Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Advarsel: Nets-salg kan åbne døren for it-spioner

Frasalg af fundamental it-infrastruktur som eksempelvis NemID til udenlandske selskaber vækker stor bekymring. Danmark bliver et sårbart land for it-kriminalitet, lyder advarslen.

Vital dansk it-infrastruktur skal forblive på danske hænder, og regeringen bør have en plan for, hvordan den vil sikre Danmarks digitale hovedveje.

Nogenlunde sådan kan bekymringen hos it-interesseorganisationen Dansk IT opsummeres, efter at det er kommet frem, at TDC vil lade kinesiske Huawei drive sit mobilnet, og at kortudbyder- og NemID-leverandøren Nets er sat til salg.

"Danmark kan gøre sig sårbar, hvis vi overlader kontrollen af kritiske nationale infrastrukturer til udenlandske virksomheder. NemID og mobilnettet er så centrale for, at vores samfund fungerer, at vi ikke uden videre kan overlade dem til udenlandske virksomheder," lyder det i en pressemeddelelse fra en styregruppe hos Dansk IT.

"Det svarer til, hvis vi solgte vores broer, jernbanenet, elforsyningen, veje og havne til andre lande," fortsætter styregruppen.

Gruppen består af Per Tejs Knudsen, direktør i cBrain, Ejvind Jørgensen, direktør i Rambøll Management, og Peter Frans Pietras, administrerende direktør for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense kommune.

Åbner for it-spionerne

Styregruppen slår et slag for, at Danmark bevarer sin kontrol over infrastrukturen ved, at staten har fuld indsigt i og kontrol med vores digitale fundamenter som mobilnettet og NemID.

"Vi åbner op for alle mulige sikkerhedsrisici lige fra netspionage til, at vores digitale infrastrukturer bliver taget som gidsler i forbindelse med en politisk konflikt, hvis vi overlader kontrollen af infrastrukturen til udenlandske virksomheder," udtaler Peter Frans Pietras i pressemeddelelsen fra Dansk IT.

For at lukke for eventuelle fremtidige sikkerhedsudfordringer er det Dansk IT's agenda at råbe politikerne på Christiansborg op.

"Det er afgørende for samfundet, at regeringen får lavet en strategi for, hvordan vi håndterer vores nationale fundamenter, inden det her problem vokser os over hovedet," lyder det fra Ejvind Jørgensen.

Han peger på en model, hvor staten kontrollerer og i yderste konsekvens ejer den mest kritiske, digitale infrastruktur, mens der er fri konkurrence på alle services.

"Der er kun en ting, der er værre end et offentligt monopol - et privat monopol," skriver Dansk IT i sin pressemeddelelse.

Fem punkter til øget sikkerhed

It-interesseorganisationen fremhæver fem punkter - fem fundamenter - som den danske regering bør lægge sig klar på i sin nationale digitaliseringsstrategi, hvor det først og fremmest også skal defineres, hvad vital infrastruktur egentlig er for en størrelse.

Dansk IT's fem bud på grundlæggende politiske overvejelser er:

1) Digitale fundamenter: Hvilke digitale infrastrukturelementer skal staten eje?

2) Digitale services: Hvordan sikres de markedskræfter og den innovation, som driver udviklingen af services for borgere og erhvervsliv?

3) Lovgivning: Inden for hvilke områder er det nødvendigt at give lovgivningen et digitalt eftersyn?

4) Borgernes rettigheder: Hvordan sikrer man borgernes digitale rettigheder, herunder ikke mindst borgernes data?

5) Sårbarhed: Hvordan sikrer vi driften i d-land: i det digitale samfund?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Kan ikke skifte leverandør: Region Sjælland underskriver million-aftale med Oracle uden udbud
Region Sjælland underskriver million-aftale med Oracle, der er eneste selskab, der kan levere den software, som regionen er afhængig af. “Et skifte fra Oracle-teknologi til anden teknologi er noget nær umuligt,” konkluderer regionen.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.