Artikel top billede

Stor-aftale om offentlige data til milliarder på plads

En aftale med mulighed for seriøse milliardbesparelser på genbrug af offentlige data faldt i slutningen af sidste uge på plads.

Startknappen til det store EU-projekt e-SENS (Electronic Simple European Networked Services) blev i slutningen af sidste uge trykket i bund, da underskrifterne fra 20 europæiske lande var nedfældet.

Dermed har EU-kommissionen officielt givet grønt lys til e-SENS-projektet, som tyvstartede i april og vil køre i de næste tre år med henblik på at skabe seriøse milliard-besparelser og mindre bureaukrati til EU-borgerne.

Formålet med e-Sens-projektet er at skabe fælles infrastrukturer inden for blandt andet sundhed og handel, hvor alene et e-fakturaprojekt anslås til at have et besparelsespotentiale på 300 milliarder kroner inden for EU's grænser.

Ud over e-fakturering indeholder aftalen områder som en EU-pendant til NemID, eID-platformsprojektet, og epSOS, der er infrastrukturen til den fælleseuropæiske elektroniske patientjournal, så man eksempelvis kan få udleveret sin medicin i et EU-land.

I Danmark leder Digitaliseringsstyrelsen den danske deltagelse i projektet, hvor i alt 20 europæiske lande, heriblandt ikke-EU-medlemslande som Norge og Tyrkiet, deltager sammen med 100 partnere.

Betyder mindre bureaukrati

EU-kommissionens næstformand Neelie Kroos har tidligere udtalt til Computerworld, at hun ser frem til et fælleseuropæisk EPJ-projekt, hvor man i høj grad kan lære af Danmarks mangeårige manglende standardarbejde inden for elektroniske patientjournaler.

I forbindelse med indgåelsen af e-SENS-aftalen er hun henrykt.

"Vi vil alle drage fordel af, at de mange digitale offentlige tjenester, vi har over hele Europa, kan arbejde sammen på sikker og effektiv vis," udtaler hun og fortsætter:

"Myndighederne vil bedre kunne udnytte deres online-strategier, virksomhederne vil kunne reducere deres omkostninger ved at gøre forretning på det indre marked, og borgerne vil blive konfronteret med mindre bureaukrati, når de rejser rundt i Europa," er løftet fra Neelie Kroos ifølge Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Du kan læse mere om e-SENS-projektet her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere