Stor-aftale om offentlige data til milliarder på plads

En aftale med mulighed for seriøse milliardbesparelser på genbrug af offentlige data faldt i slutningen af sidste uge på plads.

Startknappen til det store EU-projekt e-SENS (Electronic Simple European Networked Services) blev i slutningen af sidste uge trykket i bund, da underskrifterne fra 20 europæiske lande var nedfældet.

Dermed har EU-kommissionen officielt givet grønt lys til e-SENS-projektet, som tyvstartede i april og vil køre i de næste tre år med henblik på at skabe seriøse milliard-besparelser og mindre bureaukrati til EU-borgerne.

Formålet med e-Sens-projektet er at skabe fælles infrastrukturer inden for blandt andet sundhed og handel, hvor alene et e-fakturaprojekt anslås til at have et besparelsespotentiale på 300 milliarder kroner inden for EU's grænser.

Ud over e-fakturering indeholder aftalen områder som en EU-pendant til NemID, eID-platformsprojektet, og epSOS, der er infrastrukturen til den fælleseuropæiske elektroniske patientjournal, så man eksempelvis kan få udleveret sin medicin i et EU-land.

I Danmark leder Digitaliseringsstyrelsen den danske deltagelse i projektet, hvor i alt 20 europæiske lande, heriblandt ikke-EU-medlemslande som Norge og Tyrkiet, deltager sammen med 100 partnere.

Betyder mindre bureaukrati
EU-kommissionens næstformand Neelie Kroos har tidligere udtalt til Computerworld, at hun ser frem til et fælleseuropæisk EPJ-projekt, hvor man i høj grad kan lære af Danmarks mangeårige manglende standardarbejde inden for elektroniske patientjournaler.

I forbindelse med indgåelsen af e-SENS-aftalen er hun henrykt.

"Vi vil alle drage fordel af, at de mange digitale offentlige tjenester, vi har over hele Europa, kan arbejde sammen på sikker og effektiv vis," udtaler hun og fortsætter:

"Myndighederne vil bedre kunne udnytte deres online-strategier, virksomhederne vil kunne reducere deres omkostninger ved at gøre forretning på det indre marked, og borgerne vil blive konfronteret med mindre bureaukrati, når de rejser rundt i Europa," er løftet fra Neelie Kroos ifølge Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Du kan læse mere om e-SENS-projektet her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.