Konsulent: SKI's krav er et dokumentationshelvede

Voldsom kritik af SKI's omfattende krav til dokumentation. Det koster skattekroner og spildt arbejde, mener en konsulent.

Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) er gået over stregen.

Der er simpelthen blevet for meget papirarbejde. Så meget at selv ekspert-konsulenterne, der tjener penge på at hjælpe leverandørerne, er begyndt at stå helt af.

"Man kunne sagtens skære den kage meget mere tæt. Det bliver beskrevet som et dokumentationshelvede, og det vil jeg gerne gå med til at kalde det," siger John Stumpe, der er direktør for Propartner Consulting.

Han har mere end ti års erfaring med EU-udbud. De seneste to år har han som selvstændig hjulpet virksomheder med blandt andet at udfylde de papirer, der skal sendes ind til SKI, som efterfølgende vælger de bedst kvalificerede virksomheder.

Der hersker en del forvirring
Der har i løbet af den seneste tid været kritik af SKI's aftale 2.18, der har 17 delaftaler omkring it-løsninger og -vedligehold indenfor eksempelvis ERP, ESDH og CMS-løsninger.  

Senest har Kenny Munck skrevet en længere klumme, hvori han beskriver det som noget af et dokumentationshelvede. Tilmed synes det som et nærmest umuligt job for SKI, at skulle kunne få behandlet alle tilbudsgivernes mange indsendte papirer.

For det bliver til en del papir, når virksomhederne skal skrive tilbud. Det mener John Stumpe også: 

"Det er et usædvanligt stort arbejde, som ligger i at skulle udfylde SKI's krav. Og med de seneste ændringer omkring STORM eller servicetyper er der begyndt at herske en del forvirring," siger han og fortsætter:

"Jeg synes bestemt ikke, SKI har gjort det særligt nemt og enkelt for virksomhederne."

Fra 500 til 5000 tegn
En del af kritikken fra John Stumpe går på, at SKI nu i anden runde, hvor de bedst egnede leverandører skal findes, udskød afleveringsfristen med yderligere 14 dage.

SKI valgte, at en sektion, hvori man skal beskrive sine løsningers relevans i forhold til servicetyperne i STORM modellen fordelt på færdigudviklet programmel, kundespecifik konfiguration og specialudviklet programmel, pludselig gik fra 500 tegn til 5000 tegn.

"Det er jo en væsentlig ændring for mange tilbudsgivere, der er i skarp konkurrence med andre leverandører. Hov, hvor meget mere skriver konkurrenten nu?" siger John Stumpe.

Han fortæller videre, at der således er mange virksomheder, der ser sig nødt til at beskrive alt ned til mindste detalje, så de ikke står i et dårligere lys end konkurrenten.

John Stumpe forklarer videre, at SKI har oplyst, at tilbudsgivernes relevansbeskrivelser senere indgår i en kvalificering til de senere miniudbud, som er en del af rammeaftalen, hvilket pludseligt stiller krav om meget brede besvarelser for ikke at begrænse konkurrencen.

"I realiteten gør det bare, at disse besvarelser er ubrugelige," siger han prompte.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.