Artikel top billede

Ny strømbesparende Intel-processor skal give ARM tæsk

Ny Quark-processorserie fra Intel sænker strømforbruget dramatisk og gør Intel konkurrencedygtig over for de udbredte ARM-processorer. Se detaljerne her.

SAN FRANCISCO: Intels øverste chef Brian Krzanich brugte sin keynote her på Intel Developer forum til at annoncere en helt ny processor-serie, som får et endnu lavere effektforbrug end de kendte Atom-processorer. 

Intel har indtil nu ikke haft den store succes på smartphonemarkedet, men nu satser firmaet på de processorer, der skal sælges i æraen efter smartphonen. 

Det kan måske være svært at forestille sig, men der kommer en tid om nogle år, hvor smartphonen ikke længere vil være dominerende. Den vil eksistere i form af en trådløs router, der skal forbinde alle de andre gadgets med hinanden og med internettet. Og det er netop disse gadgets, som Intel gerne vil levere processorer til.

Processor-serien til de ultramobile enheder har fået kodenavnet Quark X1000, og det er meningen, at den skal anvendes i ultramobilt udstyr, som for eksempel kan være briller, ure, armbånd og lignende, hvor effektiviteten er den vigtigste parameter.

I forhold til Atom-processoren er Quark en femtedel i størrelse, samtidig med at effektforbruget kun er 10 procent i forhold til Atom-serien, hvilket vil sige et eller andet sted mellem 0,4 og 1,3 W, men Intel vil ikke på nuværende tidspunkt være mere specifik. 

Der blev ikke direkte nævnt noget om, hvilke teknologier Intel vil anvende til at sænke effektforbruget, men et kvalificeret gæt er, at en teknologi, der er kendt som Near Threshold Voltage (NTV), vil spille en vigtig rolle.

Sådan virker Quark-processorens strømbesparende funktioner

I en almindelig processor er der en grænse for, hvor langt man kan skrue ned for spændingen.

En processor består primært af to dele - logik og hukommelse. Logikken bruges til at udføre beregningerne, og resultaterne samt den kode, der udføres, gemmes i hykommelsen. Disse to dele af processoren har hver sin strømforsyning, da logiktransistorer kan arbejde med en lavere spænding, end det er tilfældet for hukommelses-transistorerne. Desværre er der en række hukommelsestransistorer, som er dybt integreret i processorens logik.

Det er de transistorer, der udgør processorens registre, og de har hidtil været årsagen til, at det ikke har muligt at sænke spændingen - og dermed effektforbruget - for logikdelen så meget, som det var ønskeligt, men det ændrer sig nu.

Intel har tidligere vist eksperimentelle processorer, hvor det var lykkedes at sænke spændingen for processorens registre meget længere, end det normalt kan lade sig gøre.

Det er denne teknologi, som nu skal spille en afgørende rolle i
Quark-processorserien, som vil begynde at se dagens lys næste år - formentlig i første omgang i en 22 nm procesteknologi, men senere også i 14 nm.

Andre kan producere processorerne

Men NTV er ikke den eneste teknologiske nyskabelse. Intel åbner også for, at kunderne selv kan tilføje udvidelser i form af IP, som enten er købt et andet sted eller udviklet af kunderne selv.

I første omgang skal alle processorer fremstilles hos Intel, men firmaet åbner for, at andre på lidt længere sigt også kan producere processorerne. Umiddelbart vil Intel dog have en gevaldig fordel, da de med deres avancerede procesteknologi kan producere til cirka halv pris af de nærmeste konkurrenter, der stadig primært produceres i 32 nm procesteknologi.

Intel forventer at levere de første referencedesign hen mod årets slutning.

Samtidig med Quark-serien kunne Brian Krzanich også fortælle, at Bay Trail, der er Intel nyeste System-on-a-chip (SoC) vil blive afsløret i løbet onsdagen. Du vil kunne læse alle detaljerne her fra kl. 18.

Det er i øvrigt 5 år siden Intel lancerede deres lille Atom-processor. Vi var med til lanceringen. Se den nyskabende lille processor fra dengang her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.