Artikel top billede

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas

Ballade om licens til en lille software-algoritme blokerer for vigtige funktioner i særlige pas-automater i landets borgerservice-centre.

Voldsom uenighed om penge og licens-betalinger har pludselig sat en kæp i hjulet for udstedelsen af pas i en række danske kommuner.

Uenighed mellem de to små it-selskaber Enwire og Scan-Tech Sikkerhedssystemer har nemlig betydet, at de foto-automater, som en række danske kommuner har opsat i deres borgerservice-kontorer til pas-foto, ikke længere fungerer.

I automaterne - de såkaldte Fotoautomater - kan danskere, der skal have nyt pas, få taget et foto til deres pas. I nogle kommunerne kan passene bestilles i en automatisk boks, der kaldes for en E-station.

Men det er slut nu, lyder det fra en af parterne, Enwire-direktør Thomas Riviére, der ifølge ham selv ejer retten til en bestemt software-algoritme, som selskabet bag foto-automaterne, Scan-Tech Sikkerhedssystemer, anvender i automaterne.

Det er Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der har aftalen med kommunernes borgerservice-kontorer.

Tirsdag middag blokerede Thomas Riviére for adgangen til en særlig software-komponent, som systemet er afhængigt af.

Derved er det blevet umuligt at anvende automaterne i størstedelen af de godt 110 installationer, som befinder sig i landets borgerservice-centre.

"Vi har trukket licensen til Scan-Tech Sikkerhedssystemer tilbage, da det ikke har været muligt at få en aftale om licens-fornyelse i stand med selskabet. De vil simpelthen ikke snakke med os om noget som helst," siger Thomas Riviére til Computerworld.

Lukket ned

Han udsendte tirsdag middag en lang mail til en lang række danske kommuner.

Her skriver han, at han omgående har lukket ned for langt de fleste af Fotostationerne.

Til Computerworld oplyser han, at enkelte af maskinerne ikke har været tilgængelige, da de har været slukket, da han trak i bremsen.

I mailen, som Computerworld er i besiddelse af, skriver han, at han via sit selskab Enwire har begæret fogedforbud mod Scan Tech Sikkerhedssystemers brug af den pågældende software.

"Det er derfor meget vigtigt, at I ikke benytter Fotostationerne," skriver han.

Sådan vil han have løst problemet

Ligeledes har han begæret fogedforbud mod softwareselskabet NineConsult, som ifølge ham er blevet hyret til at udvikle en erstatning for de pågældende billed-algoritmer.

"Til dette har NineConsult ulovligt installeret mindst en Fotostation med billedalgoritmerne for at kunne udvikle en erstatning for billedalgoritmerne, hvorfor der også er indleveret fogedforbudsbegæring mod NineConsult," skriver han i mailen til striben af danske kommuner.

Tidligere tæt samarbejde

De pågældende automater leveres af Scan-Tech Sikkerhedssystemer, mens softwaren leveres af selskabet Scan-Tech IT.

Thomas Riviere har selv tidligere været administrerende direktør for Scan-Tech IT, som han via selskabet Enwire Holding fortsat ejer 50 procent af.

Den anden halvdel af Scan-Tech IT ejes af det Cypern-baserede selskab Astrosona, som har danskeren Pia Jensen som ejer. Hun ejer samtidig Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

Selskabet blev etableret som et joint venture af Enwire og Scan Tech Sikkerhedsystemer i 2010, da parterne dengang ville etablere et fælles selskab, der skulle dække en fuld produktvifte indenfor pas-udstedelse i ét selskab.

Thomas Riviere oplyser, at den pågældende licensaftale hidtil har sikret Enwire Holding syv kroner per optaget foto i de pågældende automater.

Han estimerer selv, at det i alt drejer sig om cirka 200.000 foto om året, altså 1,4 millioner kroner om året, som Enwire Holding går glip af som følge af licens-balladen.

Vil finde 'mindelig løsning'

Uenighed om netop licens-aftalen kostede ham i slutningen af maj jobbet som administrerende direktør i Scan-Tech IT.

Selv siger han til Computerworld, at han håber, at blokeringen af de pågældende automater kan presse Scan-Tech Sikkerhedssystemer - som sidder på kontrakterne med kommunerne - til forhandlingsbordet.

"Jeg håber, at vi kan løse problemet ved enten at gentegne licensaftalen eller finde en mindelig løsning. Det har ikke været muligt at undgå konflikten, for de har slet ikke villet tale med mig," siger han.

Læs også:

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode.

Efter licens-ballade: It-firma tvinger pas-automater på benene igen.

Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere