Artikel top billede

Foto: KCNA - Korean Central News Agency.

Nordkorea fremstiller mystisk smartphone

En ny smartphone med Android-styresystem er på vej ud til folket i Nordkorea. Indbyggerne i det stærkt statskontrollerede land skal dog ikke forvente adgang til internettet på telefonen.

Nordkorea har ifølge sine statsmedier fabrikeret en egenproduceret smartphone med navnet Arirang - opkaldt efter en sang, der går under betegnelsen 'Nordkoreas nationalsang'.

For nylig blev telefonen fremvist til landets leder Kim Jong-un under en fabriksrundtur.

Det skriver BBC.

Kommer den fra Kina?

En ekspert inden for nordkoreansk teknologi, Martyn Williams, har dog over for BBC sået tvivl om, hvorvidt smartphonen nu også er fremstillet i det lukkede land.

Han mener, at telefonen kommer fra Kina, nøjagtigt ligesom den tablet, som Nordkorea diskede op med for et års tid siden.

Dengang var det netop Martyn Williams, som fandt frem til, at tabletten kom fra Kina, ligesom han nu peger på, at Arirang-smartphonen sandsynligvis er blevet fabrikeret i Hong Kong og derefter sendt til den nordkoreanske fabrik med henblik på videresalg.

Kan ikke gå på nettet

Ud over Kim Jong-un deltog også Arbejderpartiets propagandachef og lederen af landets nyhedsbureau i besøget, hvilket ifølge BBC kunne tyde på, at telefonen skal bruges til at udsende meddelelser fra regeringen på.

Under fabriksbesøget roste Kim Jong-un telefonens kamera og henvendte sig til fabriksmedarbejderne med råd om, at de valgte former og farver, som brugerne kan lide.

Siden 2008 har det været muligt at bruge mobiltelefoner i Nordkorea, men brugen er heftigt kontrolleret, således at telefonerne ikke kan gå på nettet, og det er ikke muligt at ringe uden for Nordkoreas grænser.

Der er dog en mistanke om, at mange nordkoreanere - især nær grænseområderne - bruger illegale mobiltelefoner for at få kontakt til folk på den anden side af de stærkt bevogtede grænser.

Læs også:

Nordkorea truer verdensfreden: Her er deres mystiske gadgets
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere