Nej til Google Apps igen: Kommune må ikke gå i skyen

Google Apps er lukket land for kommuner, viser ny sag fra Sverige. Også herhjemme er arbejdet med at anvende Google-løsningen strandet.

Salems Kommune i Sverige har endnu engang fået afvist et ønske om at anvende Google Apps i form af mail og kalender i skyen. 

Den svenske pendent til det danske Datatilsynet har afvist kommunens ønske med henvisning til manglende klarhed over, hvordan Google behandler blandt andet slettede data.

Det skriver vores kolleger på Computersweden.

"... i aftalen (med Google, red.) er en ganske bred formulering, som betyder, at der er en mulighed for at behandle Salems personlige oplysninger til egne formål. Google kan heller ikke sætte en maksimal tid for, hvormår de sletter persondata, som Salem Kommune fjerner," siger Ingela Alverfors, der er jurist i det svenske Datainspektionen, til Computersweden.

Også problemer i Danmark
Sagen er ikke ulig den, som vi herhjemme har haft i Odense Kommune, der ønskede at anvende Google Apps til lærernes elevplaner.

Det indebærer, at personoplysninger opbevares i skyen. For at det kan godkendes, skal Google og Odense Kommune indgå en såkaldt databehandleraftale, der lever op til lovgivningen på området - men det har ikke kunnet lade sig gøre i samme grad, som det eksempelvis er muligt med Microsofts Office 365.

Der er dog også kommuner, der allerede anvender Google Apps.

Narvik Kommune i Norge har fået det norske Datatilsyns godkendelse til at anvende Google Apps. Narvik havde ellers - ligesom Odense Kommune - oprindeligt fået et nej fra Datatilsynet, men til sidst endte det alligevel med, at Google Apps kunne tages i brug.

Herhjemme er udfordringen, at Google endnu ikke har en databehandleraftale, der ligesom Microsofts kan fungere sammen med de lovgivningsmæssige krav i Danmark.

Det danske datatilsyn har tidligere oplyst til Computerworld, at en ny, dansk Google-sag kan komme på tale, hvis eksempelvis Odense Kommune på et tidspunkt beslutter sig for at søge en ny tilladelse.

John Bonnerup, der er it-sikkerhedsleder i Odense Kommune, oplyser dog til Computerworld, at kommunen ikke har tænkt sig at prøve sagen igen.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Denne kontorpakke dominerer (endnu) hos danskerne

IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Stor undersøgelse: Sådan vil datacentret være konfigureret i 2025
Hvordan vil køling, strømforsyning, 5G og stigende efterspørgsel på services påvirke fremtidens datacenter? Ny rapport tegner et billede af en spændende fremtid.