Sådan gør du sociale medier til din salgskanal

Digital markedsføring og salg via Facebook, Twitter eller blogs er et yderst potent værktøj. Men social stiller helt nye krav til virksomheden og til metoder. Her giver Adobes social-guru sit bud på, hvordan den ged barberes.

Interview: Med den lyse hud, den lyserøde hanekam og et par meget stramme jeans adskiller Marc Blinder sig fra mængden, der ellers er ganske afslappet klædt.

Men man skal ikke lade sig snyde af udseendet, for hans opgave er stadig at fortælle kunderne, hvordan de får langet så mange varer over disken som muligt. 

Hans speciale er at lægge strategier for, hvordan man bringer forretningen ud på sociale medier, og han er en af de pinger, som Adobe har fløjet til København for at slå et slag for virksomhedens digitale marketingsløsning, der i dag står for godt en fjerdedel af omsætningen i firmaet, der nok er mest kendt for billedbehandlingsprogrammet Photoshop.

De voksne må ikke blive bange
En af Marc Blinder pointer er, at man ikke skal frygte de sociale medier, på trods af, at hverken medierne eller brugerne kan styres. 

Sociale medier er helt uden for producentens kontrol, og man kan lynhurtigt blive ramt af en 'hadekampagne', hvis tingene ikke lige falder i brugernes smag. Er det ikke en usikker grund, man bevæger sig ud på, når man vil benytte de sociale medier som salgskanal? 

"Det er helt korrekt. Brugerne vil deltage aktivt og fortælle præcis, hvad de mener. Det betyder, at virksomheden skal være parat til at lytte og til at bevæge sig. Er man ikke det, så skal man nok ikke vælge de sociale medier," fortæller Marc Blinder.

"Men hvis man er klar, og når man indgår i en dialog med sine kunder, så rykker tingene på to fronter, og så sker der virkelig noget." 

Som bruger af de sociale medier kan man blive godt og grundigt irriteret over den kommercielle indblanding. Ser du ikke den situation som et potentielt problem for virksomhederne. 

"Nej, det mener jeg slet ikke. Brugerne har jo netop en stor del af magten, og derfor kan de sige til og fra. Men pointen om, at brugerne vælger ting fra, hvis de er utilfredse, er helt reel. Derfor skal virksomhederne gå ind i en dialog, der er alvorlig, ærlig og troværdig over for brugerne. Gør man ikke det, kan det give bagslag, så det er man tvunget til."

Analyse-tiden
Adobe-manden vurderer, at social er på vej ind i en langt mere analyse-funderet tid.

"I dag handler social mest om dialog. Men de salgsmetoder vi vil se i fremtiden, er langt mere præget af analyse. Analyse af ord, sætninger, videoindhold og alt mulig andet. Det handler eksempelvis om at spotte trends og nye fænomener, der hele tiden dukker op på nettet. Det kan være en ny motions-dille, som dukker frem. Det handler om at finde den hurtigt og få rettet sit varesortiment i den nye retning."

Hvorfor skal virksomheden overhovedet flytte sig ud på de sociale medier. Det kræver meget tid, og så er der en risiko for, at man fejler totalt?

"Der er også store muligheder. 25 procent af al den tid, som folk bruger på nettet, bruges på sociale medier. Desuden er 92 procent klar til at tage mod råd og anbefalinger fra de andre brugere, når der skal tages en købsbeslutning. Det er et potent marked."

"Et af de elementer, som virksomheder skal blive langt bedre til er struktur. Struktur i indsamlingen af data og trends, hvor tingene sker geografisk eller sproget. Desuden skal man også tænke struktur i sin kommunikation, så man holder styr på sine publiceringer, og man skal holde skarp justits med den dialog, man er indgået i." 

Hvor modne er de sociale medier, og hvor længe holder de i den udgave, som vi ser i øjeblikket? 

"Alt har en levetid, men i øjeblikket ser det ret stabilt ud. Vi er, sådan lidt populært sagt, ved at ændre social fra at være en øde ø til at blive en del af markedsføringen."

Læs også:
Digital markedsføring: 5 håndfaste tips til at komme ud over rampen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.