Artikel top billede

Sådan har Norge fået e-valg til at fungere

Et forsøg med e-valg i 13 norske kommuner er kommet godt fra start med en mangedobling af den hidtidige tilslutning. Her kan du se, hvordan broderfolket håndterer den udfordring.

Internetvalg tager fart en smule nord for Christiansborg.

I år kan indbyggerne i 13 norske kommuner nemlig afgive deres stemme på nettet.

På de to første dage valgte 7.200 personer at gøre brug af løsningen.

Det overrasker positivt i Kommunal- og Regionaldepartementet, der er ansvarlig for projektet om e-valg.

Den kommunale tovholder peger især på forenklinger i afstemningsmetoden i forhold til vælgere med nedsat funktionsevne som et lyspunkt.

Ved kommunevalget i 2011 forsøgte nordmændene sig første gang med elektronisk afstemning, men med knap så stor succes.

Mangler stadig en del

Denne gang er stemmeantallet forøget kraftigt og næsten tredoblet i forhold til 2011.

I de 13 kommuner bor lige godt 350.000 personer, så det er langt fra alle, der er hoppet på den digitale valgvogn.

""Vores demokrati er alt for vigtigt til, at vi skal foretage eksperimenter med det for at afprøve en ny teknologi.""

National login-løsning

For at stemme skal vælgerne identificere sig med BankID, den norske udgave af danske NemID, da Norge som i Danmark har en fælles login-tjeneste.

Organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa skal overvåge forsøget i Norge for at observere gennemførelsen og drage erfaringer på området.

Denne metode erstatter svedlugtende gymnastiksale for de stemmeberettigede i 13 norske kommuner. Den norske udgave af NemID, BankID, bruges som sikkerhed i forbindelse med login.

I Danmark fremlagde regeringen tidligere på året et forslag om at påbegynde forsøg med e-valg.

Men den plan blev skudt i sænk af blandt andet partiet Venstre, der sagde nej.

Venstres beslutning betød, at regeringen kom i mindretal på sit eget forslag, idet Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Konservative også var imod forslaget.

"Venstre vil ikke være med til at underminere tilliden til valghandlingen. Vores demokrati er alt for vigtigt til, at vi skal foretage eksperimenter med det for at afprøve en ny teknologi. E-valg er på nuværende tidspunkt ikke sikkert nok til, at det skal indføres i Danmark," udtalte Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen i den forbindelse.

Holdningen blandt debattørerne på Computerworld blev da også luftet i forbindelse med blog-indlægget: Derfor skal vi (selvfølgelig) have e-valg, hvor 60 indlæg argumenterer for og imod digital stemmeafgivelse.

Læs også: Her er 'sandheden' om danske e-valg

Regeringen har, trods nederlaget, ikke droppet tanken om e-valg i Danmark

På vej i nabolandene

Men i Norge og i flere andre nabolande er der projekter for e-valg.

Det gælder eksempelvis for Island, der åbner for e-valg i år og i Sverige, der planlægger, at sætte de digitale afstemninger i gang i 2018.

Der er meget mere information om det elektroniske valg i Norge på Kommunal- og regionaldepartementets webside.

Læs også:
Venstre siger nej til e-valg - regeringsforslag falder

Forsker: Forsøg med danske e-valg er en god idé

Vestager efter nederlag: E-valg kommer en dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.