Artikel top billede

Stor-aftale om offentlige data til milliarder på plads

En aftale med mulighed for seriøse milliardbesparelser på genbrug af offentlige data faldt i slutningen af sidste uge på plads.

Startknappen til det store EU-projekt e-SENS (Electronic Simple European Networked Services) blev i slutningen af sidste uge trykket i bund, da underskrifterne fra 20 europæiske lande var nedfældet.

Dermed har EU-kommissionen officielt givet grønt lys til e-SENS-projektet, som tyvstartede i april og vil køre i de næste tre år med henblik på at skabe seriøse milliard-besparelser og mindre bureaukrati til EU-borgerne.

Formålet med e-Sens-projektet er at skabe fælles infrastrukturer inden for blandt andet sundhed og handel, hvor alene et e-fakturaprojekt anslås til at have et besparelsespotentiale på 300 milliarder kroner inden for EU's grænser.

Ud over e-fakturering indeholder aftalen områder som en EU-pendant til NemID, eID-platformsprojektet, og epSOS, der er infrastrukturen til den fælleseuropæiske elektroniske patientjournal, så man eksempelvis kan få udleveret sin medicin i et EU-land.

I Danmark leder Digitaliseringsstyrelsen den danske deltagelse i projektet, hvor i alt 20 europæiske lande, heriblandt ikke-EU-medlemslande som Norge og Tyrkiet, deltager sammen med 100 partnere.

Betyder mindre bureaukrati

EU-kommissionens næstformand Neelie Kroos har tidligere udtalt til Computerworld, at hun ser frem til et fælleseuropæisk EPJ-projekt, hvor man i høj grad kan lære af Danmarks mangeårige manglende standardarbejde inden for elektroniske patientjournaler.

I forbindelse med indgåelsen af e-SENS-aftalen er hun henrykt.

"Vi vil alle drage fordel af, at de mange digitale offentlige tjenester, vi har over hele Europa, kan arbejde sammen på sikker og effektiv vis," udtaler hun og fortsætter:

"Myndighederne vil bedre kunne udnytte deres online-strategier, virksomhederne vil kunne reducere deres omkostninger ved at gøre forretning på det indre marked, og borgerne vil blive konfronteret med mindre bureaukrati, når de rejser rundt i Europa," er løftet fra Neelie Kroos ifølge Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Du kan læse mere om e-SENS-projektet her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere