Artikel top billede

Bombe under it-konsulenter: Skat slår hårdt ned

To spritnye afgørelser fra Skat er en bombe under it-konsulentydelser til Danmark. Læs om de nye skatteregler her.

To dugfriske afgørelser fra SKAT bekræfter den værste frygt i konsulentbranchen:

Konsulentopgaver i Danmark bliver ramt af skattesmæk.

Det vurderer revisionsvirksomheden PwC, efter at der er faldet to afgørelser, der konkret vedrører it-konsulenter, og hvor Skat har givet bindende svar på spørgsmål fra virksomheder i konsulentbranchen.

"I begge afgørelser har virksomhederne måttet sande, at vilkårene for at drive virksomhed har ændret sig afgørende."

"Nu tegner praksis for loven sig," udtaler partner Benedicte Wiberg fra PwC.

Du kan læse mere om de to afgørelser på de næste sider.

Flere rammes af beskatning

Lovændringen betyder lidt firkantet sat op, at flere udenlandske it-konsulenter, der udfører arbejde i Danmark, vil falde ind under det, der kaldes "arbejdsudleje-reglerne".

"Vilkårene for at drive virksomhed har ændret sig afgørende"

I de tilfælde, hvor den udenlandske virksomhed ikke udlejer sine ansatte - men i stedet har indgået en entreprisekontrakt med en dansk virksomhed - vil de udenlandske lønmodtagere efter de hidtil gældende regler ofte ikke være skattepligtige til Danmark, hedder det ifølge et notat fra PwC.

Personer, der bliver omfattet af reglerne om arbejdsudleje, skal imidlertid betale 30 procent i arbejdsudlejeskat samt 8 procent i AM-bidrag, det vil sige effektivt 35,6 procent.

Ergo er definitionen af arbejdsudleje central og ifølge regeringens seneste skattereform nu blevet lig med OECD's definition.

Fremover er det afgørende, om det arbejde, der udføres af de udenlandske lønmodtagere, udgør "en integreret del af den danske virksomheds aktivitet", skriver PwC.

"Dermed kan udenlandsk arbejdskraft, der arbejder for danske virksomheder på entreprisekontrakter, blive omfattet af arbejdsudlejereglerne, hvis arbejdet udgør en integreret del af den danske virksomheds aktivitet."

De nye regler er trådt i kraft fra lovens vedtagelse. Dog er der en overgangsordning for allerede indgåede entrepriseaftaler, idet de nye regler først gælder fra og med 1. oktober 2013 for disse aftaler, oplyser PwC.

Kan ikke undgå dansk beskatning

Konklusionen er altså klar:

"Ændringen betyder, at langt flere udenlandske lønmodtagere, der midlertidigt arbejder i Danmark, vil være omfattet af arbejdsudlejereglerne, og at de dermed ikke længere vil kunne undgå dansk beskatning."

Og nu bekræfter de nye afgørelser, at SKAT sætter en hård kurs.

"Virksomhederne fik ikke medhold," konkluderer Benedicte Wiberg.

De bliver ramt

PwC vurderer på baggrund af de nylige afgørelser fra Skat, hvem der bliver ramt.

Danske it-konsulentvirksomheder, der til en konkret og kortvarig opgave henter eksempelvis it-konsulenter til landet for at løse en opgave, som de danske ansatte ikke kan løse, vil blive ramt.

I sidste ende hænger de udenlanske konsulenter i dette tilfælde på skatteregningen, men det er rent faktisk det danske it-konsulenthus, der skal stå for bureakratiet.

Ergo kan store globale netværksopbyggede konsulenthuse blive ramt.

Men også mindre virksomheder, der måske skal løse en it-konsulentopgave, og som selv henter eksempelvis 10 it-konsulenter i Belgien, der ikke er tilknyttet et dansk selskab, vil blive ramt.

For her vil konsulenterne skulle betale skat af arbejdet, hvilket i sidste ende vil fordyre opgavens pris.

Det er vigtigt at understrege, at de store it-konsulenthuse, som allerede i dag har mange konsulenter fra udlandet fast tilknyttet og fastansat, selvfølgelig betaler skat i dag. Dem påvirker de nye regler ikke.
 
Computerworld-blogger peger på problem
En Computerworld-blogger har netop gjort opmærksom på problemet under overskriften "Nye skatteregler for outsourcing".

Læs hans blogindlæg her.

Samtidig henviste en debattør til PwC's tolkning af reglerne, da loven blev indført.

Med de nye afgørelser og praksis er den værste frygt blevet til virkelighed.

Afgørelse i sag om SAP-konsulent

I en afgørelse, hvor "A A/S" (der spørger SKAT) er sagens kerne den, at man har solgt konsulentydelser til en større kunde i forbindelse med et projekt om SAP-integration.

"Spørger køber denne ydelse af et belgisk selskab (virksomhed), da spørger ikke selv har denne kompetence."

Ergo har konsulenthuset brug for ekstra it-konsulentbistand fra udlandet - som man ikke selv sidder med.

"Kontrakten er indgået mellem den danske kunde og spørger. Da spørger ikke selv har kompetencen har man valgt at købe ydelsen fra en ekstern, koncernuafhængig leverandør i Belgien."

Er omfattet af nye regler

"Det ønskes bekræftet, at den eksterne konsulent ikke er omfattet af de nye regler om arbejdsudleje."

Afgørelsen på den lettere komplicerede sag blev et "nej".

Det særlige ved denne afgørelse er, at konsulenthuset altså inddrager ekstern ekspertise, som det ikke selv har og alligevel bliver omfattet af arbejdsudlejeskat.

Der er dermed mange virksomheder i konsulentbranchen, som kan blive omfattet af reglerne.

Afgørelse i sag om it-integration

Også i et andet tilfælde har en spørger måttet sande, at de nye regler bliver opfattet meget restriktivt.

Her spørger en virksomhed, der sælger it-løsninger og har et globalt samarbejde om konsulenter:

"...spørger sælger Y-løsninger, hvor spørger henter specialister ind i forbindelse med implementering af Y-systemer, fordi spørger i Danmark ikke selv har kompetencen (det er ikke en del af den danske forretning)."

Også i dette tilfælde vurderer SKAT, at hammeren falder, og der skal betales dansk skat.

Globale netværk rammes også

Det særlige ved denne afgørelse er, at virksomheden er en del af et globalt samarbejde om konsulentydelser.

Som led i det globale samarbejde indgår der ydelser, som ikke leveres lokalt, men leveres via det globale netværk.

Men selv her skal de udenlandske konsulenter betale skat, fordi opgaverne, som de udfører, ikke kan udføres af den danske virksomhed.

Alle virksomheder i branchen, som arbejder på denne måde, har dermed fået noget at tænke over, lyder det fra PwC.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Sådan får du innovationen til at blomstre i din virksomhed: "Det bliver gjort forkert i 90 procent af tilfældene"
For at ramme plet med digitale løsninger er innovation afgørende, og det flyvske begreb er noget, der bør gribes systematisk an. "Innovation er ikke lig med post-its. Man skal både arbejde med kulturen, tankegangen og værktøjskassen," siger Thomas Ove Rasmussen, innovationsdirektør i Trifork.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.