Er du for dyr, for magelig og for langsom?

ComputerViews: Hånden på hjertet: Ældre it-folk bør passe på, når fyringsrunden fejer gennem firmaet. De er for dyre, for magelige, for langsomme. Se her, hvad du kan gøre, når du runder de 45 år og pludselig er blevet 'gammel' og sat.

ComputerViews: Selv om de fleste it-selskaber til enhver tid blankt vil benægte, at der finder alders-diskrimination sted hos dem, er det ikke ufarligt at blive ældre, når man arbejder i it-branchen - ikke mindst, hvis virksomheden er under pres.

Der er naturligvis tale om en generalisering, men alligevel:

De ældre medarbejdere kan sidde i en risikabel position, hvis de er dyrere end yngre kolleger (hvilket de ofte er), ikke har udviklet deres kompetencer i takt med den teknologiske udvikling og er blevet magelige og lige lovligt afslappede (uambitiøse, ville en skarp arbejdsgiver måske sige).

Sidder man således som Cobol- eller C-udvikler, er i slutningen af 40'erne (eller ældre), og har man gennem årene i denne stilling gradvist fået opbygget en solid månedsløn via den lange række af årlige løn-samtaler, skal man nok ikke forvente, at man sidder særligt solidt i sadlen, hvis der begynder at ulme nedskæringskrav i virksomheden.

Det skyldes, at virksomhederne - som i enhver anden sammenhæng - også i sammensætningen af medarbejderstaben stræber efter at få mest muligt for pengene.

Og her står ældre medarbejdere ikke nødvendigvis særligt stærkt positioneret - hverken internt eller når det gælder en ny-ansættelse i et ledigt job.

Ikke sulten nok længere
Problemet opstår, når erfaringen erstatter sulten - altså nysgerrigheden, den ihærdige entusiasme, tempoet, forandringsvilligheden og viljen til at knokle igennem.

Det er alle helt fundamentale egenskaber i moderne virksomheder i dag.

De vægter ikke mindst højt i it-branchen, der som industri er ekstremt konkurrence-præget og med ekstremt højt tempo, når det gælder forandrings-cyklusser og udvikling.

For de ældre medarbejdere gælder følgende i virksomhedernes overvejelser:

- Kompetencer: Relevansen, udbyttet og værdien af dine kompetencer i forhold til de yngre medarbejderes kompetencer. Hvor meget brug er der egentlig for Cobol-folk i forhold til folk med ekspertise i sociale tendenser, JavaScript eller Flash?

- Løn-niveau: Ansatte med mange år på bagen forventer typisk mere i løn end yngre folk. Balancerer det med udbyttet?

- Attitude: Har du stadig lige så meget drive og omstillingsparathed, som man typisk ser hos unge og ivrige folk? Mange mennesker har en tendens til at blive mere fastlåste, magelige og ufleksible, når de kommer op i årene.

- Energi-niveau: Er det faldet med årene? Er du stadig lige så leverings-ivrig? Og hvis nej, kan rutinen så opveje den manglende iver?

Det er helt uofficielt
Der er naturligvis tale om generaliseringer, men en typisk arbejdsgiver vil have disse ting med i overvejelserne, når det gælder ældre medarbejdere - både allerede ansatte og ansøgere.

Alle disse punkter kan i øvrigt også - sådan helt uofficielt - medvirke til, at en fyreseddel rammer en ældre ansat fremfor en yngre, hvis virksomheden tvinges ud i en sparerunde.

Men dette er naturligvis helt uofficelt, da enhver fyring skal være forsvarligt begrundet, hvis ikke virksomheden skal komme i problemer.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.