skrevet en længere klumme, hvori han beskriver det som noget af et dokumentationshelvede. Tilmed synes det som et nærmest umuligt job for SKI, at skulle kunne få behandlet alle tilbudsgivernes mange indsendte papirer.

For det bliver til en del papir, når virksomhederne skal skrive tilbud. Det mener John Stumpe også: 

"Det er et usædvanligt stort arbejde, som ligger i at skulle udfylde SKI's krav. Og med de seneste ændringer omkring STORM eller servicetyper er der begyndt at herske en del forvirring," siger han og fortsætter:

"Jeg synes bestemt ikke, SKI har gjort det særligt nemt og enkelt for virksomhederne."

Fra 500 til 5000 tegn
En del af kritikken fra John Stumpe går på, at SKI nu i anden runde, hvor de bedst egnede leverandører skal findes, udskød afleveringsfristen med yderligere 14 dage.

SKI valgte, at en sektion, hvori man skal beskrive sine løsningers relevans i forhold til servicetyperne i STORM modellen fordelt på færdigudviklet programmel, kundespecifik konfiguration og specialudviklet programmel, pludselig gik fra 500 tegn til 5000 tegn.

"Det er jo en væsentlig ændring for mange tilbudsgivere, der er i skarp konkurrence med andre leverandører. Hov, hvor meget mere skriver konkurrenten nu?" siger John Stumpe.

Han fortæller videre, at der således er mange virksomheder, der ser sig nødt til at beskrive alt ned til mindste detalje, så de ikke står i et dårligere lys end konkurrenten.

John Stumpe forklarer videre, at SKI har oplyst, at tilbudsgivernes relevansbeskrivelser senere indgår i en kvalificering til de senere miniudbud, som er en del af rammeaftalen, hvilket pludseligt stiller krav om meget brede besvarelser for ikke at begrænse konkurrencen.

"I realiteten gør det bare, at disse besvarelser er ubrugelige," siger han prompte.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
SKI stadfæster afgørelse: Atea må fortsat deltage i offentlige udbud
I 2018 fik Atea lov til at byde med på offentlige udbud trods den store bestikkelsessag. Nu fastholder SKI og Økonomistyrelsen den afgørelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Det skal dit endpoint detection and response-system kunne
EDR, eller endpoint detection and response, lovede egentlig bedre it-sikkerhed og bedre overblik. Men resultaterne er ikke helt overbevisende. I dette whitepaper kan du læse om nogle af begrundelserne for, at traditionel EDR kan drille – blandt andet et systemerne kæmper med manglende integration af data fra andre kilder. Samtidig får du i dette whitepaper en checkliste for, hvad du kan forvente at dit endpoint detection and response-system skal kunne samt en række relevante use cases.