Artikel top billede

Afstemning: Er pc'en stendød eller still going strong?

Blodbadet på pc-markedet fortsætter, men ser man på det lidt fra oven, er det måske slet ikke så dramatisk, som det ser ud til. Hvordan ser du på pc'ens fremtid?

ComputerViews: Det har formentlig været en hel del sjovere at være pc-producent, end det er i disse år, hvor tablets og smartphones støvsuger forbrugernes i forvejen pressede pengepung.

At der er tale om mere end bare et mindre dyk for pc-leverandørerne, fremgår nu - igen - i den seneste opgørelse over udviklingen på markedet fra Gartner.

Her ses det, at pc-leverandørernes forsendelser til Vesteuropa var næsten 20 procent mindre i andet kvartal i år i forhold til samme kvartal sidste år.

Vi tager den lige igen: Det var 20 procent!

I den aktuelle opgørelse fra Gartner er det Acer og Asus, der har det værst. De to selskaber har i andet kvartal i år oplevet fald i pc-forsendelserne på henholdsvis 44,7 og 41,7 procent. 

Av for den.

Kun Lenovo klarer sig godt med en vækst på 18,7 procent, og det er således undtagelsen, der bekræfter reglen, at pc-markedet har det ualmindeligt skidt for tiden. 

For det aktuelle fald er hverken det første eller det sidste - eksempelvis var der fra første kvartal 2012 til første kvartal 2013 også tale om et fald på 20,5 procent, som vi tidligere har skrevet.

Det er først og fremmest tablet-pc'erne, der nupper kunderne for næsen af pc'erne. Udviklingen er illustreret i nedenstående figur, hvor antallet af pc-shipments er sat over for antallet af tablet-shipments kvartal for kvartal:

Men måske udviklingen på pc-markedet forekommer mere dramatisk, end den reelt er.

For det første befinder vi os her i Vesteuropa på et af de markeder, der på verdensplan overlever udviklingen mest markant. 

For det andet er det et lidt andet indtryk af udviklingen, man får, hvis man udelukkende ser på antallet af pc-shipments - og vel at mærke ser på tallene over en længere periode.

Som det fremgår i figuren herunder, var situationen for pc-producenterne faktisk værre i 2008 og 2009, end den er her i andet kvartal 2012. 

En del af forklaringen på dette billede er formentlig, at der var en verdensomspændende krise i 2008-09, men det ændrer ikke på, at udviklingen ser forholdsvis udramatisk ud.

Samtidig er der måske lidt en tendens til, at den megen snak om tablets gør, at vi helt glemmer, at pc'en faktisk stadig er derude i butikkerne - og at der er folk, der køber den slags.

For virksomhederne er pc'erne (bærbare eller stationære) fortsat et must, mens tablets mest er et supplement. 

For private er pc'en måske gledet en hel del i baggrunden, og måske udsætter man købet af en ny pc længere tid, end man gjorde tidligere - men kan man helt undvære en pc? 

Hvordan ser du på pc'ens fremtid? Afgiv din stemme herunder og føj også gerne din kommentar til i debatten.

Følg @kimstensdal på Twitter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.