Artikel top billede

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode

Direktør for dansk it-firma rystet over tidligere samarbejdspartner, der efter uenighed trak i hemmelig nødbremse, så systemer i en lang række kommuner gik i sort.

"Rystet."

Sådan betegner Henrik Kromann, direktør for it-firmaet Scan-Tech Sikkerhedssystemer sin reaktion på, at hans tidligere samarbejdspartner Thomas Riviére via det lille software-firma Enwire tirsdag trak en hemmelig softwarelås i godt 100 fotoautomater i kommunernes borgerservice-centre.

Låsen betød, at Scan-Tech Sikkerhedsystemers fotoautomater, der anvendes til udstedelse af pas i mange borgerservice-centre, pludselig gik i sort.

Først torsdag middag er det lykkedes for Scan-Tech Sikkerhedssystemer at tvinge automaterne i gang igen.

"Jeg er virkelig rystet over fremgangsmåden, og angrebet er kommet helt bag på mig. Vi var jo i en forhandlings-situation," siger Henrik Kromann.

Tidligere tæt samarbejde

Thomas Riviére og Enwire har tidligere været tætte samarbejdspartnere med Scan-Tech Sikkerhedsystemer.

Thomas Riviére har programmeret koden til systemet, som konflikten drejer sig om.

Ifølge Henrik Kromann har der været en aftale om, at Enwire og Thomas Riviére skulle have ekstra betaling, hvis systemet eksempelvis blev afsat til udlandet og det fælles selskab bag, Scan-Tech IT, levede op til visse betingelser.

Henrik Kromann mener derimod, at Scan-Tech Sikkerhedssystemer har ret til at anvende koden i automaterne, mens Enwire mener, at der også fremover skal betales en licens på syv kroner per optaget foto - en pris, som Scan-Tech Sikkerhedssystemer har betalt i en aftalt periode.

"Koden er jo udviklet for Scan-Tech Sikkerhedsystemers penge, og derfor mener vi, at vi har brugsretten til den," siger direktøren.

Det er hacking

Henrik Kromann fra Scan-Tech Sikkerhedsystemer betegner fremgangsmåden som hacking.

Han siger, at parterne stadig var i forhandling om pris og licens-betingelser, da Enwire 'smækkede med døren' og pludselig begærede fogedforbud mod al anvendelse af den pågældende kode.

Herefter gik Enwire ind i systemet og trak den indbyggede, hemmelige lås, så systemerne gik ned.

Du kan læse Enwire og Thomas Riviéres begrundelse for nedlukningen af systemerne her.

De havde indbygget en fælde i systemet

Henrik Kromann peger på, at det drejer sig om tidligere betroede medarbejdere med insider-viden om systemet.

"Det er jo kun derfor, at det kan lade sig gøre for Thomas Riviére og hans kumpaner at indbygge en fælde, så de kan gå ind og lukke for systemet. Jeg havde aldrig troet, at de ville gå så langt," siger Henrik Kromann.

"Det er efter min mening dybt uprofessionelt og stærkt problematisk, at en tidligere it-medarbejder kan finde på at gøre sådan noget," siger han.

En brat opvågning

Sagen har for Henrik Kromann været en 'brat opvågning' for selskabet. Og han råder alle til at tænke sig om.

"Ethvert firma må ryste i bukserne over det her. Det er jo det værste mareridt, at tidligere betroede medarbejdere, der sidder på insider-viden, kan misbruge det på denne måde. Vi har slet ikke været opmærksom på muligheden for, at dette her kunne ske. Jeg har aldrig oplevet noget lignende," siger han.

Der er indtil videre berammet et indledende møde om det begærede fogedforbud mod brug af Scan-Tech Sikkerhedssystemers kode i retten i Lyngby i slutningen af måneden.

"Vi har jo et retssystem i Danmark, og det agter vi at følge. Så må vi se, om det begærede fogedforbud mod os går i den ene eller den anden retning. Vi håber, at kommunerne får arbejdsro indtil da. Fremgangsmåden med at lukke for vores systemer på grund af uenigheden er helt sort for mig," siger han.

Borgerservice-afdelingerne i kommunerne har været under pres på grund af de pludseligt lukkede foto-automater.

Det kan du læse mere om her: Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens.

Hvor hårdt rammer det her jeres forretning med kommunerne?

"Det er jo alvorligt, men jeg oplever, at vi har stor opbakning fra vores kunder og fra KL. Men det er klart, at det er noget, der vækker bekymring i kommunerne. Nu gør vi vores bedste for at sikre, at det går godt, og at det ikke kommer til at ske igen," siger Henrik Kromann.

Læs også:

Efter licens-ballade: It-firma tvinger pas-automater på benene igen.

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas

Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.