Vejle Sygehus er et af de fem sygehuse, der indgår i Sygehus Lillebælt. Fotograf: Charlotte Dahl

Sygehus-it gennempløjer dine data - her er resultatet

Et it-system, der automatisk læser patienternes journaler igennem for fejl, har givet bedre diagnoser og god økonomi - og så kan det styrke fremtidens sygdomsforskning.

Man hører ofte om offentlige it-systemer, der er slået fejl. Men sådan er det ikke hver gang.

For et it-system, der automatisk læser patienternes journaler igennem for fejl, har givet bedre diagnoser, god økonomi, og så kan det styrke fremtidens sygdomsforskningen i kongeriget.

Systemet findes på Sygehus Lillebælt, hvor erfaringerne med automatisk at få læst patientjournalerne igennem for fejl har givet gode erfaringer i trekantsområdet.

"Det, der er interessant ved at have kontrol over indholdet i journaler, er, at man kan hjælpe klinikerne med at minimere fejl i patienternes journaler," siger Kenneth Seerup Jørgensen, der er chef for IKT afdelingen.

Derfor har Sygehus Lillebælt indført et system, som automatisk gennemanalyserer journaler på alle indlagte patienter.

Det foregår ved hjælp af en tekstanalyse, hvor software analyserer lægens diktat i journalen og registrerer automatisk den kode, som hænger sammen med diagnosen og behandlinger, ud fra både danske og latinske betegnelser, forkortelser og andet indhold.
"Løsningen har længe ligget i mit baghoved sammen med en tanke om, at det var smart, at man kunne finde svarene gennem sine data og ikke lede efter dem selv."

Ideen kom fra torskegilderne
Det hele startede egentlig med et it-system hos en helt anden instans, som Kenneth Seerup Jørgensen havde hørt om, og som han syntes lød ret smart.

"For flere år siden hørte jeg om en løsning i det, der dengang hed Told og Skat. Her anvendte man data-mining til søgning efter mønstre og strukturer i større datamængder efter folk, der skulle tages ud til et ekstra skatteeftersyn."

"Løsningen har længe ligget i mit baghoved sammen med en tanke om, at det var smart, at man kunne finde svarene gennem sine data og ikke lede efter dem selv," forklarer han.

I sit job på Sygehus Lillebælt stod han overfor nogle af de samme udfordringer i forhold til patienternes data.

"Hvis en patient, som et tænkt eksempel, har problemer med livsstilssygdomme, rygning eller lignende, så er der desværre sandsynlighed for, at vedkommende har diabetes. Derfor besluttede vi os for at sætte patienternes data bedre i system," siger han til Computerworld.

Det handler om at sammensætte nogle mønstre og nøgleord, som it-systemet skal være opmærksom på og lede efter i journalernes tekster.

Hvis specielle kombinationer optræder på samme tid, kan det være indikationer, som kan indgå i en diagnose.

"Det er altid klinikerens vurdering, der bruges i behandlingen, men hvis der er data, som vedkommende kan støtte sig til, på baggrund af historikken, kan dokumentationen blive endnu bedre, og vi sikrer, at der ikke er fejl i journaler som følger patienten videre i tid."

Derfor definerede Sygehus Lillebælt nogle samlinger af nøgleord, der kan bruges i forbindelse med at stille diagnoser. Herefter pløjer it-systemet så journalerne igennem efter sammenhænge i datasættene.

På den måde kan lægen over tid få en digital vurdering ud fra informationer fra mange klinikkere oven i den menneskelige vurdering.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.