Artikel top billede

Ulovligt: Kommune hemmeligholder penge fra KMD

En dansk kommune får et ordentlig rap over nallerne for at hemmeligholde en kompensation fra it-virksomheden KMD.

Statsforvaltningen, der fører tilsyn med landets kommuner, har netop tildelt Sorø Kommune et ordentligt rap over fingrene.

Kommunen har nemlig truffet en ulovlig afgørelse om aktindsigt i en sag, der vedrører it-virksomheden KMD.

Således nægtede kommunen at udlevere oplysninger til pressen om, hvor stort et beløb kommunen havde fået i kompensation af KMD i forbindelse med bøvl omkring et it-system.

Men den beslutning er simpelthen ikke lovlig, fastslår Statsforvaltningen i en ny afgørelse.

"Det er Statsforvaltningens opfattelse, at Sorø Kommune ikke har truffet en lovlig beslutning om afslag på udlevering af oplysning om det beløb, som kommunen har fået i kompensation fra KMD," hedder det i afgørelsen, som Statsforvaltningens vicedirektør Torben Sørensen er underskriver af.

En ommer

Og nu er sagen så sendt tilbage til Sorø Kommune med beskeden om, at det er en "ommer".

"Vi anmoder derfor Sorø Kommune om at genoptage sagens behandling og således behandle anmodningen om aktindsigt efter reglerne i offentlighedsloven," hedder det i Statsforvaltningens afgørelse.

Computerworld klagede i sin tid over Sorø Kommunes afgørelse.

Herunder blev det det påpeget, at man undrede sig over, at kommunen ifølge eget udsagn ganske enkelt ikke havde dokumenter, fakturaer, mail eller andre trykte eller elektroniske papirer, der beskrev kompensationens størrelse.

Myndigheder skal være åbne

It-systemet var KMD Opus, og Solrød Kommune har udleveret oplysninger om kompensationens størrelse.

I sin tid var problemerne med KMD-systemet hos Sorø Kommune så store, at man simpelthen sendte en mail til KMD's topchef Lars Monrad-Gylling.

Brevet kan du læse her.

I øvrigt er det ikke uset, at myndigheder forsøger at hemmeligholde it-priser, udbudspriser eller i dette tilfælde en kompensationsstørrelse.

Imidlertid fører ankesager ofte til, at myndigheder alligevel skal fortælle om beløbene, der indgår i de skattefinansierede myndigheders ressource-forbrug.

Landets politikere har netop vedtaget en ny offentlighedslov, der på visse områder lukker ned for oplysninger, men på andre områder åbner op.

Spørgsmålet om priser, udbudspriser og kompetensationers størrelse er uændret i den nye lov.

KMD har ingen kommentarer til artiklen, mens centerchef Thomas Harfot fra Sorø Kommune, efter at have læst ovenstående tekst, i en mail skriver:

"Det kan oplyses, at Sorø Kommune tager tilsynets afgørelse til efterretning".

Computerworld har i skrivende stund ikke modtaget oplysninger om den hemmeligholdte størrelse af KMD-kompensationen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.