Artikel top billede

Borgerservice-chef: Danskere taget som gidsler i ballade om it-licens

"Det er rigtigt træls, at én mand kan tage Danmarks befolkning som gidsler," mener formanden for Borgerservice Danmark, efter at pas-udstedelsen er ramt af ballade om it-licens.

"Det er rigtigt træls, at én mand kan tage Danmarks befolkning som gidsler."

Sådan lyder det fra Jane Ussing, der er chef for borgerservice-afdelingen i Vejen Kommune og formand for Borgerservice Danmark.

Det sker, efter at direktøren for det lille it-selskab Enwire tirsdag trak licensen til en bestemt softwarekomponent tilbage på grund af uenighed om licens-betalinger med selskabet Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

Det kan du læse mere om her.

Den manglende software-komponent har gjort, at de godt 110 fotoautomater, som en række kommuners borgerservice-afdelinger anvender i forbindelse med udstedelsen af pas, ikke længere fungerer.

"Vi er lige i pas-sæsonen, og medarbejderne var i går [tirsdag, red.] pressede på grund af de lukkede automater. De måtte jo sende folk afsted til fotohandleren, og nogle borgere var utilfredse med al besværet. Men de lokale fotohandlere er jo sikkert glade," fortæller Jane Ussing.

Højsæsonen er over os

Normalt lukker pas-kontoret i Vejen Kommune klokken 15.

"Men tirsdag kunne vi på grund af de lukkede fotoautomater først ekspedere sidste borger klokken 15:40," siger Jane Ussing.

Vejen Kommune udsteder typisk mellem 4.000 og 7.000 pas om året. Antallet er sæsonafhængig, og netop i denne tid - lige før sommerferien - er det højsæson.

Normalt er der især tryk på torsdag og fredag, og Jane Ussing siger, at hun 'næsten ikke tør tænke på,' hvordan det kommer til at blive i de kommende dage.

"Vi er ellers meget glade for systemet, som fungerer godt, og gør pas-ekspeditionen nem og elegant. Så det er smadderærgerligt, at en konflikt, som faktisk ikke kommer os ved, skal ramme så mange danskere," siger hun.

Kan snart komme op igen

Vejen Kommune har som de øvrige kommuner fået leveret de pågældende pas-automater af Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

"Jeg vil ikke blande mig i den juridiske del af balladen mellem de to selskaber, og jeg kender ikke Enwire, men det er da klart, at det vil være med i mine fremadrettede overvejelser, at Scan-Tech Sikkerhedssystemer her ikke lever op til den aftale, som vi har med selskabet," siger hun.

Samtidig mener hun, at det er i strid med de almindelige spilleregler, at Enwire uden videre har blokeret for automaterne fremfor at afvente en afgørelse fra fogedretten.

"Det er ikke at følge reglerne for, hvordan man afgør den slags," siger hun.

Arbejder på fuld kraft

Direktøren for Scan-Tech Sikkerhedssystemer, Henrik Kromann, skriver i en mail til de ramte kommuner, at selskabet arbejder for fuld kraft på at finde en løsning og få de ramte kommuner op at køre igen.

"Lad mig slå fast, at der er indsendt en begæring om et fogedforbud - og altså at der ikke er nedlagt et fogedforbud," skriver han i mailen.

Han peger på, at det derfor fortsat er lovligt at anvende de pågældende algoritmer.

"Når vi har en måde at få det til at køre igen," skriver han.

Læs også:

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode.

Efter licens-ballade: It-firma tvinger pas-automater på benene igen.

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.