Artikel top billede

Overblik: Sådan står iPhone 5S og 5C over for de store Android-drenge

Med to nye mobiler opdaterer Apple sin iPhone-serie, men hvordan står mobilerne over for de største Android- og Windows Phone-konkurrenter? Her er forskelle og ligheder mellem telefonerne.

Det er et år siden, Apple lancerede iPhone 5, men nu er efterfølgeren klar. Den hedder ikke overraskende iPhone 5S, og de to telefoner minder på mange måder om hinanden.

Den nye model har dog fingeraftrykslæser, som kan bruges til at give adgang til mobilen uden brug af tastekode. 

Samtidig kunne Apple som ventet i går lancere en anden model kaldet iPhone 5C. Den er ikke helt så potent som topmodellen iPhone 5S, og den har fået plastikindpakning.

Men hvordan står de to nye modeller i forhold til de største Android- og Windows Phone-konkurrenter?

Grafikken i højre side giver overblikket over de mest interessante specifikationer.

Den afslører ikke overraskende, at iPhone stadig har den mindste skærmstørrelse i forhold til konkurrenterne.

Apple holder fast i fire tommer skærme, mens Android-drengene (til betjening med en hånd) ligger på 4,7 til 5 tommer, mens Nokia har de aktuelt største Windows Phone 8-modeller med display på 4,5 tommer.

Mens Apple især er kendt for sine Retina-skærme, så har de fleste andre faktisk højere PPI (Pixel Per Inch) end iPhone 5S og iPhone 5C.

De to telefoner fra Apple har begge 326 PPI, mens eksempelvis Android-mobilen HTC One har 468 PPI.

Dermed er Apple ikke overlegen, når det gælder pixeltætheden, men det store spørgsmål er dog, om det er noget, som du vil bemærke.

Letvægter i forhold til konkurrenterne

Apple iPhone 5S er noget mindre end konkurrenterne - ikke mindst takket være fire tommer skærmen.

Telefonen er cirka en centimeter mindre i højden og bredden, og med en tykkelse på 7,6 millimeter er den også tyndere end Android- og Windows Phone-topmodellerne. Samsung Galaxy S4 kommer tættest på med en tykkelse på 7,9 millimeter, mens Nokia Lumia 1020 er oppe på 10,4 millimeter.

Der skal dog lægges mærke til, at iPhone 5C i plastikindpakning når op på en tykkelse på 8,97 millimeter.

Denne mobil er mindre i bredde og højde end de fleste konkurrenter, men ikke nødvendigvis tyndere.

Med sine 112 gram er iPhone 5S en rigtig letvægter, som Android-drengene og Windows Phone-fyrtårnene er langt fra. De ligger typisk mellem 130 og 160 gram.

Apple iPhone 5C vejer dog mere end S-modellen, og med 132 gram er den faktisk et par gram tungere end Samsung Galaxy S4 - der med sin fem tommer skærm er væsentlig større.

Megapixel siger intet om billedkvalitet

Når det gælder mobilernes kameraer, er billedet i bogstaveligste forstand noget sløret.

Apple har udstyret begge sine to nye modeller med kameraer, der tager billeder i en opløsning på 8 megapixel.

Nokia Lumia 1020 tager fotos i 41 megapixel, mens HTC One nøjes med 4 megapixel. 

Men megapixel siger intet om billedkvalitet, men blot noget om hvor stort billedet er. Derfor er det svært at sammenligne mobilerne på papiret.

Apple har dog tilføjet nogle nye fotofunktioner til iPhone, som minder om dem, vi har set hos Nokia og Android.

Det gælder eksempelvis muligheden for at hurtigt at skyde en billedserie og udvælge det bedste foto. Blitzen er også forbedret.

Ingen NFC

Ligesom sine tidligere modeller har Apple valgt ikke at inkludere NFC (Near Field Communication) i iPhone 5S og 5C. Det er ellers efterhånden standard på alle Android- og Windows Phone 8-topmodeller.

Samtidig er der fortsat ingen mulighed for at udvide lagerkapaciteten med et hukommelseskort.

Det er også en trend, som er slået igennem hos konkurrenterne, hvor Samsung og Sony på Android-fronten dog fortsat tilbyder denne mulighed.

Til gengæld fås iPhone ligesom tidligere i flere forskellige udgaver med intern lagerkapacitet på 16, 32 eller 64 gigabyte.

Dit valg af telefon

Der er naturligvis langt mere end specifikationer, som er afgørende for ens valg af mobil.

Der er også hele økosystemet, designet og måske også ens workflow at tænke på.

Med sine nye versioner af iPhone har Apple på hardware-siden dog ikke leveret noget, som fuldkommen pulveriserer konkurrenterne. Man kan argumentere for, at telefonen i dag ikke er noget særligt.

De danske priser på iPhone 5S og 5C er ikke klar, men det tyder på, at 5S ryger over 5.000 kroner for en 16 gigabyte model, og 5C kommer formentlig ikke til at koste langt under 4.000 kroner.

Det er altså stadig nogle forholdsvis kostbare telefoner, og hvis man kigger på de rå specifikationer, får man mere hardware for pengene ved at vælge Android eller Windows Phone.

Men igen handler valget af telefon blandt andet om, hvorvidt man synes om styresystemet og mobilens formfaktor.

Der er ingen konkret dansk lanceringsdato for iPhone 5S og 5C, men de forventes at dukke op inden for de næste par måneder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.