Artikel top billede

Stor-aftale om offentlige data til milliarder på plads

En aftale med mulighed for seriøse milliardbesparelser på genbrug af offentlige data faldt i slutningen af sidste uge på plads.

Startknappen til det store EU-projekt e-SENS (Electronic Simple European Networked Services) blev i slutningen af sidste uge trykket i bund, da underskrifterne fra 20 europæiske lande var nedfældet.

Dermed har EU-kommissionen officielt givet grønt lys til e-SENS-projektet, som tyvstartede i april og vil køre i de næste tre år med henblik på at skabe seriøse milliard-besparelser og mindre bureaukrati til EU-borgerne.

Formålet med e-Sens-projektet er at skabe fælles infrastrukturer inden for blandt andet sundhed og handel, hvor alene et e-fakturaprojekt anslås til at have et besparelsespotentiale på 300 milliarder kroner inden for EU's grænser.

Ud over e-fakturering indeholder aftalen områder som en EU-pendant til NemID, eID-platformsprojektet, og epSOS, der er infrastrukturen til den fælleseuropæiske elektroniske patientjournal, så man eksempelvis kan få udleveret sin medicin i et EU-land.

I Danmark leder Digitaliseringsstyrelsen den danske deltagelse i projektet, hvor i alt 20 europæiske lande, heriblandt ikke-EU-medlemslande som Norge og Tyrkiet, deltager sammen med 100 partnere.

Betyder mindre bureaukrati

EU-kommissionens næstformand Neelie Kroos har tidligere udtalt til Computerworld, at hun ser frem til et fælleseuropæisk EPJ-projekt, hvor man i høj grad kan lære af Danmarks mangeårige manglende standardarbejde inden for elektroniske patientjournaler.

I forbindelse med indgåelsen af e-SENS-aftalen er hun henrykt.

"Vi vil alle drage fordel af, at de mange digitale offentlige tjenester, vi har over hele Europa, kan arbejde sammen på sikker og effektiv vis," udtaler hun og fortsætter:

"Myndighederne vil bedre kunne udnytte deres online-strategier, virksomhederne vil kunne reducere deres omkostninger ved at gøre forretning på det indre marked, og borgerne vil blive konfronteret med mindre bureaukrati, når de rejser rundt i Europa," er løftet fra Neelie Kroos ifølge Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Du kan læse mere om e-SENS-projektet her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere