Artikel top billede

Open source-pakke sparer storby for 10 millioner om året

I løbet af et halvt år har en europæisk storby sparet 10 millioner på licenser ved at skifte til en ny kontorpakke. Og der er flere penge på vej.

I den spanske storby Valencia har it-folk netop lagt den sidste hånd på et projekt, der placerer en ny kontorpakke på regionens offentlige pc'er.

Sidste fredag blev man nemlig færdig med at installere LibreOffice på 120.000 desktop-maskiner i administrationen og på regionens skoler.

LibreOffice er en open source-kontorpakke i stil med Microsofts Office-pakke, men uden licens-omkostninger.

Valencia påbegyndte migreringen i den sidste halvdel af 2012, og det vurderes, at fraværet af licenser allerede har sparet de spanske skatteborgere for små 10 millioner kroner i forhold til den tidligere kontorpakke med lukket kildekode.

Besparelsen på de 10 millioner licens-kroner vil fortsætte hvert eneste år, forventer spanierne.

Det kan man læse på websiden Joinup, der drives af EU-kommissionen.

Giver også frihed

Ud over sparede skattekroner begrundes initiativet med, at den åbne kode giver større frihed.

"Open source giver flere fordele. Vi kan blandt andet tilbyde løsningen på det lokale sprog i regionen, såvel som på spansk. Desuden har vi fået frihed til at ændre eller tilføje i vores software, så den passer bedre til vores behov," fortæller Sofia Bellés, der er embedsmand i regionen.

Kontorpakke-skiftet er en del af et projekt, der skal sænke omkostningerne til software-licenser.

Tilbage i 2005 valgte Valencia-regionen at udskifte Microsoft-styresystemet og installere Linux-distributionen Lliurex på alle skolernes computere.

Det har sparet borgerne over 200 millioner kroner i licenser frem til i dag.

"Installationen af den nye kontorpakke er en del af en regional strategi om at bruge gratis software. Det gør vi for at spare penge, for at booste den lokale it-sektor og for at skabe sikkerhed i administrationens it-systemer," siger Sofia Bellés til Joinup.

Da åben source-produkter ikke kræver betaling for licenser, vil der naturligvis altid være en besparelse på den konto. Omkostningerne til drift og vedligeholdelse kan dog æde dele af disse.

Spanierne er ret begejstrede for open source-software, hvilket du kan læse mere om her.

I Tyskland har man dog fået nok af de åbne kontorpakker: Tysk storby vil tilbage til Microsoft: OpenOffice er for ringe

Læs også:

Region ruller 40.000 nye Linux-maskiner ud

Dansk top-chef: Derfor er open source godt til big data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere