Artikel top billede

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas

Ballade om licens til en lille software-algoritme blokerer for vigtige funktioner i særlige pas-automater i landets borgerservice-centre.

Voldsom uenighed om penge og licens-betalinger har pludselig sat en kæp i hjulet for udstedelsen af pas i en række danske kommuner.

Uenighed mellem de to små it-selskaber Enwire og Scan-Tech Sikkerhedssystemer har nemlig betydet, at de foto-automater, som en række danske kommuner har opsat i deres borgerservice-kontorer til pas-foto, ikke længere fungerer.

I automaterne - de såkaldte Fotoautomater - kan danskere, der skal have nyt pas, få taget et foto til deres pas. I nogle kommunerne kan passene bestilles i en automatisk boks, der kaldes for en E-station.

Men det er slut nu, lyder det fra en af parterne, Enwire-direktør Thomas Riviére, der ifølge ham selv ejer retten til en bestemt software-algoritme, som selskabet bag foto-automaterne, Scan-Tech Sikkerhedssystemer, anvender i automaterne.

Det er Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der har aftalen med kommunernes borgerservice-kontorer.

Tirsdag middag blokerede Thomas Riviére for adgangen til en særlig software-komponent, som systemet er afhængigt af.

Derved er det blevet umuligt at anvende automaterne i størstedelen af de godt 110 installationer, som befinder sig i landets borgerservice-centre.

"Vi har trukket licensen til Scan-Tech Sikkerhedssystemer tilbage, da det ikke har været muligt at få en aftale om licens-fornyelse i stand med selskabet. De vil simpelthen ikke snakke med os om noget som helst," siger Thomas Riviére til Computerworld.

Lukket ned

Han udsendte tirsdag middag en lang mail til en lang række danske kommuner.

Her skriver han, at han omgående har lukket ned for langt de fleste af Fotostationerne.

Til Computerworld oplyser han, at enkelte af maskinerne ikke har været tilgængelige, da de har været slukket, da han trak i bremsen.

I mailen, som Computerworld er i besiddelse af, skriver han, at han via sit selskab Enwire har begæret fogedforbud mod Scan Tech Sikkerhedssystemers brug af den pågældende software.

"Det er derfor meget vigtigt, at I ikke benytter Fotostationerne," skriver han.

Sådan vil han have løst problemet

Ligeledes har han begæret fogedforbud mod softwareselskabet NineConsult, som ifølge ham er blevet hyret til at udvikle en erstatning for de pågældende billed-algoritmer.

"Til dette har NineConsult ulovligt installeret mindst en Fotostation med billedalgoritmerne for at kunne udvikle en erstatning for billedalgoritmerne, hvorfor der også er indleveret fogedforbudsbegæring mod NineConsult," skriver han i mailen til striben af danske kommuner.

Tidligere tæt samarbejde

De pågældende automater leveres af Scan-Tech Sikkerhedssystemer, mens softwaren leveres af selskabet Scan-Tech IT.

Thomas Riviere har selv tidligere været administrerende direktør for Scan-Tech IT, som han via selskabet Enwire Holding fortsat ejer 50 procent af.

Den anden halvdel af Scan-Tech IT ejes af det Cypern-baserede selskab Astrosona, som har danskeren Pia Jensen som ejer. Hun ejer samtidig Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

Selskabet blev etableret som et joint venture af Enwire og Scan Tech Sikkerhedsystemer i 2010, da parterne dengang ville etablere et fælles selskab, der skulle dække en fuld produktvifte indenfor pas-udstedelse i ét selskab.

Thomas Riviere oplyser, at den pågældende licensaftale hidtil har sikret Enwire Holding syv kroner per optaget foto i de pågældende automater.

Han estimerer selv, at det i alt drejer sig om cirka 200.000 foto om året, altså 1,4 millioner kroner om året, som Enwire Holding går glip af som følge af licens-balladen.

Vil finde 'mindelig løsning'

Uenighed om netop licens-aftalen kostede ham i slutningen af maj jobbet som administrerende direktør i Scan-Tech IT.

Selv siger han til Computerworld, at han håber, at blokeringen af de pågældende automater kan presse Scan-Tech Sikkerhedssystemer - som sidder på kontrakterne med kommunerne - til forhandlingsbordet.

"Jeg håber, at vi kan løse problemet ved enten at gentegne licensaftalen eller finde en mindelig løsning. Det har ikke været muligt at undgå konflikten, for de har slet ikke villet tale med mig," siger han.

Læs også:

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode.

Efter licens-ballade: It-firma tvinger pas-automater på benene igen.

Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere