Artikel top billede

Her er it-chefens mega-udfordring: Sådan kommer du i mål

Danske it-chefer skal mestre nogle helt bestemte opgaver for at få succes i de kommende år. Få inspiration til, hvordan du selv kommer helt i mål.

For langt de fleste it-chefer er de tider, hvor man først og fremmest skulle koncentrere sig om at sikre driftsstabiliteten, i dag en saga blot.

Driften er ikke blevet mindre vigtig, tværtimod, men i dag har den fået følgeskab af en række andre opgaver.

- It-omkostningerne skal ned. 

- It skal levere mere værdi til forretningen.

It-chefen skal sikre, at disse to ting kan finde sted på samme tid. Ved sin side har han heldigvis en værktøjskasse, der rummer redskaber, der på hver deres måde kan hjælpe med til, at mission(erne) kan realiseres.

Det kan være alt fra outsourcing over procesoptimering til en ændring af it-afdelingens organisering og kultur. Og så er der naturligvis alle de hotte teknologiske trends, der ligger og bobler som interessante muligheder.

Samtidig skal driften som bekendt fortsat køre helt uden problemer.

Sådan mindsker du omkostningerne endnu mere

"Med flade CIO-budgetter og øgede krav til innovation er it-omkostningsreduktioner på agendaen for mange virksomheder i 2013," skriver Gartner-rådgiver Ian Bertram i et blogindlæg.

Ian Bertram mener dog, at en del virksomheder slet ikke er klar til at skære i omkostningerne, fordi de eksempelvis ikke har et godt nok indblik i de nuværende omkostninger eller mangler opbakning fra det øverste ledelseslag til selve arbejdet med at reducere omkostningerne.

"Mange it-organisationer er nået deres logiske begrænsninger i forhold til, hvor meget mere de kan spare ved hjælp af traditionelle taktikker for omkostningsreduceringer. Det er ikke længere nok at rode lidt ved kanterne, men i stedet blevet tid til at træffe svære beslutninger om forretningsenheder, forretningsprocesser og programmer."

Gartner-analytikeren mener således, at rigtig mange står over for næste runde af besparelser, der vil medføre store forandringer og en ændring af strategier.

Grundlæggende mener Gartner, at det kan lade sig gøre på fire forskellige måder:

1) Sørg for at få de bedste priser og vilkår - eksempelvis ved at benytte cloud-services og forhandle kontrakter.

2) Interne besparelser i it-afdelingen. Identificering og prioritering af måder at spare penge på. Husk at belønne de medarbejdere, der tænker innovativt i forhold til besparelser.

3) Fælles besparelser i it og forretningen. Handler grundlæggende om at forbedre forretningsprocesser med nye initiativer.

4) Det sidste punkt går på omstruktureringer og nytænkning som en mere generel fremgangsmåde til at opnå besparelser.

Ian Bertram pointe er, at omkostningsoptimeringer skal ses som en vedvarende øvelse og disciplin snarere end som en engangsøvelse - og at det ikke kun involverer it, men også forretningen.

"Førende CIO'er øger virksomhedens effektivitet ved at køre it som en forretning. De hæver niveauet for it-afdelingens performance i forhold til svartider og produktivitet og demonstrerer værdi-bidraget fra it til forretningen."

Det er netop dette, der beskrives som den fornemste opgave hos de danske CIO'er, vi taler med her på Computerworld.

Erfaringerne viser dog også, at der er mange veje hen til det samme mål.

Mindre til driften - mere til innovation

For mange CIO'er er den bagvedliggende ambition med de mange initiativer at ændre fordelingen af de penge, man nu engang har at gøre godt med.

Målet er at mindske omkostningerne til den regulære drift for at kunne frigive midler til de mere værdiskabende aktiviteter - initiativer, der kan styrke forretningen i kampen mod konkurrenterne.

"Vores erfaringer viser, at virksomheder, der konsekvent performer godt, dedikerer en vis del af deres investeringer hvert år til innovation; til nye ting og til at føje til og forandre," har Michael Redding, øverst ansvarlig for Accentures Technology Labs og rådgiver inden for it-innovation, forklaret til Computerworld.

En undersøgelse blandt danske CIO'er har vist, at budgetfordelingen mellem drift og forretningsudvikling kan hedde alt fra 70/30, 60/40 og 50/50 til 35/65.

Den overordnede tendens er dog, at CIO'erne bruger en stadig større andel af budgettet på de mere fremadrettede aktiviteter, der skal hjælpe med udvikling og innovation.

"Den præcise fordeling varierer, så det handler mere om tankegangen; at man er nødt til at investere i fremtiden," lyder det fra Michael Redding fra Accenture.

Det siger Danmarks bedste CIO'er

Da Computerworld kårede Danmarks fem bedste CIO'er, beskrev de alle deres arbejde med omkostningseffektiviseringer og innovation.

Læs om deres erfaringer og gode råd her og bidrag gerne med dine egne gode råd i debatten herunder.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Fem danske top CIO'er: Her er vores gyldne opskrift

It-budgetterne barberet helt ned - nu kommer problemerne

Så stor en del af dit it-budget bør gå til innovation
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere