Konsulent: SKI's krav er et dokumentationshelvede

Voldsom kritik af SKI's omfattende krav til dokumentation. Det koster skattekroner og spildt arbejde, mener en konsulent.

Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) er gået over stregen.

Der er simpelthen blevet for meget papirarbejde. Så meget at selv ekspert-konsulenterne, der tjener penge på at hjælpe leverandørerne, er begyndt at stå helt af.

"Man kunne sagtens skære den kage meget mere tæt. Det bliver beskrevet som et dokumentationshelvede, og det vil jeg gerne gå med til at kalde det," siger John Stumpe, der er direktør for Propartner Consulting.

Han har mere end ti års erfaring med EU-udbud. De seneste to år har han som selvstændig hjulpet virksomheder med blandt andet at udfylde de papirer, der skal sendes ind til SKI, som efterfølgende vælger de bedst kvalificerede virksomheder.

Der hersker en del forvirring
Der har i løbet af den seneste tid været kritik af SKI's aftale 2.18, der har 17 delaftaler omkring it-løsninger og -vedligehold indenfor eksempelvis ERP, ESDH og CMS-løsninger.  

Senest har Kenny Munck skrevet en længere klumme, hvori han beskriver det som noget af et dokumentationshelvede. Tilmed synes det som et nærmest umuligt job for SKI, at skulle kunne få behandlet alle tilbudsgivernes mange indsendte papirer.

For det bliver til en del papir, når virksomhederne skal skrive tilbud. Det mener John Stumpe også: 

"Det er et usædvanligt stort arbejde, som ligger i at skulle udfylde SKI's krav. Og med de seneste ændringer omkring STORM eller servicetyper er der begyndt at herske en del forvirring," siger han og fortsætter:

"Jeg synes bestemt ikke, SKI har gjort det særligt nemt og enkelt for virksomhederne."

Fra 500 til 5000 tegn
En del af kritikken fra John Stumpe går på, at SKI nu i anden runde, hvor de bedst egnede leverandører skal findes, udskød afleveringsfristen med yderligere 14 dage.

SKI valgte, at en sektion, hvori man skal beskrive sine løsningers relevans i forhold til servicetyperne i STORM modellen fordelt på færdigudviklet programmel, kundespecifik konfiguration og specialudviklet programmel, pludselig gik fra 500 tegn til 5000 tegn.

"Det er jo en væsentlig ændring for mange tilbudsgivere, der er i skarp konkurrence med andre leverandører. Hov, hvor meget mere skriver konkurrenten nu?" siger John Stumpe.

Han fortæller videre, at der således er mange virksomheder, der ser sig nødt til at beskrive alt ned til mindste detalje, så de ikke står i et dårligere lys end konkurrenten.

John Stumpe forklarer videre, at SKI har oplyst, at tilbudsgivernes relevansbeskrivelser senere indgår i en kvalificering til de senere miniudbud, som er en del af rammeaftalen, hvilket pludseligt stiller krav om meget brede besvarelser for ikke at begrænse konkurrencen.

"I realiteten gør det bare, at disse besvarelser er ubrugelige," siger han prompte.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
EU på trapperne med omfattende nye regler for brug af AI i Europa: Vil indføre kæmpebøder og lodret forbyde flere former for AI
EU overvejer at indføre kæmpe-bøder til virksomheder, der bryder EU’s kommende regler for anvendelse af kunstig intelligens, viser læk. Nyt AI-regulativ ventes klart i næste uge.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.