Artikel top billede

Interaktivt kort: Se hvem der kan overvåge dig på nettet

Ved hjælp af et interaktivt kort kan du se, hvilke efterretningstjenester der kan kigge dig over skulderen, når du surfer eller kommunikerer på internettet.

Med et interaktivt kort kan du se, hvilke lande der har mulighed for at opsnappe din internettrafik, når du benytter nogle af verdens mest brugte tjenester.

Når du bruger Facebook, Google, Outlook eller andre populære informationstjenester, ender trafikken med få undtagelser i ét enkelt land: USA.

Men inden trafikken ender i guds eget land, vandrer din trafik gennem flere andre stater. Herved har flere andre efterretningstjenester også mulighed for at lytte med, når du kommunikerer.

Fra Danmark og Europa bevæger store dele af internettrafikken sig gennem den fiberoptiske søkabel-ring, TAT-14, som er placeret mellem USA, Storbritannien, Danmark, Tyskland, Holland og Frankrig.

Netop TAT-14 kablerne har fået omtale efter afsløringerne af, hvordan den amerikanske og britiske efterretningstjeneste, NSA og GCHQ, opsamler massive datamængder, så snart internettrafikken passerer deres landegrænser.

Følg den danske internettrafik her

Følg hvordan internettrafikken rejser fra land til land ved at klikke på en af tjenesterne nedenfor.


Internettrafikken er indsamlet ved at benytte en internetforbindelse fra Danmarks største internetudbyder, TDC, og repræsenterer et øjebliksbillede af, hvordan trafikken vandrede på det tidspunkt, hvor dataindsamlingen foregik.

Trafikkens vandring er ikke statisk og kan på grund af teleselskabernes netværksprioritering variere, alt efter hvornår på dagen indsamlingen foregår.

Følg Jens Holm på Twitter

Danmark er vigtig spiller i international kabelring

Store dele af den trafik, der ankommer fra Europa til USA, ankommer via TAT-14-ringen, der består af seks forbindelsespunkter i Europa, herunder det danske punkt ved Blåbjerg nær Nørre Nebel i Vestjylland.

Kablerne ejes af et internationalt konsortium, hvor et af medlemmerne på listen er danske TDC. I Danmark er det dog Telia, som står for driften af den danske TAT-14-station i Blåbjerg.

"Mellem 80 og 90 procent af Telias trafik forlader Danmark. Det går ikke alt sammen via TAT-14. Men det er en relativ stor del, der går vestover," har Telias udviklingschef for internet, René Skjoldmose, tidligere udtalt til DR Nyheder.

Samtidig er Danmark særligt godt placeret geografisk, når det drejer sig om forbindelsen til USA.

"Vi har en god infrastruktur. Man må formode, at Facebook skal servicere brugere over hele verden. Derfor er det vigtigt, at forsinkelsen er mindst mulig. Den korteste kabelstrækning til USA går via Nørre Nebel," fortalte René Skjoldmose til DR Nyheder.

Billedet stammer fra Wikipedia

Nye anklager mod svensk efterretningstjeneste

Ifølge Edward Snowden's lækkede oplysninger tapper de to efterretningstjenester enorme mængder data, når internettrafikken ankommer til USA og Storbritannien, og tilsyneladende står de to stater ikke alene.

I dag vågnede svenskerne op til nyheden om, at den svenske efterretningstjeneste, FRA, også tapper trafikken fra de svensk forbundne søkabler og deler informationerne med netop NSA og GCHQ.

Det skriver det svenske public service medie SVT.

Men endnu mangler der konkrete beviser for svenskernes medvirken, og den svenske efterretningstjeneste selv er naturligvis tavs omkring anklagerne.

Er kodenavnet "Sardin" [navnet på FRA's overvågnings-operation, red. ] noget du kender?

"Jeg kan ikke kommentere på det," sagde en repræsentant fra den svenske efterretningstjeneste, FRA, til SVT.

Læs også:
Ny afsløring: Spiontjenester har brudt net-kryptering


Undersøgelse: Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere