Open source-pakke sparer storby for 10 millioner om året

I løbet af et halvt år har en europæisk storby sparet 10 millioner på licenser ved at skifte til en ny kontorpakke. Og der er flere penge på vej.

I den spanske storby Valencia har it-folk netop lagt den sidste hånd på et projekt, der placerer en ny kontorpakke på regionens offentlige pc'er.

Sidste fredag blev man nemlig færdig med at installere LibreOffice på 120.000 desktop-maskiner i administrationen og på regionens skoler.

LibreOffice er en open source-kontorpakke i stil med Microsofts Office-pakke, men uden licens-omkostninger.

Valencia påbegyndte migreringen i den sidste halvdel af 2012, og det vurderes, at fraværet af licenser allerede har sparet de spanske skatteborgere for små 10 millioner kroner i forhold til den tidligere kontorpakke med lukket kildekode.

Besparelsen på de 10 millioner licens-kroner vil fortsætte hvert eneste år, forventer spanierne.

Det kan man læse på websiden Joinup, der drives af EU-kommissionen.

Giver også frihed
Ud over sparede skattekroner begrundes initiativet med, at den åbne kode giver større frihed.

"Open source giver flere fordele. Vi kan blandt andet tilbyde løsningen på det lokale sprog i regionen, såvel som på spansk. Desuden har vi fået frihed til at ændre eller tilføje i vores software, så den passer bedre til vores behov," fortæller Sofia Bellés, der er embedsmand i regionen.

Kontorpakke-skiftet er en del af et projekt, der skal sænke omkostningerne til software-licenser.

Tilbage i 2005 valgte Valencia-regionen at udskifte Microsoft-styresystemet og installere Linux-distributionen Lliurex på alle skolernes computere.

Det har sparet borgerne over 200 millioner kroner i licenser frem til i dag.

"Installationen af den nye kontorpakke er en del af en regional strategi om at bruge gratis software. Det gør vi for at spare penge, for at booste den lokale it-sektor og for at skabe sikkerhed i administrationens it-systemer," siger Sofia Bellés til Joinup.

Da åben source-produkter ikke kræver betaling for licenser, vil der naturligvis altid være en besparelse på den konto. Omkostningerne til drift og vedligeholdelse kan dog æde dele af disse.

Spanierne er ret begejstrede for open source-software, hvilket du kan læse mere om her.

I Tyskland har man dog fået nok af de åbne kontorpakker: Tysk storby vil tilbage til Microsoft: OpenOffice er for ringe

Læs også:

Region ruller 40.000 nye Linux-maskiner ud

Dansk top-chef: Derfor er open source godt til big data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Nvidia RTX 3080 til test: Her sættes en ny standard – og trods prisen er det på mange måder et stærkt køb
Der er ikke nogen tvivl om, at der er krummer i Nvidias nye high-end grafikkort. Det ligner endda et særdeles godt køb trods den høje pris.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Midt i en Corona-tid: Holder du sikre og brugervenlige onlinemøder?
Åbne kontormiljøer, personlige møder, teambuilding og håndtryk har tidligere været en del af hverdagen for mange danske virksomheder, men det har covid-19 ændret på. Tidligere klassiske arbejdsformer er blevet erstattet af nye og mange medarbejdere arbejder f.eks. hjemmefra, på skift eller under nye og mere beskyttede forhold. Denne nye virkelighed har resulteret i en større produktivitet og effektivitet blandt de medarbejdere, som trives med at arbejde hjemmefra. Eksempler som øget fokus, effektiv brug af tid og færre forstyrrelser er blandt de positive tendenser. Det har fået flere ledere til at overveje at implementere muligheder for fleksible arbejdsmiljøer og faste hjemmearbejdsdage. Er det også tilfældet i din virksomhed? Hvis ja, så læs med i denne e-guide og find inspiration til, hvordan din virksomhed kan opnå de største fordele med online møder baseret på Cisco Webex.